Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ύποπτη παρέμβαση

Το Βερολίνο βάζει την Τουρκία στο Αιγαίο με «όχημα» το προσφυγικόE580F45ED0C92D480526B45E8C2C0E54

Το Βερολίνο καλεί Αθήνα και Αγκυρα να συνεργαστούν για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε τη Δευτέρα πως είναι απαραίτητη μια «συντεταγμένη κατάσταση στο Αιγαίο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων, και συμπλήρωσε πως κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία δύο χωρών που «στο κάτω-κάτω είναι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», όπως είπε.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μια κατάσταση, στην οποία τα σύνορα είναι ανοιχτά υπό την έννοια ότι οι διακινητές μπορούν εκεί να δράσουν όπως θέλουν και η οποία οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. » Και τώρα δεν μπορώ να σας πω με ποια ακριβή συνεργασία, της Ακτοφυλακής ή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε βεβαίως μια συντεταγμένη κατάσταση σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον η Τουρκία και Ελλάδα, στο κάτω κάτω είναι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, συνεργαστούν χέρι-χέρι». Χρειαζόμαστε, συνέχισε, μια κατάσταση όπου οι διακινητές θα έχουν εκδιωχθεί και δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να δρουν, στην οποία δεν θα φθάνουν οι άνθρωποι να κινδυνεύει η ζωή τους και στην οποία θα είναι δυνατόν να διεξαχθεί καταγραφή εκείνων που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Όλα αυτά δεν συμβαίνουν αυτή τη στιγμή και για αυτό έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευρωπαϊκή αποστολή» προσέθεσε. Ερωτηθείς σχετικά με το τι έχει να πει η Ανγκελα Μέρκελ για την κριτική που της άσκησε ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «παρανοϊκή» την πολιτική της καγκελαρίου για το προσφυγικό, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε: «Τίποτα».

Γκουτέρες: Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στο προσφυγικό
Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση, έχει ευθύνη, δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, σημείωσε ότι το προσφυγικό δεν λύνεται με τεχνοκρατικούς τρόπους, ότι χρειάζεται ανθρωπιστική προσέγγιση και πως το πρόβλημα είναι «ευρωπαϊκό και παγκόσμιο».
«Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν αφήσουμε μόνη την Ελλάδα» ανέφερε και ζήτησε να δημιουργηθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί.
Για τις μετεγκαταστάσεις δήλωσε πως θα πρέπει αυτές να συμμορφώνονται με τις αρχές της μη διάκρισης και πως είναι σημαντικό να μην βασίζονται πχ σε θρησκευτικά κριτήρια.
Προειδοποίησε για αύξηση της ροής προσφύγων από τη Συρία και προέβλεψε πως η κρίση δεν θα είναι βραχυπρόθεσμη.
Αναφερόμενος στον κανονισμό του Δουβλίνου, είπε πως στο μέλλον πρέπει να εξασφαλίσουμε δίκαιη κατανομή προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη.
Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε σοκαρισμένος από το θέαμα των λέμβων μιας χρήσης που αντίκρυσε στη Μυτιλήνη, την οποία επισκέφθηκε το Σάββατο, και κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην φοβάται την εισροή προσφύγων, γιατί -όπως είπε- οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν προς άλλες χώρες.
Νωρίτερα, ο κ. Γκουτέρες είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Στη συνάντηση ο κ. Γκουτέρες έκανε αναφορά στις εικόνες ανθρωπιάς και συμπαράστασης που αντίκρυσε από το ταξίδι του στη Μυτιλήνη.