Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Έπιασαν δουλειά

Παρέλαβαν οι νέοι (και οι παλαιοί) υπουργοίtsaka

Τα χαρτοφυλάκιά τους παρέλαβαν χθες οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της νέας κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουν με «μπούσουλα» το μνημόνιο, αλλά και την εντολή που τους έδωσε ο λαός.

Το 61% των προαπαιτούμενων του υπουργείου Οικονομικών για την επόμενη αξιόλογηση δρομολόγησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος θα παραμείνει επικεφαλής του ΣΟΕ. Κατά την σύντομη τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθεια ώστε η χώρα να μείνει στις ράγες του προγράμματος. Όπως τόνισε, από την υπηρεσιακή ελήφθησαν πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ύφεσης , την οποία χαρακτήρισε ως «ήπια». Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. «Ελπίζω η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει επιτυχώς αυτή τη φορά » δήλωσε. Ο κ. Χουλιαράκης απεκάλυψε πως ήδη έχει συνταχθεί υπουργική απόφαση για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και πως αυτή θα την υπογράψει ο νέος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Χουλιαράκης έδωσε βάρος στη μείωση ανισοτήτων και στο πως θα κατανεμηθεί το φορολογικό βάρος δικαιότερα. «Στη πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους τα περιθώρια είναι μεγάλα», είπε και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε αλλαγές στην φορολογική κλίμακα. Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα δοθεί βάρος στην εφαρμογή του προγράμματος και στο θέμα του χρέους αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Για τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος ο κ. Τσακαλώτος είπε πως θα δοθεί βάρος στην δικαιοσύνη . «Θα αναζητήσουμε τρόπους για να μαζέψουμε χρήματα απο αυτούς που έχουν» τόνισε. Να σημειωθεί πως ο κ. Χουλιαράκης δεν θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο αυριανό EuroWorking Group, αλλά κάποιο άλλο στέλεχος του ΣΟΕ.

Έτοιμος για δουλειά επέστρεψε στο Υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός, ως υπουργός πλέον και στόχο την δόμηση ενός λειτουργικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, προσβάσιμου σε όλους τους πολίτες. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, με τη σειρά του δήλωσε έτοιμος να δώσει μάχη κατά της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς και ζήτησε τη συνεργασία όλων για να αλλάξει άμεσα το τοπίο στην Υγεία. Σε καλό κλίμα διεξήχθη η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Υγείας, με τον υπηρεσιακό υπουργό Αθανάσιος Δημόπουλο να καλωσορίζει τη νέα ηγεσία με τη φράση: «Καλωσορίζω την Κρήτη στο Υπουργείο Υγείας». Ο κ. Δημόπουλος ευχαρίστησε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για την τιμή να είναι υπηρεσιακός υπουργός Υγείας και έκανε απολογισμό της δράσης του στην σύντομη παραμονή του στο υπουργείο. «Ευχαριστώ θερμά τόσο τους κύριους Κουρουμπλή, Ξανθό και Μπασκόζο, όσο και το διοικητικό προσωπικό του υπουργείου για την καλή συνεργασία. Στο σύντομο διάστημα της παραμονής μου στο υπουργείο ετέθησαν οι βάσεις για την συνέχιση της τακτικής χρηματοδότησης του ΕΣΥ, δρομολογήσαμε θέματα μισθοδοσίας του υγειονομικού προσωπικού και φροντίσαμε για την άμεση επίλυση προβλημάτων φαρμακευτικής κάλυψης ειδικών ομάδων, όπως οι αιμορροφιλικοί και οι ασθενείς με AIDS» σημείωσε ο κ. Δημόπουλος. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο νέος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ευχαρίστησε τον κ. Δημόπουλο για τη συνεργασία και επεσήμανε την κρισιμότητα της στιγμής για τη χώρα. «Η κοινωνία μάς έδωσε την ευκαιρία για επανεκκίνηση σε ένα σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον, με μια εντολή που περιείχε αρκετή δόση σκεπτικισμού και απαίτηση να δώσουμε άμεσες λύσεις στα πολλαπλά και συσσωρευμένα προβλήματα» και έκανε λόγο για έλλειψη χρόνου, καθώς «η απειλή του μπλακ-άουτ για το ΕΣΥ είναι ορατή πια. Πρέπει, λοιπόν, να το σταθεροποιήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται με επιτάχυνση των διαδικασιών πρόληψης προσωπικού». Κρίσιμο στοίχημα χαρακτήρισε και την ηθικοποίηση του ΕΣΥ με μεθοδική αντιμετώπιση της διαφθοράς, ώστε οι πολίτες να βιώνουν το αίσθημα της δικαιοσύνης σε ένα λειτουργικό σύστημα Υγείας.

Εθνικό κοινωνικό διάλογο για την παιδεία, αξιοποίηση των διεθνών προτύπων και στήριξη των νέων πτυχιούχων, υποσχέθηκε ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιό του από την υπηρεσιακή υπουργό, Φρόσω Κιάου.
Ο κ. Φίλης είπε χαρακτηριστικά ότι «συνεχίζουμε το έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι πρώτος στόχος του είναι να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες για να λειτουργήσουν άμεσα ομαλά τα σχολεία της χώρας.
Τόσο ο κ. Φίλης, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Σία Αναγνωστοπούλου στάθηκαν ιδιαίτερα στον ρόλο και την ανάγκη στήριξης των εκπαιδευτικών, με την δεύτερη να δηλώνει καταχειροκροτούμενη «το ότι τα σχολεία μας δεν αλώθηκαν από την Χρυσή Αυγή το οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς μας και τους ευχαριστώ γι αυτό».
Ο κ. Φίλης αλλά και η αναπληρωτής του μίλησαν για ένα αντιρατσιστικό σχολείο ένα σχολείο που θα γίνει «μια μεγάλη αγκαλιά ανάμεσα σε ελληνόπουλα και μετανάστες» όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώτος.
«Από την υγεία και την παιδεία κρίνεται μια κυβέρνηση» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνάς κ. Κ. Φωτάκης, ενώ ο υφυπουργός Παιδείας πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης είπε ότι δεν θα δηλώσει τίποτα πριν παραγάγει έργο για το οποίο θα μπορέσει στην συνέχεια να μιλήσει.
Στην ομιλία του ο κ. Φίλης τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα που έχουν καθυστερήσει, έστειλε μήνυμα ισότητας και ίσων ευκαιριών, υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν κομματικές ή άλλες διακρίσεις επί της υπουργίας του και το σχολείο θα «σπάσει τον κύκλο των προκαταλήψεων.
Ζήτησε ευρύτερες συγκλίσεις στην παιδεία και είπε ότι αποτελεί εθνική προτεραιότητα.
«Τα σχολεία άνοιξαν ομαλά» υποστήριξε η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας κυρία Φρόσω Κιάου που πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα των κενών στην εκπαίδευση είναι γνωστό» και πρέπει κάποτε να λυθεί οριστικά.
Όπως είπε η κυρία Κιάου το ζήτημα είναι είναι να λειτουργήσει η διοικητική μηχανή του υπουργείου Παιδείας. «Οι αιφνιδιασμοί όσο και να προσδοκούν ένα σοφό όνειρο το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν πρόβλημα».