Τα Ολύμπια Νέα

Αθλητισμός

Ελληνική μαγκιά με «3D κανονιά»

Σαν σήμερα, 10 χρόνια πριν, η επίσημη αγαπημένη έπαιρνε την πρόκριση για τον τελικό του Eurobasket 2005, με το απίστευτο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη, κόντρα στην Γαλλία. 103357

Ελληνική μαγκιά με «3D κανονιά»

Η Εθνική Ελλάδος στα μέσα της περασμένης 10ετίας μας χάρισε μεγάλες στιγμές, πολλές από τις οποίες ήρθαν και με τεράστιες ανατροπές.

Η μεγαλύτερη από όλες επετεύχθη σαν σήμερα, το 2005, όταν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γύρισε από την κόλαση και με μια απίστευτη «κανονιά» του Δημήτρη Διαμαντίδη στην εκπνοή, έστειλε τους Γάλους στο «καναβάτσο», παίρνοντας παράλληλα το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Το παιχνίδι είχε στραβώσει και μάλιστα για τα καλά για την Εθνική, αφού οι Γάλλοι ήταν καλύτεροι στην μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού, έλεγχαν το ρυθμό του και προηγήθηκαν 62-55 με 47’’ να απομένουν για τη λήξη.

Κάπου εκεί πίστεψαν ότι τα πάντα είχαν κριθεί. Μεγάλο λάθος! Οι Διαμαντίδης, Παπαλουκάς Ζήσης είχαν διαφορετική άποψη. Ο «Τεό» ηγήθηκε της αντεπίθεσης, ο Ζήσης έπαιζε από τα 22 του σαν βετεράνος, αλλά το απόλυτο hightlight ανήκει στο «διαμάντι» του ελληνικού μπάσκετ.

Οι Γάλλοι είχαν αρχίσει να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους βλέποντας την ελληνική αντεπίθεση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Ριγκοντό έχασε πολύ κρίσιμες βολές. Η Εθνική είχε την ευκαιρία να ολοκληρώσει μια επική ανατροπή και δεν την έχασε. Ο Ζήσης οργάνωσετην τελευταία επίθεση, δοκίμασε την διείσδυση και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Διαμαντίδη ο οποίος με «τρίποντη» βόμβα μας έστειλε στα ουράνια και πυροδότησε ένα εκπληκτικό σερί ανατροπών από τότε.

Ελλάδα (Γιαννάκης): Σπανούλης, Διαμαντίδης 7(1), Παπαλουκάς 10, Χατζηβρέττας 3, Ζήσης 11, Κακιούζης 3(1), Βασιλόπουλος, Τσαρτσαρής, Φώτσης 4, Ντικούδης 14, Παπαδόπουλος 15, Μπουρούσης.

Γαλλία (Μπερζό): Πάρκερ 20(2), Φοτού, Ριγκοντό 6, Ντιαό 14(2), Φ. Πιετρούς 8, Ντιαρά, Τζιφά, Μ. Πιετρούς 6(2), Ζελαμπάλ 7(1), Ζιλιάν 2, Σμιτ 2, Βάις 1.