Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις

Η Πιερία δεν ξεχνά…

Εκδηλώσεις μνήμης για τα χιλιάδες θύματα της Μικρασιατικής γενοκτονίας1

Τα χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας των Μικρασιατών από τα τουρκικά στρατεύματα, τίμησε (και) η Πιερία με εκδηλώσεις και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ελευθερίας, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, κόμματα, φορείς και Συλλόγους Μικρασιατών.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης στην Πιερία, εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του για την ημέρα, υπογράμμισε τη σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Μικρασιατών, λέγοντας πως αποτελεί η αναγνώρισή της, καθοριστικό παράγοντα ώστε να υπάρξει φιλία, ειρήνη και αλληλοκατανόηση στην ευρύτερη περιοχή μας.
«Ενάντια στη λήθη η σημερινή ημέρα προσφέρει τα περισσότερα που μπορεί. Σήμερα νιώσαμε ξανά περήφανοι για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας οι οποίοι επαναπατρίστηκαν και παρά τις αντιξοότητες κράτησαν μέσα τους την πατρίδα στην ηπειρωτική Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
«Τιμούμε τους νεκρούς της μικρασιατικής καταστροφής που προήλθαν από έναν πόλεμου εθνικισμού, μισαλλοδοξίας, ενός θρησκευτικού πολέμου», ανέφερε στις δηλώσεις του ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης, υπογραμμίζοντας πως χιλιάδες συμπατριώτες μας θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας, είτε σφαγιάστηκαν από τους βάρβαρους και συνέβαλαν στο να ζούμε εμείς ελεύθεροι.
«Αυτοί οι πόλεμοι δεν έχουν σταματήσει», είπε ο κ. Καστόρης, σημειώνοντας πως «εκατομμύρια πρόσφυγες ακόμη και σήμερα φεύγουν από την πατρίδα του εξόριστοι για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Εμείς, ως ελληνικό έθνος και ως άνθρωποι που περάσαμε την προσφυγιά οφείλουμε να σκύψουμε δίπλα τους και να βοηθήσουμε.»
Για ημέρα μνήμης και συναισθημάτων περηφάνιας που θυμίζουν και μας πηγαίνουν σε στιγμές της ιστορίας, έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Η Σοφία Μαυρίδου τόνισε, ότι πρόκειται για γεγονότα που περιμένουν την αναγνώρισή τους από το κράτος, και τη διατήρηση της μνήμης από όλους εμάς. «Να κρατήσουμε τη σημερινή μέρα και να τη μεταλαμπαδεύσουμε, γιατί τιμώντας το παρελθόν τιμούμε τη ρίζα μας, το έθνος μας», κατέληξε η κ. Μαυρίδου.
«Ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποτελεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ξεριζώθηκε ένας αρχαίος ελληνισμός που ήρθε στην Ελλάδα, σηκώθηκε στα πόδια του και έχει δώσει πάρα πολλά στην αναγέννηση του νέου ελληνικού κράτους. Και ιδιαίτερα στην Πιερία που έχουμε κοιτίδες μικρασιατών το έχουμε ζήσει εμπράκτως», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Θανάσης Λιακόπουλος.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, στεφάνι κατέθεσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Θανάσης Λιακόπουλος, πολιτιστικοί σύλλογοι και προσφυγικά σωματεία, καθώς και εκπρόσωποι από τις Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ