Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Η Ευρώπη «ξυπνά»

Προς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα για το μεταναστευτικό11

Κομισιόν για προσφυγικό: Δεν έχουμε λάβει ελληνικό αίτημα για πολιτική προστασία

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του Το Βήμα, η έκτακτη σύνοδος έχει ήδη συμφωνηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ωρών. Το αίτημα για σύγκληση Έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, που αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ευρώπη, το είχε διαβιβάσει σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αλλά και με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τούσκ, καθ” οδόν στο ταξίδι του ευρωπαίου αξιωματούχου προς Κύπρο, Τουρκία και Ισραήλ, είχε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος -αφού προσκάλεσε τον κ. Τουσκ στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν το μεταναστευτικό- του τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίησης της ΕΕ στην αντιμετώπιση του προβλήματος και του ζήτησε να στηρίξει την πρωτοβουλία του για την σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής στο πλαίσιο της ΕΕ αφιερωμένης στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Κομισιόν για προσφυγικό: Δεν έχουμε λάβει ελληνικό αίτημα για πολιτική προστασία H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμα αίτημα από τις ελληνικές Αρχές για ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας λόγω προσφυγικής κρίσης, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερστέιν. Το Reuters είχε μεταδώσει ότι το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από την ΕΕ να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, το σώμα αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς επίσης να παράσχει στη χώρα προσωπικό, ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, ρούχα και εξοπλισμό. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί από τις ελληνικές Αρχές. Ανέφερε, πάντως, ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση με τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις ελληνικές Αρχές. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Η Επιτροπή αναμένει τώρα το αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, καθώς και τον καθορισμό της ρυθμιστικής αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα από την ΕΕ. Περιμένει ακόμα τον οδικό χάρτη εγκατάστασης του κέντρου υποβοήθησης (hot spot) στον Πειραιά, το οποίο με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ομάδων θα επιταχύνει την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών, την παροχή ασύλου και τον συντονισμό της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στη χώρα τους. Τέλος, ο κ. Βίντερστέιν ανακοίνωσε ότι η Αυστρία έλαβε τη Δευτέρα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης έκτακτη χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση υποδοχής περίπου 1.270 νεοεισερχομένων προσφύγων που ζητούν άσυλο και η Ουγγαρία έλαβε 4 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής προσφύγων/μεταναστών και τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής.

Περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες απεγκλωβίζονται από τη Λέσβο
Στις εγκαταστάσεις του γηπέδου «Γεώργιος Σκούφος», στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης της Μυτιλήνης, γίνεται από τη Δευτέρα η διαδικασία ταυτοποίησης σύρων πρόσφύγων, σε μια προσπάθεια του Δήμου Λέσβου, σε συνεργασία με την πρωθυπουργό Β.Θάνου, να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο νησί μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης.
Η παραχώρηση του γηπέδου ισχύει έως και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, καθώς γειτνιάζει με τρία σχολικά συγκροτήματα και την Παρασκευή -που ανοίγουν τα σχολεία- ο χώρος πρέπει να επιστρέψει στους μαθητές χρήστες του.
Ήδη, από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του νέου χώρου καταγραφής, παρατηρείται μια σχετική αποσυμφόρηση της πόλης της Μυτιλήνης, «η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται και τις επόμενες μέρες» λέει ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός.
Η δημιουργία του νέου χώρου καταγραφής αποτελεί μέρος του νέου σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων του προσφυγικού προβλήματος στη Λέσβο. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ενεργοποιούνται το φυλάκιο της Κάπης και της Κλειούς και το στρατόπεδο της Πέτρας.
Εκεί θα συγκεντρώνονται οι αφικνούμενοι, όπως και στη Συκαμνιά, στο Μανταμάδο και στην περιοχή της Μήθυμνας. Εκεί θα καταγράφονται, θα εκδίδονται εισιτήρια και θα μεταφέρονται στο Σίγρι, όπου και θα επιβιβάζονται σε πλοίο που θα βρίσκεται στο λιμάνι του Σιγρίου.
Όσοι θα έρχονται στη Μυτιλήνη και στη γύρω περιοχή της, θα καταγράφονται στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή και από το λιμάνι της Μυτιλήνης θα αναχωρούν για τον Πειραιά. Η παραχώρηση του στρατοπέδου -το οποίο ανήκει στην Alpha BanK- έχει ζητηθεί από την ίδια την πρωθυπουργό.
Χθες αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη με τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Blue Star 1» 2.850 πρόσφυγες, ενώ για σήμερα έχει σχεδιαστεί η αναχώρηση περί των 8.000 προσφύγων.