Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις

Πρότυπη σχολική στέγη

Πρότυπη σχολική στέγη για τα άτομα με ειδικές ικανότητες

Ένα σχολείο πρότυπο, ένα όνειρο ετών, που εξασφαλίζει για τα άτομα με αναπηρίες, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα διαμορφώνει ίσες ευκαιρίες στην ίδια τη ζωή και καθημερινότητά τους είναι πλέον πραγματικότητα. Ο λόγος για το Eιδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο στην Τοπική Κοινότητα Γανόχωρας του Δήμου Κατερίνης, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και ολοκληρώθηκε έγκαιρα και εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Είναι μεγάλη η χαρά μας να βλέπουμε ολοκληρωμένο αυτό το σχολείο των παιδιών με ειδικές ικανότητες, το οποίο έρχεται να καλύψει τις προσδοκίες όλων μας σε ό, τι αφορά τις ανάγκες τους σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Θεωρώ ότι, το σχολείο αυτό θα αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ελλάδα, ενώ είναι ένα κομμάτι το οποίο το οφείλαμε στα άτομα με αναπηρίες και στις οικογένειές τους και στους οποίους βέβαια οφείλουμε ακόμη περισσότερα. Είμαστε όλοι εμείς στον Δήμο Κατερίνης, που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε αυτό το εγχείρημα, οι δάσκαλοι, οι γονείς των παιδιών, πραγματικά ευτυχείς, καθώς καταφέραμε αυτή τη χρονιά να λειτουργήσει αυτό το υπέροχο σχολείο».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 4.565.000 ευρώ με Φ.Π.Α. και χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τριώροφο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 2.424 τετρ. μ. και επιφάνεια κάλυψης του διδακτηρίου 1.136 τετρ. μ., το οποίο διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, έξι αίθουσες διδασκαλίας και νηπιαγωγείων, γραφεία εκπαιδευτικών και κοινωνικής λειτουργού, ειδικό χώρο φαγητού. Επίσης, χώρους για εργαστήρια, εργοθεραπευτή, ψυχολόγο, λογοθεραπευτή κ.ο.κ.

Στην ταράτσα του κτιρίου δημιουργήθηκε κήπος με αρωματικά φυτά, ενώ παράλληλα, υπάρχουν ηλιακοί θερμοσίφωνες, αποθήκες προκειμένου να συγκεντρώνεται το νερό της βροχής και να ποτίζονται τα φυτά. Γενικότερα, είναι εξοπλισμένο με ό,τι καλύτερο υπάρχει σήμερα για τη θέρμανση, την ποιότητα του αέρα, την ποιότητα του κλίματος μέσα στο σχολείο.ριτικ

KIPOSή λύση στις ανάγκες για σχολική στέγη

Λειτουργούν τρία νέα βιοκλιματικά σχολεία στην Κατερίνη

Oριστική λύση στις ανάγκες της Κατερίνης για σχολική στέγη δίνει η λειτουργία των τριών νέων βιοκλιματικών σχολείων και ειδικότερα του 17ου δημοτικού στην Επέκταση Ευαγγελικών – περιοχή της Αγίας Άννας, του 18ου στο Βατάν και του 19ου στην περιοχή Εθνικού Σταδίου (πλησίον Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού).

Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης : «Ο Δήμος Κατερίνης μπορεί να είναι υπερήφανος, καθώς βελτιώνεται διαρκώς το ήδη υψηλό επίπεδο των υποδομών και της καθημερινής λειτουργίας των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς φέτος λειτουργούν τρία νέα δημοτικά σχολεία.. Αυτό, στο οποίο ευθύς εξαρχής θα δώσουμε έμφαση, όπως και σε όλα τα σχολεία, είναι η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών διαχείρισης και λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων».

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει ο κος Χιονίδης: «Θα πρέπει επίσης, να τονιστεί ότι στην Κατερίνη γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις για τα προνήπια, γεγονός, που, καθιστά τον Δήμο μας τον πρώτο Δήμο σε πανελλαδικό επίπεδο που το επιτυγχάνει»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η λειτουργία των νέων βιοκλιματικών σχολείων, δεν επιβάρυνε ούτε ένα ευρώ τους δημότες καθώς, το ποσό κατασκευής των έργων ύψους 10.675.000 ευρώ σε ποσοστό 100% ήταν από το ΕΣΠΑ.

 

Δημοτική βιβλιοθήκη Κατερίνης

DB 1 Βασικός άξονας πολιτισμού και γνώσης στην καρδιά της πόλης

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης στεγάζεται στο Συνεδριακό και Πνευματικό Κέντρο της πόλης, στον 1ο όροφο του κτιρίου. Διαθέτει σύγχρονες υποδομές και πληροί τις βιβλιοθηκονομικές προδιαγραφές. Στο χώρο λειτουργεί ανοιχτό αναγνωστήριο με δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρίσκονται στη διάθεση του κοινού, καθώς και θερινό αναγνωστήριο στο μπαλκόνι με θέα το πάρκο. Η συλλογή της αριθμεί 23.800 τόμους βιβλίων. Πιο συγκεκριμένα, καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της γνώσης στους τομείς της Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας, Θρησκείας, Κοινωνικών Επιστημών, Γλώσσας, Φυσικών Επιστημών, Εφαρμοσμένων Επιστημών, Τεχνολογίας, Καλών Τεχνών, Ψυχαγωγίας, Λογοτεχνίας και Ρητορικής, Βιογραφιών και Ιστορίας. Επίσης, διατίθενται DVDs με ομιλίες και διαλέξεις της Σχολής Γονέων του Δήμου Κατερίνης, καθώς και βιβλία και λευκώματα συγγραφέων της πόλης μας. Παράλληλα με το τμήμα ενηλίκων, υπάρχει και το παιδικό τμήμα, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Οι κατηγορίες των παιδικών βιβλίων είναι οι εξής: ελληνικό και ξένο παιδικό μυθιστόρημα, ελληνικό και ξένο εφηβικό μυθιστόρημα, κόμικς, χριστουγεννιάτικες ιστορίες, παιδικό διήγημα, εικονογραφημένες ιστορίες, παραμύθια, παιδικό θέατρο, παιδική ποίηση, διάστημα, πολιτισμός, ζωγράφοι, κατασκευές, αθλήματα, εκπαιδευτικά, εφευρέσεις, ανθρώπινο σώμα, φύση – οικολογία, επιστήμες, βιογραφίες, παιδική ψυχολογία – φιλοσοφία, μυθολογία και θρησκεία. Στη διάρκεια του καλοκαιριού η Δημοτική Βιβλιοθήκη υλοποίησε πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων με τίτλο «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη», για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών, τα οποία συμμετείχαν μαζικά και δημιουργικά στις δράσεις.