Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

Με αφορμή το προσφυγικό

Η Σερβία συγκρίνει το Ζάγκρεμπ με τη φασιστική Κροατία του Β’ ΠαγκοσμίουΜε αφορμή το προσφυγικό

Σκληρή γλώσσα εναντίον της Κροατίας χρησιμοποιεί η Σερβία, συγκρίνοντας τα περιοριστικά μέτρα στα οποία προχώρησε την Πέμπτη το Ζάγκρεμπ στα σύνορα των δύο χωρών με το φασιστικό κροατικό καθεστώς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κλιμακώνοντας την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας της αντιπαράθεσης για το προσφυγικό, το Ζάγκρεμπ απαγόρευσε σε πολίτες και οχήματα από τη Σερβία να περνούν στην επικράτειά της – ως αντίποινα στην προηγούμενη απαγόρευση από τη Σερβία της κυκλοφορίας φορτηγών από την Κροατία.

«Δεδομένης της φύσης των περιορισμών, που ενισχύουν τις διακρίσεις, είναι δυνατόν να συγκριθούν μόνο με τα μέτρα του παρελθόντος, κατά τη διάρκεια της φασιστικής Κροατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ράνκο Οστογιτς είχε δηλώσει ότι η απαγόρευση εισόδου σε κροατικό έδαφος δεν αφορά όσους έχουν σερβικό διαβατήριο, παρά μόνο στα αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Σερβία απαγόρευσε την κυκλοφορία φορτηγών και αγαθών από την Κροατία. «Λυπάμαι γι’ αυτό. Είχαμε προγραμματίσει να ανοίξουμε τα σύνορα σήμερα, ωστόσο τώρα πρέπει να απαντήσουμε» απάντησε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.