Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Σουρεαλιστικό να στηρίζεις, χωρίς να ψηφίζεις

Μήνυμα Τσίπρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑts

Ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλώντας όσους διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική να παραδώσουν την έδρα τους, όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος.

Είναι θέμα αποτελεσματικότητας, είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, αλλιώς οι βουλευτές που διαφωνούν θα πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους, όπως ορίζει το καταστατικό. Συμπλήρωσε πως «παραείναι σουρεαλιστικό να λες ότι συμφωνείς με την κυβέρνηση και να μην στηρίζεις τις αποφάσεις της», ενώ έριξε και το καρφί για την Αριστερή Πλατφόρμα: «Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων. Είπαν μετά τη συμφωνία: “Εσύ ψηφίζεις και εμείς δρέπουμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας’». Συνέδεσε το θέμα των εκλογών με τις εσωκομματικές εξελίξεις λέγοντας: «Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές, αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστώ να πάω σε εκλογές». Όσο για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου το τοποθέτησε για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως έχει εκφράσει τον προβληματισμό του και στην ίδια, και πως οι επιλογές του καθενός παράγουν αποτέλεσμα. «Είναι σουρεαλισμός όταν κάποιος σου λέει “σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω’» είπε ο κ Τσίπρας και συμπλήρωσε πως η κ. Κωνσταντοπούλου θα κριθεί στο επόμενο διάστημα, «αν είναι να ψηφίζουμε κοιμώμενοι στις έξι το πρωί, θα το δούμε» είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για τη συμφωνία την χαρακτήρισε πύρρειο νίκη για την κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ έριξε ευθύνη στο κόμμα ότι δεν υποβοήθησε την κυβερνητική προσπάθεια. «Κάποιοι παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας» είπε χαρακτηριστικά. Εμμέσως άσκησε κριτική στην τακτική Βαρουφάκη μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, λέγοντας: «Παρασυρθήκαμε μετά την 20ή Φλεβάρη σε μια διαπραγμάτευση που ήταν μια διαρκής φθορά της σάρκας μας. Βέβαια, δεν είναι εύκολη απόφαση να πει κανείς “εγώ δεν πληρώνω’». Αναφερόμενος στην κριτική που γίνεται για τη συμφωνία σημείωσε πως «υπάρχει το δικαιολογητικό της πικρίας», ωστόσο είπε πως δεν πρέπει να αυτομαστιγωνόμαστε. «Η Αριστερά έχει μάθει στη λαθολογία» συμπλήρωσε.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης Τσίπρα -Πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση της διαπραγμάτευσης χωρίς να μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας. Στο τέλος της ημέρας, μόνο περήφανοι πρέπει να είμαστε. -Επιχειρήσαμε να δείξουμε τον εναλλακτικό δρόμο. Αυτό που μένει είναι η απόλυτη επιβεβαίωση σε διεθνές επίπεδο του αδιέξοδου δρόμου της λιτότητας και το δίκαιο ενός λαού που αγωνίζεται. Η Ευρώπη δεν είναι η ίδια μετά τη 12η Ιουλίου. -Δεν πήγαμε με καλές προθέσεις, πήγαμε για σκληρή διαπραγμάτευση, για πρώτη φορά. Οι θεσμοί αποδείχτηκαν στρατευμένοι σε στρατηγικό στόχο. -Το κόμμα γνώριζε απολύτως πού πηγαίναμε. Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, άλλο κυβέρνηση κι άλλο κόμμα, αλλά το κόμμα είχε σύνδεση με την κυβέρνηση. -Ερώτημα είναι αν το κόμμα συμμετείχε ενεργά για να βοηθηθεί η κυβερνητική προσπάθεια. Νομίζω ότι και το κόμμα και την κυβέρνηση ο λαός τα ξεπέρασε και τα δύο. Κάποιοι παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας. -Η εντολή που πήραμε ήταν για να διαμορφώσουμε συνθήκες, για να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Πριν από τις εκλογές δεν είπα ποτέ ότι τα μνημόνια μπορούν σκιστούν με ένα νόμο. Ας αφήσουμε το πλαίσιο λαϊκίστικης προσέγγισης. Είπα ότι θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο, που δημιουργήθηκε εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων και πριν από το 2008 και μετά. -Δεν είχα άλλη επιλογή πέρα από το δημοψήφισμα. Ήταν υψηλού ρίσκου επιλογή, δεδομένου ότι δεν ήταν η απόφαση της κυβέρνησης μόνο κόντρα στην επιθυμία των εταίρων, αλλά και και κόντρα στο κατεστημένο, εγχώριο και διεθνές. -Οι εταίροι αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών. -Η συμφωνία που είχα στα χέρια μου στις 25 Ιουνίου είχε δύσκολα μέτρα, λίγο χειρότερα από αυτά που έχουμε σήμερα, αλλά δεν έδινε καμία διέξοδο επιβίωσης. -Τώρα ολοκληρώνουμε την 5η αξιολόγηση, που άφησε στη μέση ο Σαμαράς. -Για να είμαστε ειλικρινείς, ήταν παρόμοιο αυτό που ήρθε με αυτό στο οποίο είπαν «όχι» οι πολίτες στο δημοψήφισμα, στα α” σκέλος του ερωτήματος. Στο ερώτημα β” είναι η μέρα με τη νύχτα η συμφωνία που φέραμε. Στο σημείο α” υποχώρησε η κυβέρνηση. -Είπα στο λαό ότι κάνω δημοψήφισμα για να πάρω μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, όχι για να τον βγάλω από το ευρώ.

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ -Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κυβερνητικό κόμμα, που παίζει σημαντικό ρόλο στα πράγματα της χώρας. Υπάρχει εμφανής αναντιστοιχία στο γεγονός ότι από 4% έγινε κόμμα πάνω στο οποίο στηρίζει τις ελπίδες του πάνω από τρία εκατ. πολίτες. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. -Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, η προσπάθεια ήταν τίμια αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο. Πρώτος εγώ έχω την ευθύνη. -Όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία, το πολυσυλλεκτικό μοντέλο που λειτουργεί στο εσωτερικό δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν μεταφέρεται στην κυβέρνηση. -Είναι θέμα αποτελεσματικότητας, θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, αλλιώς οι βουλευτές που διαφωνούν θα πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους, όπως ορίζει το καταστατικό. -Παραείναι σουρεαλιστικό να λες ότι συμφωνείς με την κυβέρνηση και να μην στηρίζεις τις αποφάσεις της. -Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων. Είπαν μετά τη συμφωνία: «Εσύ ψηφίζεις και εμείς δρέπουμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας». -Με τους ίδιους που αγωνιούσαμε μαζί μέχρι χτες, σήμερα σου λένε πάρε εσύ την ευθύνη και εγώ καταψηφίζω. -Εγώ είμαι εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, εκ του καταστατικού, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά. -Να συζητάμε με όρους που στέκουν όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και πρακτικά και για το νόμισμα και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αλλά εκ τους ασφαλούς κι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε. -Για τη σχέση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου έχω εκφράσει τον προβληματισμό μου και στην ίδια, αλλά οι επιλογές του καθενός παράγουν αποτέλεσμα, αλλά είναι σουρεαλισμός όταν κάποιος σου λέει «σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω». -Θα κριθεί από το επόμενο διάστημα η κ. Κωνσταντοπούλου, αν είναι να ψηφίζουμε κοιμώμενοι στις έξι το πρωί, θα το δούμε. -Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές, αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστώ να πάω σε εκλογές. Αλλά θα κριθεί και από τις αποφάσεις στο κόμμα. -Παρασυρθήκαμε μετά την 20ή Φλεβάρη σε μια διαπραγμάτευση που ήταν μια διαρκής φθορά της σάρκας μας. Βέβαια, δεν είναι εύκολη απόφαση να πει κανείς «εγώ δεν πληρώνω». Όμως, γι” αυτό το εξάμηνο αισθάνομαι περήφανος, παρ” όλο που έγιναν λάθη.