Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Γιορτή πουλιών και στην Κατερίνη

Το Σάββατο από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού ΟλύμπουΠΕΙΡΑΜΑ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ- 5ο ΛΥΚΕΙΟ Αφίσα Ευρωπαική Γιορτή Πουλιών 2015

Την Κυριακή, ο εορτασμός θα γίνει στο παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης, με εκδηλώσεις που διοργανώνει εκεί, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Αλιάκμονα-Λουδία

Με εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνη, θα γιορτάσει την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2015, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου και Κισσάβου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρεία και με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης. Θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι. Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International και φέτος είναι η 21η χρονιά που θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή περίπου 40 χωρών. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι τα μεταναστευτικά πουλιά. Ο γενικός σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές. Η χώρα μας είναι σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα. Πρόσφατα η Ορνιθολογική ανακοίνωσε μέσω τύπου, στοιχεία ειδικής μελέτης του Birdlife International και αναφέρει ότι 25 εκ. πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στη Μεσόγειο με πρωταθλητές την Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Συρία, τον Λίβανο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει την 6η θέση με περίπου 704.000 νεκρά πουλιά τον χρόνο!

Γιορτή πουλιών και στην Αγαθούπολη
Εν τω μεταξύ, εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών διοργανώνει και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στο Παρατηρητήριο Πουλιών της Νέας Αγαθούπολης Πιερίας.
Η Γιορτή των Πουλιών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη, αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για εξόρμηση στη φύση. Όσοι βρεθούν στο παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης θα έχουν την ευκαιρία να «συναντήσουν» τα πουλιά στο φυσικό τους χώρο, να μάθουν για τις συνήθειές τους, το μεταναστευτικό τους ταξίδι και τους κινδύνους που τα απειλούν.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, γνωστή ως Eurobirwatch, έχει καθιερωθεί σε διεθνές επίπεδο, καθώς εδώ και 21 χρόνια, διοργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις σε περισσότερες από σαράντα χώρες, με πρωτοβουλία της οργάνωσης για την προστασία των πουλιών Birdlife International. Στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης περισσότερες από σαράντα περιοχές, με το συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Η εκδήλωση ξεκινάει στις 10 το πρωί και διαρκεί ως τις 2 μετά το μεσημέρι και περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών, ξεναγήσεις στον υγρότοπο και ενδιαφέροντα περιβαλλοντικά παιχνίδια για τα παιδιά. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού και της Τοπικής Κοινότητας Νέας Αγαθούπολης, καθώς και με τη συμμετοχή του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου, της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008».