Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Στην πόλη των μεγάλων βλάχων ευεργητών

31 Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων της ΠΟΠΣΒ στην Αθήνα1

Στις εκδηλώσεις του Ανταμώματος συμμετείχε και ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Πιερίας

Στην Αθήνα, την ιδιαιτέρως φιλόξενη πόλη που ευεργετήθηκε από τον Βλάχο Ευάγγελο Ζάππα ανταμωθήκαμε και φέτος, για 31η χρονιά οι Απανταχού Βλάχοι. Περίπου 1200 χορευτές, θέλοντας να τιμήσουν την καταγωγή τους και τον Τόπο τους, ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της ελληνικής γης για να συμμετέχουν στην ευρέως γνωστή Γιορτή της Βλάχικης Παράδοσης.

Ανάμεσά τους και η 40μελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Πιερίας, συνοδευόμενη από τη Γεν. Γραμματέα Ελένη Μέγα, την Υπεύθυνη Τμήματος Γυναικών και Χορωδίας Λίτσα Παππά, καθώς και την Υπεύθυνη Τύπου, Ενημέρωσης και Διαδικτύου Μαρία Δραγασιά.
Η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων του 31ου Πανελληνίου Ανταμώματος «άνοιξε» στην Πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με την παρουσίαση των Εθίμων του Παραδοσιακού Βλάχικου Γάμου από τον Σύλλογό Κοκκινοπλιτών Πιερίας . Τα μέλη της χορευτικής του ομάδας σε συνεργασία με τη Χορωδία Ενηλίκων, κατάφεραν να αποδώσουν το παραδοσιακό δρώμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενθουσιάζοντας το κοινό.
Τη δεύτερη μέρα του ανταμώματος με μουσική πατινάδα οι Κοκκινοπλίτες της Πιερίας πορεύθηκαν από τη Σιναία Ακαδημία Αθηνών και τα Προπύλαια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου προς το Ζάππειο Μέγαρο, όπου ανά ομάδες οι Σύλλογοι-μέλη της ΠΟΠΣΒ παρουσίασαν μουσικοχορευτικό πρόγραμμα αντιπροσωπευτικό της καταγωγής τους.
Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών, με τις παραδοσιακές κοκκινοπλίτικες φορεσιές προσέλκυσαν βλέμματα θαυμασμού και κατάφερε να εντυπωσιάσει για μία ακόμη φορά το κοινό βλάχικης και μη καταγωγής.
Η κορύφωση των τριήμερων εκδηλώσεων του 31ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων έγινε στον προαύλιο χώρο του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου όπου συμμετείχε στο «Μεγάλο Χορό» (Κόρλου Μάρι), μαζί με τους χιλιάδες βλάχους χορευτές.
Μια ακόμη σημαντική και συνάμα αξέχαστη εμπειρία μόλις προστέθηκε στην πολυετή παρουσία του Συλλόγου. Είναι αυτή της παρουσίας για πρώτη φορά των 30 χορευτών του στο εσωτερικό του Ιστορικού Αρχαιολογικού χώρου του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου. Μια στιγμή ιδιαίτερης υπερηφάνειας, συγκίνησης αλλά και στιγμή υπενθύμισης της μεγάλης ευθύνης να διαδοθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδος η Πολιτιστική κληρονομιά της γενέτειρά μας.