Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ελλοχεύουν (περιβαλλοντικοί) κίνδυνοι από το ΧΥΤΑ Κατερίνης

Την παρέμβαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ζητά ο πρ. δημοτικός σύμβουλος Αντ. Μάντζιοςφωτο αρχείου

 

Το θέμα περιβάλλεται με σιωπή στο Δημοτικό Σύμβουλο από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, επειδή πιθανόν οι υπερβάσεις στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και οι τυχόν παραβιάσει Περιβαλλοντικών όρων θα επισύρουν νέα πρόστιμα, υποστηρίζει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος

 

Την παρέμβαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το εάν εφαρμόστηκαν όσα προβλέπονταν για το ΧΥΤΑ Κατερίνης, ζητά με δημόσια παρέμβασή του, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης Αντώνης Μάντζιος. 

 

Ο κ. Μάντζιος, με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας όπου συζητήθηκε το θέμα των απορριμμάτων των Δήμων Κατερίνης και Πύδνας Κολινδρού, τονίζει πως «η προστασία του περιβάλλοντος δεν γίνεται αλλά καρτ»,  και «η νομιμότητα θα πρέπει να ισχύει και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Παράλληλα, καλεί τη δημοτική αρχή Κατερίνης, να «δώσει λόγο» στους δημότες της «για κάθε πράξη ή παράλειψη όσον αφορά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης. Ο κ. Μάντζιος καλεί επίσης την κυβέρνηση «να δει το θέμα της επιβολής προστίμων, «πρόστιμα για συνειδητές πράξεις ή παραλείψεις των δημοτικών αρχόντων που δυστυχώς πληρώνουν οι δημότες και όχι οι ίδιοι.»

Αναλυτικά στην «ανοιχτή» επιστολή του, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης, αναφέρει: «Με το “δελτίο” οι ειδήσεις στο δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε και αφορά τη συνεδρίαση του  Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Και αυτό που δεν γράφηκε ξεκάθαρα αφορά την συζήτηση για την μεταφορά των σκουπιδιών του Δήμου Κατερίνης αλλά και του Δήμου Πύδνας Κολινδρού στην Κοζάνη αφού ο ΧΥΤΑ Κατερίνης έχει ξεχειλίσει. Μια μεταφορά που θα κοστίζει 25 ευρώ ό τόνος (τιμή για τα σκουπίδια της Τρίπολης) συν τα μεταφορικά που επιβαρύνονται και με διόδια.

Πέντε χρόνια τώρα ο Δήμος Κατερίνης και λιγότερο ο ΦΟΔΣΑ δεν μπόρεσαν να βρουν νέο χώρο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ή να κάνουν νέα επέκταση, ένα θέμα το οποίο είχαμε θέσει δεκάδες φορές στο δημοτικό συμβούλιο στην προηγούμενη θητεία αλλά και δημοσίως.

Έτσι ο Δήμος Κατερίνης από δήμος πρότυπο όσον αφορά την λειτουργία του ΧΥΤΑ, κατάντησε να μην έχει νόμιμο χώρο για τα σκουπίδια, να έχει επιβαρυνθεί με πρόστιμο 90.000 ευρώ για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων και τώρα θα κληθούν οι δημότες με νέες επιβαρύνσεις για τη μεταφορά των σκουπιδιών στην Κοζάνη.

Ένα θέμα όμως που περιβάλλεται με σιωπή στο δημοτικό συμβούλιο και από όλες τις δημοτικές παρατάξεις πιθανόν γιατί οι υπερβάσεις στην λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης και οι τυχόν παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων θα επισύρουν νέα πρόστιμα.

Αποτέλεσμα όμως είναι να μην ενημερώνονται οι πολίτες, να εφησυχάζει η δημοτική αρχή, να μην επιλύεται το πρόβλημα, να επιβαρύνονται με την μεταφορά οι δημότες αλλά να ελλοχεύουν και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι στην Παλαιά Χράνη που είναι ο ΧΥΤΑ Κατερίνης.

Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος δεν γίνεται αλλά καρτ, επειδή η νομιμότητα θα πρέπει να ισχύει και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλούμε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να ελέγξουν πρώτα από όλα αν εφαρμόστηκαν οι υποδείξεις του προηγούμενου ελέγχου όσον αφορά τις επόμενες εργασίες στο πρώτο φάτνωμα, αν υπάρχει υπερφόρτωση στα νέα φατνώματα της επέκτασης και γενικά αν τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και η προστασία του περιβάλλοντος.

Καλούμε την δημοτική αρχή και κάθε αρμόδιο να δώσει λόγο στους δημότες για κάθε πράξη ή παράλειψη όσον αφορά την λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης και τέλος καλούμε την κυβέρνηση να δει το θέμα της επιβολής των προστίμων, πρόστιμα για συνειδητές πράξεις ή παραλείψεις των δημοτικών αρχόντων που δυστυχώς πληρώνουν οι δημότες και όχι οι ίδιοι.

Τέλος θα πρέπει και εμείς οι πολίτες να θέσουμε ψηλά στην ιεράρχηση το περιβάλλον και την προστασία του και να διεκδικούμε αγωνιστικά τα δικαιώματά μας, ζητώντας παράλληλα τον λόγο για κάθε πράξη ή παράλειψη των δημοτικών ή και κεντρικών αρχών.»