Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Επιλέγω, Αλλάζω, Συνδυάζω»

Η Ποδηλατική Απόδραση Πιερίας για την Ευρωπαϊκή εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας1 2 3 4 5 6

 

Στις «πλάτες» της Ποδηλατικής ΑπόΔρασης έπεσαν (και φέτος) οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας. Συνολικά συμμετείχαν 1830 πόλεις σε όλη την Ευρώπη

 

Σε ανακοίνωσή της, η Ποδηλατική Απόδραση, αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, όπου τονίζει «Το φετινό μήνυμα πανευρωπαϊκά ήταν «Επιλέγω, Αλλάζω, Συνδυάζω» και στόχευε στην προώθηση της συνδυαστικής χρήσης των μέσων μεταφοράς, αλλά και των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη. Στην πόλη μας, ελλείψει ενδιαφέροντος από το Δήμο, για 6η συνεχή χρονιά ανέλαβε να συμμετέχει – άτυπα δυστυχώς, καθώς επισήμως συμμετέχουν μόνο Οργανισμοί Τοπικών Αυτοδιοικήσεων – η Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας.

Ειδικότερα, ο Τομέας Ποδηλατικής Παιδείας, επισκέφθηκε εκπαιδευτικούς θεσμούς, συγκεκριμένα τα 7ο και 8ο Δημοτικά Σχολεία Κατερίνης, το Δημοτικό Σχολείο Ανδρομάχης, καθώς και τον παιδικό σταθμό «Λευκές Καρδούλες». Οι διαδραστικές ενημερώσεις, η παρουσίαση, το παιχνίδι, τα βίντεο που παρουσιάστηκαν στους μαθητές, στόχευαν στην προώθηση του ποδηλάτου ως αστικού μέσου μετακίνησης, στην καλύτερη γνωριμία με την ιστορία και το ρόλο του ποδηλάτου στη ζωή και κυρίως στην επαφή με τους βασικούς κανόνες μετακίνησης στο δρόμο, με στόχο την ασφαλέστερη και την πιο ορθή χρήση του ποδηλάτου.

Μία ακόμα δράση στο πλαίσιο της εβδομάδας κινητικότητας ήταν και το 4ο ποδηλατικό κυνήγι θησαυρού. Αφενός είχε χαρακτήρα ψυχαγωγικό και ενημερωτικό, εφόσον οι γρίφοι απαιτούσαν να γνωρίζει κανείς πολύ καλά την πόλη της Κατερίνης, την ιστορία και τους δρόμους της, αφετέρου για να διεξαχθεί, απαιτούσε τη γνώση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και τη συμμόρφωση των συμμετεχόντων σύμφωνα με αυτούς.

Μία σειρά άλλων προγραμματισμένων εκδηλώσεων, όπως ο εορτασμός της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, η κυκλοφοριακή εκπαίδευση με ποδήλατα στο Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής καθώς και η διανομή φυλλαδίων σε οδηγούς αυτοκίνητων και ποδηλάτες, ματαιώθηκαν λόγω των εκλογών και του βροχερού καιρού στη συνέχεια.

Ραντεβού την επόμενη χρονιά με περισσότερες εκδηλώσεις, ελπίζοντας αυτή τη φορά ο Δήμος μας να συμμετέχει επίσημα και η Κατερίνη να μπεί στον Ευρωπαϊκό χάρτη των πόλεων που όχι μόνο γιορτάζουν αλλά και προωθούν τη Βιώσιμη Κινητικότητα στις πόλεις.

Η Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας συνεχίζει τις καθιερωμένες εβδομαδιαίες ποδηλατοβόλτες, καθώς και τις σχολικές επισκέψεις. Η εθελοντική προσφορά των μελών του συλλόγου είναι μεγάλη και ο στόχος πολύπλευρος:

Να αλλάξει η νοοτροπία του οδηγού, του πεζού στην πόλη, με οποιοδήποτε μέσο κι αν κινείται. Να οδηγεί σωστά και με ασφάλεια. Να επιλέγει ποιο μέσο πραγματικά έχει ανάγκη.

Να ευαισθητοποιηθούν οι δημόσιοι φορείς και οι αρχές απέναντι στον ποδηλάτη. Να δοθεί στο ποδήλατο, ο χώρος και ο σεβασμός που του ταιριάζει.»