Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ιφιγένεια στην χώρα των ταύρων

Σήμερα στο αρχαίο θέατρο του Δίου το Κ.Θ.Β.Ε.ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

Με την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζεται το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Η παράσταση θα δοθεί στο αρχαίο θέατρο Δίου απόψε στις 9 το βράδυ.

Η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα κατά την αρχαιότητα έργα. Δεν περιέχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα την κατέτασσαν με ευκολία στις τραγωδίες. Είναι γραμμένη σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την Αθηναϊκή Δημοκρατία και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια πρόταση ελπίδας και τρυφερής παρηγοριάς από μεριάς του Ευριπίδη. Πρόκειται για ένα έργο αριστοτεχνικής δόμησης γεμάτο λυρισμό το οποίο στάθηκε σημείο αναφοράς στην μετέπειτα Ευρωπαϊκή ανθρωπιστική παράδοση και τον Διαφωτισμό. Στην δική μας εποχή, που βαρβαρότητες ανάλογες εκείνων της «χώρας των Ταύρων» αρχίζουν να φαίνονται δυστυχώς όλο και λιγότερο μυθικές, η επιστράτευση της ευφυΐας και του ήθους καθώς και η άρνηση της άλογης βίας που οδηγεί τους κεντρικούς ήρωες στο αίσιο τέλος του έργου, μοιάζουν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
Μετάφραση και σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μουτούση Αμαλία (Ιφιγένεια), Στυλιανού Χρίστος (Α’ Αγγελιοφόρος), Χρυσοστόμου Γιώργος (Ορέστης), Συριόπουλος Μιχάλης (Πυλάδης), Κολοβός Γιώργος (Θόας), Ροϊλός Αναστάσης (Β’ Αγγελιοφόρος), Ιωαννίδου Χρύσα (Άρτεμις -άγαλμα-), Καλαϊτζίδου Άννα (Αθηνά), Αγγελίτσα Ελευθερία (Χορός), Βασιλόπουλος Παντελής (Χορός)
Χορός: Βλάχου Μομώ, Γαλανής Μάνος, Δρικούδης Απόλλων, Ζαχαράκης Αριστοτέλης, Ζώρα Στεφανία, Κιουρκτσόγλου Δάφνη, Κωνσταντά Μαρία, Μιχαλόπουλος Αντώνης, Πουρέγκα Μαριάννα, Σαπρανίδου Αλεξία, Σπυριδάκη Ευτυχία, Τουμανίδου Χρύσα, Χαλκιάς Ορέστης