Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Υποχρεωτική η αναφορά της νόσου

Την προσοχή των βοοτρόφων εφιστά το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας

Βαριά πρόστιμα περιμένουν τους βοοτρόφους, οι οποίοι δεν θα δηλώσουν περιστατικό οζώδους δερματίτιδας που έχουν εντοπίσει σε βοοειδή τους

Μπορεί η οζώδη δερματίτιδα που απειλεί τα βοοειδή να μην μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Αυτό επισημαίνει στους βοοτρόφους με ανακοίνωση του, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Όπως τονίζεται, στις 20 Αυγούστου 2015 επιβεβαιώθηκε η προσβολή δύο εκτροφών στην περιοχή του Έβρου και ακολούθησε η άμεση λήψη μέτρων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την απαγόρευση αγοραπωλησιών βοοειδών και ειδών χορτονομής από την Π.Ε. Έβρου. Η Οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών, τονίζεται στην ανακοίνωση, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, όλα τα ζώα των θετικών εκτροφών θα θανατώνονται και κάθε υποψία του νοσήματος πρέπει να δηλώνεται υποχρεωτικά από τους εκτροφείς ή τους ιδιώτες κτηνιάτρους σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται βαριές διοικητικές κυρώσεις. Τα συμπτώματα του νοσήματος περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, διόγκωση λεμφογαγγλίων, οζίδια στο σώμα διαμέτρου 1-5 εκατοστών τα οποία στην συνέχεια εξελκώνονται, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, αλλοιώσεις σε στόμα-μύτη-οφθαλμούς, διόγκωση των άκρων και χωλότητα, οίδημα υπογνάθιο και λαμυρίδας, αποβολές, στειρότητα και πτώση γαλακτοπαραγωγής. Για το νόσημα δεν υπάρχει καμία απολύτως θεραπεία και δεν επιτρέπεται προς το παρόν ο εμβολιασμός. Ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους (απολυμαντική τάφρος στην είσοδο της εκτροφής τόσο για οχήματα όσο και για ανθρώπους και ζώα, ψεκασμοί για αιματοφάγα έντομα που μεταδίδουν την νόσο όπως τσιμπούρια, κουνούπια κλπ.). Φωτογραφίες του νοσήματος μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της Π.Ε.Πιερίας http://pieria.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=291&newsid=3228. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας τηλ. 2351354105, Μέρκος Ιωάννης.