Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ενεργοποιείται ο ΕΛ.ΓΟ «Δήμητρα»

Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίαςfytofarmaka-660

Για άμεση ενεργοποίηση του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ για την παροχή δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, κάνει λόγο η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης – Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γνωστοποίησε την άμεση ενεργοποίηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και επιπλέον – αυτό που ζήτησε εξ αρχής η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας – ανακοίνωσε πως είναι προς υπογραφή η σχετική ΚΥΑ με την οποία το παράβολο για τη συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης δεν θα αυξηθεί μετά τις 31 Αυγούστου 2015, αλλά θα παραμείνει σταθερό στα 25 ευρώ μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2015, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας.

Η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας είναι από τις ελάχιστες Οργανώσεις Αγροτών που δεν αποδέχτηκε τις προσκλήσεις των ιδιωτικών ΚΕΚ και επέμεινε εξ αρχής στην ενεργοποίηση του δημόσιου φορέα, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για την παροχή δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων στους αγρότες. Σε συνεργασία με άλλες αγροτικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα, με συνεχείς οχλήσεις και προτάσεις προς τους βουλευτές, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας επέμενε και δικαιώθηκε. Αναλυτικότερη ενημέρωση για την ημερομηνία έναρξης των προγραμμάτων κατάρτισης από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, θα ακολουθήσει τις προσεχείς μέρες. Όσοι αγρότες έχουν δηλώσει συμμετοχή για το πρόγραμμα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και τις εξετάσεις πιστοποίησης στην ΕΝΑ Πιερίας, θα ενημερωθούν τηλεφωνικά. Επίσης όσοι αγρότες επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να τηλεφωνούν στο 6946106060 και να δίνουν τα στοιχεία τους. Τέλος όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο βελτίωσης του συστήματος διενέργειας των εξετάσεων πιστοποίησης, προβλέπεται πλέον η δυνατότητα για γραπτές εξετάσεις πιστοποίησης καθώς και η έκδοση ατομικού παραβόλου. Ο αριθμός των ερωτήσεων στις εξετάσεις πιστοποίησης μειώθηκε στις 40 (από 50) και το ποσοστό των σωστών απαντήσεων που απαιτείται για τη χορήγηση της πιστοποίησης μειώθηκε στο 50% (από 70%).

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αναφέρει: -Την άμεση ενεργοποίηση του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ για την παροχή δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και τη συμμετοχή των αγροτών στις εξετάσεις πιστοποίησης χωρίς καμία επιβάρυνση πέραν του προβλεπόμενου παραβόλου. Αναλυτικότερη ενημέρωση για την ημερομηνία έναρξης των προγραμμάτων κατάρτισης, τα Κέντρα εκπαίδευσης και εξετάσεων, θα ακολουθήσει με σχετικό Δελτίο Τύπου από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. -Είναι προς υπογραφή η σχετική ΚΥΑ με την οποία το παράβολο για τη συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης δεν θα αυξηθεί μετά τις 31-8-2015, αλλά θα παραμείνει σταθερό στα 25 Ευρώ μέχρι τις 25 -11-2015, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας. -Στο πλαίσιο βελτίωσης του συστήματος διενέργειας των εξετάσεων πιστοποίησης, προβλέπεται πλέον η δυνατότητα για γραπτές εξετάσεις πιστοποίησης καθώς και η έκδοση ατομικού παραβόλου. -Ο αριθμός των ερωτήσεων στις εξετάσεις πιστοποίησης μειώθηκε στις 40 (από 50) και το ποσοστό των σωστών απαντήσεων που απαιτείται για τη χορήγηση της πιστοποίησης μειώθηκε στο 50% (από 70%). -Το σύνολο των επικαιροποιημένων ερωτήσεων πιστοποίησης γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, καθώς και των αντίστοιχων απαντήσεων, είναι διαθέσιμο ΔΩΡΕΑΝ στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας: www.minagric.gr ακολουθώντας την διαδρομή: Αγρότης-Επιχειρηματίας – Γεωργία – Φυτοπροστασία – Έλεγχοι, Διάθεση, Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων – Εθνικό Σχέδιο Δράσης – Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων. -Στην ίδια ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη όλη η σχετική επίσημη και ακριβής πληροφόρηση για τους ενδιαφερόμενους, όπως επίσης και το διδακτικό υλικό. Οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων δεν είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν οποιαδήποτε εκτύπωση των ανωτέρω αναφερόμενων ερωτήσεων. Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στα προγράμματα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων δεν είναι υποχρεωτική, είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό οι αγρότες χρήστες γεωργικών φαρμάκων να συμμετέχουν σε αυτά προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για την προάσπιση της υγείας τους, της υγείας των καταναλωτών και την προστασία του περιβάλλοντος.