Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά / Τοπικά Νέα

Εννέα μέρες πολιτισμού και παιδείας

Στις 16 Σεπτεμβρίου πρεμιέρα για τα «Ολύμπια εν Δίω»IMG_5833

Παρά τις αντιξοότητες (που έφεραν και οι πολιτικές εξελίξεις) τα Ολύμπια εν Δίω, «σηκώνουν αυλαία» και είναι έτοιμα να υποδεχθούν μαθητές από όλο τον κόσμο.

Χθες το μεσημέρι, οι συντελεστές του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που θα φιλοξενηθεί στο αρχαίο θέατρο του Δίου, μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης για τη φετινή διοργάνωση που ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου.
Βασικός στόχος της Διεθνούς Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού, είναι η εξοικείωση των μαθητών με θεατρικά κείμενα αρχαίων Ελλήνων, ξένων συγγραφέων, η καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας, η εμβάθυνση σε διαχρονικές ιδέες και αξίες, που προάγουν το θέατρο, η επικοινωνία Ελλήνων μαθητών με μαθητές άλλων χωρών, η ενίσχυση της συνεργασίας, η ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, η δημιουργία δεσμών μεταξύ σχολείων, η γνωριμία με άλλους πολιτισμούς και η υπογράμμιση της σημασίας της διαφορετικότητας.
«Η πείρα που αποκτήσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια, μας κάνει αισιόδοξους ότι και οι φετινή διοργάνωση θα στεφθεί με αισιοδοξία», εκτίμησε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Ιωάννης Καζταρίδης. Ο κ. Καζταρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη διάθεση συμμετοχής που επιδεικνύουν πολλά σχολεία και όχι μόνο της Ελλάδας, σημειώνοντας πως τα Ολύμπια εν Δίω «όπως και στην αρχαιότητα» διαρκούν μόνο εννέα μέρες.
«Πολιτιστικό φάρο της Μακεδονίας» χαρακτήρισε το αρχαίο Θέατρο Δίου ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Κώστας Δημόπουλος, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό που υπάρχει αυτός ο χώρος (το αρχαίο θέατρο) όπου δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάζεται αρχαίο δράμα στο φυσικό του χώρο. Ο κ. Δημόπουλος συνεχάρη τους διοργανωτές, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Μέγα Χορηγό της διοργάνωσης, την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, τονίζοντας ότι εκτός από κοινωνικό, προσφέρει και πολιτιστικό έργο στην περιοχή μας.
Εκ μέρους του Δήμου Κατερίνης, μίλησε ο αντιδήμαρχος Χρυσόστομος Κεραηλίδης, μεταφέροντας τις ευχές του δημάρχου, αλλά και κάνοντας αναφορά στην αναγκαιότητα στήριξης κάθε σημαντικής πολιτιστικής δράσης, ειδικά όταν αυτή συνδέεται με την εκπαίδευση.
Την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, εκπροσώπησε ο συνεργάτης της Δημήτρης Ρουκάς, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια άλλη «διάσταση» της διοργάνωσης, τονίζοντας ότι μέσα από τη συμμετοχή στα δρώμενα μαθητών από άλλες χώρες, «η χώρα μας δημιουργεί πρεσβευτές και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να στηριχθεί ο θεσμός»
Την Οργανωτική Επιτροπή η οποία έδωσε την ευκαιρία στην Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου να συνδράμει στη διοργάνωση, ευχαρίστησε η εκπρόσωπος της Εταιρείας (και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων) Ειρήνη Ζαβρίδου. Η κ. Ζαβρίδου, συμπλήρωσε ότι η Αιγαίο υποστηρίζει ένα πολιτιστικό γεγονός το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παιδεία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι μαθητές που συμμετέχουν στα Ολύμπια Εν Δίω, θα αποκομίσουν αγάπη και σεβασμό για τον πολιτισμό μας.
Στα οφέλη του τόπου, πέρα από τα σημαντικά που αφορούν την παιδεία και τον πολιτισμό μας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Θανάσης Μπίντας. Ο κ. Μπίντας μιλώντας «για τα μικρά, αλλά εξίσου σημαντικά», τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα φιλοξενηθούν στην περιοχή μας 1000 μαθητές και συνοδοί, ενώ οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες της Πιερίας θα είναι περισσότερες από 4000. «Είναι ένας επιπλέον λόγος για να στηριχθεί αυτή η διοργάνωση από όλους τους Πιεριείς, από όλους τους φορείς, από όλους τους επιχειρηματίες», είπε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία του, από την απροθυμία πολλών «παραγόντων» της περιοχής μας να ενισχύσουν τη διοργάνωση.
Όσον αφορά τις εκδηλώσεις, τόνισε ότι αυτές θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 15.000 μαθητές, οι οποίοι θα προέρχονται και από όμορους νομούς, καθώς έχουν κανονίσει εκδρομές στην περιοχή μας λόγω των θεατρικών παραστάσεων.
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία απηχούν τη δυναμική του θεσμού, παρουσίασε η Υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων Μυράντα Παππά.
Συνολικά, 40 σχήματα από την Ελλάδα, το Αζερμπαϊζαν, το Ιράν, την Ινδονησία, την Παλαιστίνη, τη Ρουμανία και από άλλες χώρες, θα παρουσιάσουν τις δουλειές τους. Εντυπωσιακό είναι, ότι η καλλιτεχνική επιτροπή φέτος, δέχθηκε περισσότερες από 240 αιτήσεις συμμετοχής στη διοργάνωση, όταν την πρώτη χρονιά ήταν μερικές δεκάδες και τη δεύτερη, δεν ξεπερνούσαν τις 160. Αυτό είναι ένα επιπλέον στοιχείο που δείχνει ότι χρόνο με το χρόνο, τα Ολύμπια εν Δίω «ριζώνουν» και εξελίσσονται σε έναν θεσμό σημαντικό όχι μόνο για τον πολιτισμό, αλλά και την εκπαίδευση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι φέτος στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται και επίδειξης του αρχαιοελληνικού αγωνίσματος του «Παγκρατίου», από μαθητές της Σχολής του κ. Τοπαλίδη.
Πάντως, οι εκλογές επηρέασαν τα Ολύμπια εν Δίω όχι μόνο στις ημερομηνίες των παραστάσεων, αλλά και στο οικονομικό κομμάτι, με πρώτο «θύμα» τον Πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου, ο οποίος ακυρώθηκε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο για αυτόν τον διαγωνισμό (που θα διεξαγόταν παράλληλα) η Οργανωτική Επιτροπή, είχε δεχθεί περισσότερες από 180 αιτήσεις συμμετοχής.