Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Η Λαϊκή Ενότητα δεν αναγνωρίζει κανένα μνημόνιο

Ζήσης Ζάννας:DSC01984

Την εκτίμηση ότι οι νεολαίοι είναι αποφασισμένοι για τη ρήξη «άσχετα αν βιώνουν μια απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα» και αποφασισμένοι να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, εξέφρασε ο υποψήφιος βουλευτής της ΛΑ.Ε. Ζήσης Ζάννας.

Ο κ. Ζάννας, μιλώντας χθες το πρωί στο Ράδιο Ενημέρωση και στην εκπομπή «Πολιτικό βαρόμετρο», εξαπέλυσε επίθεση κατά των μνημονιακών κομμάτων, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο όπως είπε ο κόσμος έδωσε τη δυνατότητα να αλλάξει την κατάσταση, αλλά παρ’ όλα αυτά με την επιλογή του να υπογράψει το 3ο μνημόνιο «βρισκόμαστε στην ίδια, για να μην πω σε χειρότερη θέση.»
Σχολιάζοντας, το αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εντολή ρήξης και εξόδου από την Ευρωζώνη, ο τέως βουλευτής του κόμματος ξεκαθάρισε ότι «είχε εντολή να μην ψηφίσει κανένα μνημόνιο».
Ο κ. Ζάννας αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, λέγοντας πως το δημοψήφισμα χρησιμοποιήθηκε για να βγει κάτι άλλο από αυτό που υποστήριζε η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «η εντύπωση που δόθηκε είναι ότι σχεδιάστηκε για να κερδίσει το “ναι”, ώστε να είναι απελευθερωμένος ο παραιτηθείς πρωθυπουργός να υπογράψει τη συμφωνία.»
Σχετικά με την προκήρυξη των εκλογών και αν θεωρεί ότι γίνονται για να «δραπετεύσει» ο κ. Τσίπρας, είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός, είχε όλη τη δυνατότητα να συγκυβερνήσει με τους 222 βουλευτές των πέντε μνημονιακών κομμάτων τα οποία από κοινού ψήφισαν το 3ο μνημόνιο. «Δεν ξέρω ωστόσο αν δραπέτευσε, αλλά σίγουρα δεν θα δραπετεύσει μετά τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «το σχήμα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι η επιταγή κατά το γερμανικό μοντέλο και αυτό νομίζω θα επιδιώξουν.»
Ο υποψήφιος βουλευτής με την ΛΑ.Ε., τόνισε ότι τα μνημονιακά κόμματα έχουν κοινό πρόγραμμα. «Μπορεί να ανακοινώνουν διάφορα, αλλά έχουν ένα κοινό πρόγραμμα το οποίο είναι ψηφισμένο», είπε, θυμίζοντας ότι στις 14 Αυγούστου ψήφισαν το 3ο μνημόνιο το οποίο θα κληθούν να εφαρμόσουν.
Όσον αφορά τη Λαϊκή Ενότητα δεν αναγνωρίζει κανένα μνημόνιο. «Το πρωτοφανές είναι ότι δεν επιλέγουμε κυβέρνηση η οποία θα διαπραγματευθεί ή θα αλλάξει το μείγμα πολιτικής. Θα εκλέξουμε κυβέρνηση και πρόσωπα διαχειριστές του 3ου μνημονίου. Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι είτε ψηφίσει Τσίπρα, είτε ψηφίσει Μεϊμαράκη μνημόνιο θα εφαρμόσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά
Ο Ζήσης Ζάννας, μίλησε και για την απόφαση του να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΛΑ.Ε., χαρακτηρίζοντάς την δύσκολη απόφαση. «Στην πολιτική μου διαδρομή δεν είχα ζήσει άλλη διάσπαση και μάλιστα σε ένα κόμμα που θεωρώ ότι είμαι εκ των ιδρυτών και εκ των ανθρώπων που το οδήγησαν μέχρι την εξουσία. Δεν εξαιρώ την προσφορά μιας σειράς συντρόφων, αλλά θεωρώ ότι δεν είμαι ενοικιαστής του κόμματος, αλλά συνιδιοκτήτης. Με πολύ πόνο το αφήσαμε διότι αυτό το κόμμα επέλεξε να αλλάξει. Δεν υπήρξε όμως στιγμή στην οποία να αμφέβαλα για την επιλογή μου», είπε ο κ. Ζάννας.
«Αν υπήρχε σχέδιο συντεταγμένης εξόδου από την Ευρωζώνη, ήδη είχαν γίνει τα ¾. Οι τράπεζες ήταν κλειστές, το κράτος είχε κάνει στάση πληρωμών και το μόνο που απέμενε ήταν η εθνικοποίηση των τραπεζών για να διασφαλίσεις τις καταθέσεις των πολιτών και να τυπώσεις νέο νόμισμα. Είχαμε φτάσει στο παρά 5», σχολίασε ο κ. Ζάννας, ερωτηθείς για το ποια θα ήταν επόμενη μέρα για τη χώρα μας, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε συμφωνήσει στις 12 Ιουλίου.