Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ώρα σταθερότητας

Ορκίστηκε για 2η φορά πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας7459E7936881D23175E563A657D6F505

Συγχαίρει και… υπενθυμίζει, τον έλληνα πρωθυπουργό ο Γιούνκερ

«Ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» τόνισε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγηση του στη χθεσινή συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου εκλογικής ευθύνης.

Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που καλείται να παίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, διορθώνοντας αστοχίες και αδυναμίες της προηγούμενης επτάμηνης περιόδου. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι «άμεσος στόχος της επόμενης περιόδου η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους». Υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος και της νεολαίας, ώστε να αντιστοιχιστεί η οργανωτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που τον στηρίζουν ενεργά. Επισήμανε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένα σύγχρονος πλουραλιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ζαν Κλοντ Γιουνκερ: Εφαρμόστε το μνημόνιο Τη βεβαιότητα ότι γρήγορα θα σχηματιστεί κυβέρνηση και ότι «θα προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας» εκφράζει ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σε συγχαρητήρια επιστολή του για τα εκλογικά αποτελέσματα. «Η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη όλων των κομμάτων» και «έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», προκειμένου «να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», συνεχίζει ο κ. Γιούνκερ. Παράλληλα, υπογραμμίζει την «επείγουσα ανάγκη διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης» και καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι «η νέα κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαικής Επιτροπής και του ίδιου προσωπικά». Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: «Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε, » εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα εκλογικά αποτελέσματα της χθεσινής βραδιάς. » Είμαι βέβαιος ότι αυτά αποτελούν τη βάση για τον γρήγορο σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης υπό την προεδρία σας και για την αξιοποίηση της σχετικής δημοκρατικής εντολής, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας, που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο. » Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία. » Συγχρόνως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καταστεί λειτουργική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η οποία θα αποτελέσει το θέμα της ειδικής συνόδου των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. » Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Όπως γνωρίζετε καλά, μπορείτε να βασίζεστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε εμένα προσωπικά, ότι θα συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα και θα υποστηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση στις προσπάθειές της.

Βερολίνιο: Ο λαός αποφάσισε
«Ο ελληνικός λαός αποφάσισε», είναι το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου της Γερμανίας, αποφεύγοντας -σωστά- να σχολιάσει την επιλογή του και διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση για τις σημαντικές προκλήσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά και του προσφυγικού.
Για την αναδιάρθρωση του χρέους παρέπεμψε στις συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, τονίζοντας ότι ισχύουν στο ακέραιο και προσθέτοντας με νόημα ότι «θεωρούμε βεβαίως» ότι ένας πρωθυπουργός που διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε τη συμφωνία θα φροντίσει και για τη σωστή υλοποίησή της. Η Α.Μέρκελ θα συγχαρεί τον κ. Τσίπρα προσωπικά, πρόσθεσε.
Ειδικότερα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός αποφάσισε σε μια δίκαιη και δημοκρατική εκλογή» και τόνισε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σίγουρα ως γερμανική κυβέρνηση δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε τα αποτελέσματα σε χώρες εταίρους».
«Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί βεβαίως και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στενά και σε εταιρικό πνεύμα. Αυτή η πρόταση ισχύει και δεν αφορά μόνο την από κοινού υπέρβαση της κρίσης χρέους. Αφορά και την πρόκληση που μας θέτει η κατάσταση των προσφύγων και για την οποία χρειαζόμαστε κοινές απαντήσεις», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ και ανέφερε ότι η καγκελάριος θα συγχαρεί τον νικητή των εκλογών και προσωπικά, είτε με επιστολή είτε με προσωπική επαφή.