Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Όχι σε οριζόντιες περικοπές

Δεν αποκλείει μειώσεις συντάξεων ο Υπουργός Εργασίας

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, παρείχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής.

«Δεν θα επιβάλουμε οριζόντιες μειώσεις και θα εξασφαλίσουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ ανέφερε ότι, εντός του Νοεμβρίου, θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Θα προηγηθεί ευρύτερος διάλογος, ο οποίος θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα μετά την κατάθεση του πορίσματος για το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις, μέσω της γενικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο, να είναι δίκαιο και να προστατεύει όσους λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις. «Δεν έχουμε σκοπό να νομοθετήσουμε δι’ αλληλογραφίας ή να διεκπεραιώνουμε ό,τι μας έρχεται από έξω. Έχουμε σκοπό να προωθήσουμε πολιτικές με αριστερό και κοινωνικό πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού θα εξασφαλίσει δίκαιη σύνταξη για όλους, και παράλληλα θα αποφύγει μέτρα όπως είναι η εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, οι μειώσεις στις χαμηλότερες συντάξεις και η μείωση του ΕΚΑΣ. «Δεν πρόκειται να επιδιώξουμε την επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», είπε, προσθέτοντας όμως ότι «απαιτείται άμεση θεσμική αλλαγή». Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, τόνισε ότι το σύστημα έχει καταστεί πλήρως μη βιώσιμο λόγω της υψηλής ανεργίας, η οποία υπονομεύει την εισπρακτική του βάση, και της καταλήστευσης των αποθεματικών του μετά την απομείωση των ελληνικών ομολόγων μέσω του PSI. Επικαλέστηκε μάλιστα τα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), σύμφωνα με τα οποία το 80% των κινητών αξιών που επενδύθηκε σε τίτλους εξανεμίστηκε μετά την εφαρμογή του PSI. Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα υπάρξουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις ομαδικές απολύσεις, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, και τόνισε ότι στα θέματα αυτά «θέλουμε να είμαστε από την πλευρά του κόσμου της εργασίας».

Με ένα νόμο, ένα άρθρο όλα τα προαπαιτούμενα
Όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ θα συγκεντρωθούν σε ένα νομοθέτημα, το οποίο θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 15 Οκτωβρίου, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 την Τετάρτη.
Έως την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των υπουργείων θα παραδώσουν τα μέτρα που υποχρεούνται να έχουν, από την πλευρά του μνημονίου και της συμφωνίας, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, σημείωσε η Όλγα Γεροβασίλη.
«Θα μαζευτούν όλα αυτά και θα γίνει ένα νομοθέτημα, με την έννοια ότι ο χρόνος επιβάλλει να είναι ένα, και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί περίπου έως τις 15 Οκτωβρίου, για να προχωρήσουμε στην πρώτη αξιολόγηση» παρατήρησε.
Όπως εξήγησε «είναι μία γρήγορη διαδικασία, για να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση. Ο στόχος είναι διπλός, σ” αυτήν τη φάση. Ο ένας είναι ότι ανοίγει ο διάλογος για το χρέος, όπως έχει διατυπωθεί από όλες τις πλευρές, και το δεύτερο, το ίδιο εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερότητα της οικονομίας και τη βιωσιμότητα της συμφωνίας, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, κ. Γερβασίλη ανέφερε: «Δεν είναι οριστικοποιημένα τα ισοδύναμα από το οικονομικό επιτελείο, όσο εγώ γνωρίζω. Θα είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα… Αυτή είναι η διαβεβαίωση που έχουμε και η άποψη και κατεύθυνση του πρωθυπουργού που έχει δοθεί στο οικονομικό επιτελείο. Να υπάρξουν ισοδύναμα, τα οποία θα επιτρέψουν να μην εφαρμοστεί αυτό το μέτρο».
Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την αλλαγή του, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε: «Είναι ένας πλατύς διάλογος που χρειάζεται να γίνει και θα γίνει, σε σχέση με το πολιτικό μας σύστημα, γενικά, για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Έχει προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική και εμείς θέλουμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, συνταγματικά κατοχυρωμένη».