Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Αντιπαράθεση στις προτεραιότητες

Εγκρίθηκε ο ισολογισμός του Δήμου Κατερίνης1

Τον ισολογισμό του Δήμου για το έτος 2014, ενέκρινε την Δευτέρα το απόγευμα (κατά πλειοψηφία) το Δημοτικό Συμβούλιο, με το δήμαρχο να τον χαρακτηρίζει «ακτινογραφία» με καθαρά αποτελέσματα και την αντιπολίτευση να κατηγορεί τη διοίκηση για προσπάθεια μετατροπής του Δήμου σε «ιδιωτική εταιρεία» η οποία θα λειτουργεί με τη λογική της ανταποδοτικότητας.

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Κατερίνης, έκανε λόγο για ισολογισμό που θα ζήλευαν ακόμη και ιδιωτικές επιχειρήσεις, «πεντακάθαρο» και «χωρίς ιδιαίτερες παρατηρήσεις, που γίνεται σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία του Δήμου και τα λογιστικά πρότυπα». Αναφερόμενος στα δάνεια του Δήμου, ο κ. Χιονίδης τόνισε οτι το ύψος τους (παρά την κρίση) δεν ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το χρέος σημείωσε μείωση 1 εκατομμυρίου και οι υποχρεώσεις του δήμου προς τρίτους κατά 3 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Χιονίδης υποστήριξε, οτι γίνεται σημαντικό «παραγωγικό έργο» από πλευράς Δήμου, καθώς εκτελούνται και δημοπρατούνται νέα έργα, ανεβάζοντας και το πάγιο κεφάλαιο του Δήμου. «Κινούμαστε σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση» υποστήριξε ο δήμαρχος, αναφέροντας για μια ακόμα φορά οτι η χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος είναι μειωμένη κατά 65%, δεν έχουν αποδοθεί τα παρακρατηθέντα, ενώ μείωσει έχει υποστεί και η ΣΑΤΑ. Παρόλα αυτά, είπε ο κ. Χιονίδης, οι υπηρεσίες προς τον δημότη δεν έχουν μειωθεί και ο δήμος δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του.

Την αντίθεσή του στη λογική λειτουργίας του Δήμου «ως ιδιωτικής επιχείρησης», εξέφρασε κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της Λαϊκή Συσπείρωσης. «Θεωρούμε οτι ο δήμος δεν πρέπει να λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρεία και ως καπιταλιστική επιχείρηση», είπε ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως ο Δήμος πρέπει να βασίζεται στην υποχρέωση απέναντι στο λαό. «Και αν ακόμη η πραγματικότητα στο δήμο μας είναι ό,τι παίρνεις δίνεις, δεν είναι καθόλου δικαιολογημένο το να πληρώνουμε το νερό που πίνουμε στο 21ο αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η έννοια της ανταποδοτικότητας δεν μπορεί να μας εκφράζει» είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, σχολιάζοντας για τον απολογισμό οτι το 50% των εσόδων του προέρχεται από τα «χαράτσια» που πληρώνουν οι δημότες. Ο κ. Παπαδόπουλος, πρότεινε δραστική μείωση των τελών και κατάργησή τους, για όσους αδυνατούν να πληρώσουν. Αντίθετα, πρότεινε «δραστική αύξηση τελών» σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Κριτική στον ισολογισμό άσκησε και η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, εκπροσωπώντας τον Άλλον Δρόμο για την Κατερίνη, αποδίδοντας στην διοίκηση του Δήμου «αποσπασματικότητα και χωρίς συνολική αντίληψη για το δήμο.»
Η κ. Χαϊλατζίδου στην τοποθέτησή της μεταξύ άλλων ανέφερε πως «ακούγοντας την εισήγηση κάποιος, νομίζει οτι ζει σε έναν άλλο δήμο. Δεν θα συμμετιστούμε ούτε την ικανοποίηση, ούτε την περηφάνεια, ούτε τη χαρά του δημάρχου για την καθημερινότητα που ζει ο δημότης Κατερίνης», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως σε έναν δήμο από τον Όλυμπο, τα Πιέρια, έως και τη θάλασσα, υπάρχουν ανισότητες.»
Συνεχίζοντας, υποστήριξε οτι υπάρχει αποσπασματικότητα σε όλον τον προγραμματισμό του Δήμου και δεν κυριαρχεί η ενιαία αντίληψη. «Δεν έχουμε ένα συνολικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα, ένα συνολικό πρόγραμμα διαχείρισης των υδάτων, όταν υπάρχουν χωριά που δεν επαρκεί το νερό για το πότισμα και χωριά που δεν έχουν νερό το καλοκαίρι», ανέφερε.
Η κ. Χαϊλατζίδου, επανέλαβε την πρόταση του συνδυασμού της για ίδρυση γραφείου αγροτικής ανάπτυξης στο Δήμο, γραφείο τουριστικής ανάπτυξης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη με τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και των αδέσποτων.
Ο ισολογισμός απολογισμός, εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.