Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

Επιχείρηση ανακατάληψης

Αφγανική αντεπίθεση στην Κουντούζ κατά των Ταλιμπάν, πλήγμα και από το ΝΑΤΟΕπιχείρηση ανακατάληψης
Επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Κουντούζ ξεκίνησε ο αφγανικός στρατός, μετά την «έφοδο αστραπή» των Ταλιμπάν που τους οδήγησε στον έλεγχο τμημάτων της πόλης.
Επιδρομή πραγματοποίησαν και αμερικανικά μαχητικά εναντίον θέσης των Ταλιμπάν στα περίχωρα της πόλης, το πρώτο χτύπημα αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο σημείο.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις αναφέρουν πως ενδιάμεσα είχαν ανακαταληφθεί τα κτίρια της φυλακής και το διοικητήριο της αστυνομίας.
Το πρωί της Τρίτης, το αφγανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «νέες στρατιωτικές δυνάμεις έφτασαν στην Κουντούζ και ξεκίνησε η επιχείρηση».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ συνταγματάρχης Μπράιαν Τράιμπους ανέφερε πως «αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ προχώρησαν σε πλήγμα στην Κουντούζ». Ανέφερε πως το χτύπημα έγινε περίπου στις εννέα το πρωί, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για θύματα ή άλλες επιχειρήσεις υποστήριξης στις αφγανικές δυνάμεις.
Η κατάληψη τμημάτων της πόλης από τους Ταλιμπάν σηματοδοτεί την πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια -μετά την αμερικανική εισβολή- που οι μαχητές παίρνουν τον έλεγχο περιφερειακής πρωτεύουσας.
Η εξέλιξη, δείγμα της δυναμικής επέκτασης των Ταλιμπάν, ρίχνει την σκιά της στη νέα κυβέρνηση του Ασράφ Γκάνι που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απειλή χωρίς, πλέον, την εμπλοκή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.