Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Μικρασιατών

Εκδηλώσεις μνήμης την Κυριακή στην ΠιερίαSMYRNH

 

Ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου. Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου

 

Στην Πιερία, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί, στον Καθεδρικό Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως, όπου μετά από το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα εκφωνηθεί ομιλία σχετική με την ημέρα από εκπρόσωπο των Συλλόγων Μικρασιατών.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Μνημείου της Πλατείας Ελευθερίας από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Π.Ε Πιερίας, το Δήμαρχο Κατερίνης, τον Αστυνομικό Δ/ντή Π.Ε Πιερίας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής και το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Στεφάνια θα καταθέσουν εκπρόσωποι Προσφυγικών συλλόγων, καθώς και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων ή άλλων φορέων που θα θελήσουν να τιμήσουν τη γιορτή αυτή και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.

Για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και στον εκθεσιακό χώρο της Αστικής Σχολής με παραδοσιακά Μικρασιάτικα τραγούδια από τις χορωδίες του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο «Ηράκλειτος», καθώς και ολιγόλεπτη μουσικοθεατρική παράσταση.

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας (7:30) στην πλατεία Ελευθερίας, όπου ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Εφέσου, οι Πίερες της Κονταριώτισσας και ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος της Παραλίας, θα παρουσιάσουν χορούς της Μικράς Ασίας

Παράλληλα θα υπάρχει και έκθεση Φωτογραφίας αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή, από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο «Ηράκλειτος» και Μικρασιατών Πιερίας.