Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Προτεραιότητα στα… μηχανήματα;

Η Ο.Λ.Τ.Ε. αντιδρά στην μετεγκατάσταση του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής σε πτέρυγα του πρώην ΕΠΛ ΚατερίνηςEPL

 

Επιμέλεια: Βαγγέλης Ζαμαντζάς Την αντίθεσή της εκφράζει η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, στην διαμόρφωση των εργαστηρίων του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Κατερίνης σε χώρους που θα στεγάσουν το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής. Με επιστολή της προς τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (την οποία κοινοποίησαν και στο δήμαρχο Κατερίνης), ζητούν να μην ξεκινήσει η απογραφή και παράδοση της 3ης πτέρυγας του ΕΠΛ Κατερίνης.

Η Ομοσπονδία, θέτει θέμα προστασίας του εξοπλισμού, αναγνωρίζοντας ωστόσο την ανάγκη στέγασης του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κατερίνης. Αξίζει να σημειωθεί, οτι ενώ ο Δήμος Κατερίνης, επιλύει σταδιακά τα θέματα στέγασης των σχολείων (φέτος μόνο λειτουργούν τρία νέα δημοτικά στον αστικό ιστό της πόλης), ακόμη δεν έχει επιλύσει το ζήτημα στέγασης του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, το οποίο κάθε χρόνο φιλοξενεί όλο και περισσότερα παιδιά. Η λύση της διαμόρφωσης των πρώην εργαστηρίων του ΕΠΛ Κατερίνης, φαντάζει ιδανική αυτή τη στιγμή και φαίνεται να έχει την αποδοχή, όχι μόνο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, αλλά και των εκπαιδευτικών του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής οι οποίοι καθημερινά δίνουν το δικό τους αγώνα.

Οι «ενστάσεις» της ΟΛΤΕ
Η ΟΛΤΕ στην επιστολή της υποστηρίζει οτι οι συγκεκριμένοι χώροι «στεγάζουν οργανωμένα και λειτουργικά εργαστήρια (CNC – εργαλειομηχανών – ψύξης και κλιματισμού – ηλεκτρολόγων) με πληρέστατες υποδομές (ενδοδαπέδιες τριφασικές παροχές, συστήματα θέρμανσης). Για να δημιουργηθούν δαπανήθηκαν πολλά χρήματα καθόσον υπάρχουν υποδομές και πάγιος εξοπλισμός (εργαλειομηχανές ελεγχόμενες από Η/Υ, τόρνοι, φρέζες, δράπανα, πρέσες, στράντζες, ψαλίδια, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη) που ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ), είναι δε απόλυτα σύγχρονος και λειτουργικός. Κατά την συγχώνευση των πρώην ΤΕΕ (1ου και 3ου) υπήρξε υπόσχεση από τη δημοτική αρχή για δημιουργία καινούργιων κτηρίων στους χώρους του συγκροτήματος του 1ου ΕΠΑΛ, όπου θα μεταφέρονταν ο εν λόγω εξοπλισμός, αφού απ’ όλους τους συναδέλφους των τεχνικών ειδικοτήτων, κρίνεται απόλυτα αναγκαίος και απαραίτητος για την παροχή ουσιαστικής και ποιοτικής εκπαίδευσης στους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από τα υπεσχημένα. Κατά την τρέχουσα περίοδο αναμένεται η ψήφιση από τη βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου για την ίδρυση του νέου Τεχνολογικού Λυκείου και τη δημιουργία τέταρτου έτους φοίτησης για τους μαθητές. Η εν λόγω εξέλιξη θα καταστήσει αυτούς τους χώρους απαραίτητους για την άμεση στέγαση και εκπαίδευση των μαθητών του τέταρτου έτους, διασώζοντας παράλληλα και πολλές θέσεις εργασίας καθηγητών των τεχνικών ειδικοτήτων απ’ αυτές που έχουν κριθεί υπεράριθμες. Ακόμη με την επαναφορά της βάσης του 10 στα μαθήματα των Πανελληνίων Εξετάσεων αναμένεται σημαντική αύξηση των μαθητών της τεχνικής εκπαίδευσης. Επειδή η δημιουργία νέων Τεχνολογικών και Επαγγελματικών Λυκείων απαιτεί εργαστηριακή υποδομή και εξοπλισμό, είναι δε ιδιαίτερα δύσκολη, χρονοβόρα και δαπανηρή, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, παρακαλούμε να μην αλλάξετε τη χρήση των εν λόγω εργαστηριακών χώρων που θα αποτελέσουν έτοιμη λύση για την στέγαση και εκπαίδευση των μαθητών του τέταρτου έτους του νέου τύπου λυκείου και γενικά των αυξημένων αναγκών της τεχνικής εκπαίδευσης, που αναμένεται να προκύψουν, διασφαλίζοντας παράλληλα και τις θέσεις εργασίας πολλών εκπαιδευτικών.»
Η Ομοσπονδία, θέτει ουσιαστικά «προ των ευθυνών» της την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας, ζητώντας να απαντήσει εάν υπάρχει απόφαση των διοικητικών ή πολιτικών προϊσταμένων σας για τη μεταστέγαση του Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Κατερίνης στις εγκαταστάσεις της 3ης πτέρυγας του κτιριακού συγκροτήματος του πρώην Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Κατερίνης και αν η αρμοδιότητά του Διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιορίζεται σε σχετική επί του θέματος και μόνον εισήγηση προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Επίσης, ρωτά τον Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας
-Αν έχει την απαιτούμενη προαναφερόμενη Απόφαση, που προβλέπει την μετεγκατάσταση του εργαστηριακού εξοπλισμού, μηχανημάτων, συσκευών, λοιπής σταθερής ή κινητής περιουσίας και αν ναι σε ποιο χώρο προκειμένου να αξιοποιηθεί με την παράδοση σε χρήση για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας
Επίσης, ρωτά κατά πόσο είναι θεμιτό και αποδεκτό «τρεχούσης της σχολικής χρονιάς», μήνα Οκτώβριο να ξεκινούν διαδικασίες αποξήλωσης εργαστηρίων, παράδοσης του εξοπλισμού στο Δήμο και πραγματοποίησης εργασιών μεταστέγασης σχολικής μονάδας και μάλιστα Ειδικής Αγωγής.
Και καταλήγει η επιστολή «Από τη θέση του Προϊσταμένου της Δ.Δ.Ε. και ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας στην Πιερία έχετε καθήκον την προάσπιση και διαφύλαξη της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του Ε.Κ. Κατερίνης που ανήκει στη διοικητική περιοχή ευθύνης σας.
Το έντονο αίσθημα ευθύνης και αρωγής προς την ευαίσθητη ομάδα των συμπολιτών μας, που χρήζει εκπαίδευσης σε σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής, είναι υποχρέωση όλων μας. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν μπορεί να συνεπάγεται και να αποβαίνει εις βάρος και προς ζημία, αχρήστευση και καταστροφή υφιστάμενων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων ιδιαίτερης μάλιστα σημασίας και αξίας.»