Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Μισό-μισό» και στη ΔΕΗ

Ανοικτό το ενδεχόμενο σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτών στην ενέργεια, λέει ο Π. Σκουρλέτης1

Τα θέματα που αφορούν την εναλλακτική πρόταση «απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ» έχει να αντιμετωπίσει έως τις 15 Οκτωβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π.Σκουρλέτης όπως δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Είπε ότι είχε γίνει αποδεκτό ότι μπορεί να υποβληθεί εναλλακτική πρόταση και σημείωσε «δεν υπάρχει πρόταση πάνω στο τραπέζι για τη δημιουργία μικρής ΔΕΗ. Η δημιουργία μικρής ΔΕΗ ήταν μια πρόταση που είχε κάνει πέρυσι το καλοκαίρι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Τώρα μιλάμε πάνω στο πολύ συγκεκριμένο που έχει να κάνει με τον ΑΔΜΗΕ και με κάποιες αλλαγές, οι οποίες αφορούν την αγορά ενέργειας, αλλά δεν πλήττουν το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ». Έφερε ως παράδειγμα ότι «θα μπορούσε να υπάρξει μια από κοινού δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπου θα υπάρχει η συμμετοχή του δημοσίου και των ιδιωτών. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι θα μπορούσαμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να δούμε την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο». Εξήγησε ότι «δεν μιλάμε για εκχώρηση. Μιλάμε για νέες επενδύσεις. Ενδεχομένως λέω. Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, κάτι στον ορίζοντα. Μιλάμε θεωρητικά, γενικά». Συμπλήρωσε ακόμη πως «δηλαδή, για παράδειγμα, εμείς σκεφτόμαστε τώρα ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε σχέση με τα νησιά, έτσι ώστε να αποκτήσουν τη δική τους ενεργειακή αυτάρκεια». Για τις Σκουριές είπε πως «θα έλεγε κανείς ότι έχει αρχίσει και “σκουριάζει” αυτό το θέμα. Είχαμε μια συνάντηση, στην οποία εμείς επαναλάβαμε αυτό που είχαμε πει, δηλαδή την τελευταία απόφαση που είχαμε πάρει εκ μέρους του υπουργείου». Πρόσθεσε πως «εμείς ζητάμε από την εταιρεία να παρουσιάσει αυτό για το οποίο δεσμεύεται -και είναι όρος για να υπάρξει αυτή η επένδυση-, τον σύγχρονο αυτό τρόπο εφαρμογής της μεταλλουργίας επί τόπου. Αυτό λέει η σύμβαση. Θέλετε να υπάρχουν επενδύσεις οι οποίες θα αθετούν τις δεσμεύσεις τους και τις υποχρεώσεις τους;» διερωτήθηκε.

Επιστολή ΑΔΕΔΥ στον Υπουργό Εργασίας
Για χαριστική βολή στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, αλλά και στο ίδιο το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, από τα μέτρα που ήδη ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και τις δεσμεύσεις που συμφώνησε με τους δανειστές και ανέλαβε να προωθήσει από τον Οκτώβριο, μιλά η ΑΔΕΔΥ σε επιστολή της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι τα νέα αυτά μέτρα θα οδηγήσουν σε παραπέρα μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, στην αύξηση των χρόνων εργασίας και των ορίων ηλικίας.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Αναστάσιο Πετρόπουλο ζητούν:
-Τη διασφάλιση του κοινωνικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, με την εγγύηση του κράτους και την ακύρωση των σχεδίων μετατροπής του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό.
-Την αποκατάσταση των απωλειών των Ταμείων λόγω του PSI και όχι μόνο.
-Την άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους.
Επίσης η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, και για το ΕΤΕΑ την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την άμεση οικονομική ενίσχυση του Ταμείου.
Τέλος, εν όψει της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, η ΑΔΕΔΥ ζητάει να οριστεί συνάντηση με τον υπουργό.