Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ανεβαίνουν οι τόνοι, μικραίνει η διαφορά

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τα περί «άχρηστων» εργαζομένων στο Δημόσιοddd

Σε υψηλούς τόνους σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ την ομιλία Μεϊμαράκη στην Κρήτη και την αναφορά του σε «άχρηστους» εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η ΝΔ των απολύσεων, της εργασιακής ζούγκλας, της ανεργίας» ανέφερε. Ο πρόεδρος αναφερόταν μόνο στους επίορκους, απάντησε η ΝΔ.

Ειδικότερα, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιό του, ανέφερε: «Ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Μεϊμαράκης, αποκαλεί “άχρηστους” τους εργαζόμενους που ξαναβρήκαν τη δουλειά τους στο Δημόσιο. » Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από το κόμμα που έβαλε την υπογραφή του στις απολύσεις καιτ η διαθεσιμότητα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ συμφωνεί με την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που θα στείλει και άλλους χιλιάδες εργαζόμενους στον δρόμο. » Αυτή είναι η ΝΔ των απολύσεων, της εργασιακής ζούγκλας, της ανεργίας.» Απαντώντας η ΝΔ έκανε λόγο για πανικό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και απόπειρα διαστρέβλωσης, λάσπης και τεχνητής έντασης. «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα τους ακολουθήσει στον κατηφορικό δρόμο που επέλεξαν. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε επικριτικά, αποκλειστικά και μόνο στους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους και σε κανέναν άλλον. » Πολλές φορές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έχει καταστήσει σαφές, ότι είμαστε μετωπικά αντίθετοι σε σκέψεις ρεβανσισμού. Σεβόμαστε τη συντριπτική πλειοψηφία των δημόσιων υπαλλήλων, που ανταποκρίνονται στην αποστολή τους και θα προσπαθήσουμε να συντονίσουμε μαζί τους τη δράση μας για ένα κράτος λειτουργικό και φιλικό στον πολίτη, που να σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων.»

ΣΥΡΙΖΑ: «Καινούρια εκστρατεία λάσπης» Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ με νέα ανακοίνωσή του κάνει λόγο για νέα εκστρατεία λάσπης και «πολιτικά παιχνιδάκια» σχετικά με «ψευδή δημοσιεύματα περί δήθεν ρουσφετιών» που εμφανίζουν ως «προεκλογικό ρουσφέτι» την επιστροφή στις εργασίες τους 12 εργαζόμενων στο Δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το νομοθετικό και πολιτικό μήνυμα της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα, ότι «έκανε και θα συνεχίσει στο μέλλον να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για ν” αποκαταστήσει τις αδικίες των προηγούμενων κυβερνήσεων προς τους Έλληνες πολίτες». Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «με τον ν. 4325/2015 (ή νόμο Κατρούγκαλου όπως έγινε γνωστός) επέστρεψαν στις εργασίες τους πάνω από 4.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα» και ότι «η επιστροφή τους χαιρετίστηκε ως αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». «Και όμως», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η επιστροφή 12, ακόμα, τον περασμένο Ιούλιο, αναδεικνύεται τις τελευταίες μέρες σε “προεκλογικό ρουσφέτι’, του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά σε μια καινούργια εκστρατεία λάσπης». Και διευκρινίζει: «Στην πραγματικότητα πρόκειται για την επαναφορά υπαλλήλων που αρχικά τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και κατόπιν απολύθηκαν από το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο (ΕΟΑ), φορείς οι οποίοι καταργήθηκαν το 2011. » Πρόκειται μάλιστα για υπαλλήλους με υψηλή εξειδίκευση, οι οποίοι επαναπροσλήφθηκαν με το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και χωρίς κανένα άλλο προνόμιο, βάσει του “νόμου Κατρούγκαλου” την 1η Ιουλίου. » Η δε απόφαση της 27ης Αυγούστου (ΦΕΚ Β΄1853/27-8-2015) είναι απλώς διορθωτική της αρχικής πράξης, σύμφωνα με τις επιθυμίες των υπαλλήλων, οι οποίοι προτίμησαν άλλον φορέα από τον αρχικό ως έχουν δικαίωμα». Επισημαίνει επιπλέον ότι τα ποσά που αναφέρονται αφορούν τις ακαθάριστες αποδοχές μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές και των δώδεκα υπαλλήλων, «κάτι που στη δημοσίευση της πράξης είναι ξεκάθαρο». «Έτσι, λοιπόν, οτιδήποτε άλλο γράφεται είναι εκτός πραγματικότητας και εκ του πονηρού. Αρκεί να δει κανείς και τους υπογράφοντες για να καταλάβει ότι πρόκειται για πολιτικά παιχνιδάκια. Ωστόσο, όλα τα νομοθετήματα έχουν δημοσιευθεί στη Διαύγεια και δεν επιδέχονται διπλών και τριπλών ερμηνειών» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει: «Το νομοθετικό και πολιτικό μήνυμα είναι ένα: Η απερχόμενη κυβέρνηση έκανε και θα συνεχίσει στο μέλλον να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποκαταστήσει τις αδικίες των προηγούμενων κυβερνήσεων προς τους Έλληνες πολίτες.»

Εκλογές: Το απόλυτο ντέρμπι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Ανατροπές του εκλογικού σκηνικού προοιωνίζεται το νέο –δεύτερο- κύμα των δημοσκοπήσεων που άρχισε να βλέπει το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για επερχόμενο πολιτικό θρίλερ με αβέβαιο, μέχρι στιγμής, τελικό νικητή.
Ενδεικτική του κλίματος είναι και η δήλωση που έκανε ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ατμόσφαιρα ισοπαλίας των δύο μεγαλύτερων κομμάτων άρα πάμε σε μια ανοιχτή εκλογική αναμέτρηση».
Το ελαφρύ προβάδισμα με το οποίο μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αφετηρία της κούρσας ταχύτητας προς την 20ή Σεπτεμβρίου, φαίνεται να εξανεμίζεται, ενώ σε μια από τις μετρήσεις, που διενήργησε η εταιρία GPO για το Mega, ανατρέποντας μια εικόνα που μέχρι πρότινος έμοιαζε παγιωμένη, η Νέα Δημοκρατία πέρασε οριακά μπροστά με 0,3%.
Ανεξαρτήτως, πάντως, της πολύ μικρής διαφοράς η οποία σε όλες τις μετρήσεις χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται από τα ευρήματα των συνεχιζόμενων ερευνών είναι ότι η διαρκής ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που παρατηρείται, δημιουργεί τις συνθήκες για να κόψουν ο ίδιος και το κόμμα του πρώτοι το νήμα μπροστά στην κάλπη.