Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Πρώτοι μεταξύ ίσων

Τον ογδοο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, καλούνται σε λίγες εβδομάδες να εκλέξουν τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας, διεκδικούν την ψήφο των νεοδημοκρατών οι οποίοι για δεύτερη μόλις φορά θα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν πρόεδρο.

KENTRIKH

Πρώτος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής από το 1974 έως το 1980 όταν και μεταπήδησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διαδέχθηκε το 1980 τον Καραμανλή ο Γεώργιος Ράλλης μέχρι το 1981, όταν και το κόμμα ηττήθηκε στις εκλογές του Οκτώβρη.

Το 1981 τα ηνία του κόμματος, αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αβέρωφ ο οποίος έβαλε τις βάσεις για την αναδιοργάνωση της «πληγωμένης» Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο η κακή επίδοση του κόμματος στις Ευρωεκλογές του 1984 τον οδηγεί στην παραίτηση για να εκλεγεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Χανιώτης πολιτικός, ένα χρόνο μετά ηττάται στις εκλογές, παραιτείται, αλλά επανεκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να οδηγήσει το κόμμα σε τρεις διαδοχικές νίκες τον Ιούνιο του 1989, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και τον Απρίλιο του 1990 λαμβάνοντας ποσοστό 47% και σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το Σεπτέμβρη του 1993 ο Αντώνης Σαμαράς ρίχνει την κυβέρνηση της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται και πρόεδρος του κόμματος αναλαμβάνει ο Μιλτιάδης Έβερτ.

Το 1996 ο Μιλτιάδης Έβερτ χάνει τις εκλογές από τον Κώστα Σημίτη και υποβάλλει την παραίτησή του. Τότε μια «κίνηση» ιστορικών στελεχών πιέζει τον Κώστα Καραμανλή (ανηψιό του ιδρυτή της Ν.Δ.) να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία και τελικά το 1997 αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος. Το 2000 ο Κώστας Καραμανλής, θα χάσει τις εκλογές με μικρή διαφορά, δεν θα αμφισβητηθεί και τελικά θα οδηγήσει την παράταξη σε δύο συνεχείς εκλογικές επιτυχίες (με μεγάλα ποσοστά) το 2004 και το 2007.

Ο Κώστας Καραμανλής, θα ηττηθεί στις εκλογές του 2009 από τον Γιώργο Παπανδρέου και θα υποβάλλει την παραίτησή του. Το Νοέμβρη του 2009, θα εκλεγεί για πρώτη φορά πρόεδρος από τη «βάση του κόμματος» και αυτός θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς που εν τω μεταξύ (με τις ευλογίες Καραμανλή) είχε επιστρέψει πρώτα στην Ευρωβουλή και μετά στη Βουλή με τη Νέα Δημοκρατία.

Με τον Μεσσήνιο πολιτικό, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της. Τον Μάιο του 2012 λαμβάνει μόλις 19% και τον επόμενο μήνα (Ιούνιος 2012) 30%, αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ.

Το Γενάρη του 2015 ο Αντώνης Σαμαράς θα χάσει τις εκλογές από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν θα παραιτηθεί. Θα το κάνει μόνο τον Ιούλιο του ίδιου έτους, αμέσως μετά το χαμηλό ποσοστό που έλαβε το «ναι» στο δημοψήφισμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς παραδίδει το κόμμα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην χειρότερη κατάστασή του. Παρόλα αυτά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και «υπηρεσιακός» πρόεδρος συγκρατεί τις δυνάμεις της ΝΔ στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτέμβρη, παραιτείται και θέτει εκ νέου υποψηφιότητα για την αρχηγία.

 

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Κολοκοτά και έχει δυο κόρες. Δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών, της σχολής Πολιτικών Επιστημών και του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Παντείου, με ειδίκευση στα φορολογικά και διατριβή στα εκλογικά συστήματα.

MEIM

Ασχολήθηκε με το φοιτητικό συνδικαλισμό στη Πάντειο και υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ (1974). Το 1982 υπηρετεί ως οπλίτης, την στρατιωτική του θητεία.Το 1984 ήταν υποψήφιος στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας με τον συνδυασμό του Νώντα Ζαφειρόπουλου που υποστήριζε η Νέα Δημοκρατία, ενώ το Νοέμβριο του ιδίου έτους αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ε.Ε. (Εκτελεστικής Επιτροπής) της ΟΝΝΕΔ. Στο Β’ Συνέδριο της Ν.Δ. (Θεσ/νίκη) εκλέγεται πρώτος στη Κεντρική Επιτροπή, πρώτος και στη Ε.Ε. της Ν.Δ. και ως το Μάρτιο του 87′ οδηγεί την ΟΝΝΕΔ σε μεγάλες νίκες στις φοιτητικές εκλογές και στο πρώτο της Συνέδριο.

Σήμερα είναι: Βουλευτής Β” Αθηνών.

Διετέλεσε:

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από 29/6/12 έως 6/2/15. Πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατία Κωνσταντίνος Καραμανλής. Υπουργός Εθνικής Αμύνης από 16/2/06, έως 7/10/09. Ο πρώτος Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.(1991-1992). Υφυπουργός Πολιτισμού (αρμόδιος για τον Αθλητισμό) από 3/12/92, έως 12/10/93. Στις 24/4/94 στο Γ’ Συνέδριο της Ν.Δ., επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Βορειοατλαντική Συνέλευση. Πρόεδρος της ΟΚΕ Αθλητισμού και Αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Οικονομικών. Μέλος της επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ. για τις εκλογές 22ας Σεπτεμβρίου 1996. Μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Δ` Συνεδρίου της Ν.Δ., υπό τον Γ. Ράλλη. Υπεύθυνος Κεντρικής Επιτροπής του Τομέα Υποδομών της Ν.Δ. (Μεταφορές- επικοινωνίες, περιβάλλον χωροταξία – Δημόσια έργα, Ολυμπιακά Εργα 2004). Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, μέλος της Κ.Ε. (Κεντρικής Επιτροπής) και της Ε.Ε. (Εκτελεστικής Επιτροπής) της Ν.Δ., ενώ συμμετείχε ως μέλος και στις ΟΚΕ Αθλητισμού και Οικονομικών. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του εκτάκτου Συνεδρίου ‘‘Αρχών και Θέσεων’’ της Ν.Δ. το 2000. Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την 7/04/2001.