Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Μοναδικό κριτήριο η αποφυγή της ραγδαίας φτωχοποίησης του λαού

Ο βουλευτής Χ. Τζαμακλής απαντά στον Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης1

«Τουλάχιστον ατυχή» χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης σχετικά με την στάση που κράτησε στο πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ο βουλευτής Πιερίας (και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου) Χάρης Τζαμακλής.

 

Ο κ. Τζαμακλής, σε μια μακροσκελή απάντηση, αναφέρει όλα τα δεδομένα, αλλά και τους λόγους που τελικά υπερψήφισε το νομοσχέδιο, προκαλώντας την αντίδραση των συναδέλφων του δικηγόρων της Κατερίνης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην απάντησή του, μεταξύ άλλων τονίζει:

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τονίζει: Αναφέρεται κατά λέξη στο δελτίο τύπου ότι: «Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης επέμεινε στην μεταλλαγή της φιλοσοφίας και δομής δύο βασικών τομέων του νομοθετήματος, ήτοι της Τακτικής Διαδικασίας ενώπιον των πρωτοβαθμίων δικαστηρίων και της αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι μεταλλαγές αυτές, κατά την άποψη των συντακτών, αποσκοπούν στην «ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης» και «την  οικονομία της δίκης».

Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, (….) Στη Βουλή δεν ψηφίσθηκε το σχέδιο Κράνη, αλλά το σχέδιο Χαμηλοθώρη, που είχε συνταχθεί κατά τη θητεία της προηγούμενης Κυβέρνησης, συνοδευόμενο από την οικεία αιτιολογική έκθεση. Ρητώς και κατηγορηματικώς δηλώθηκε στη Βουλή και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και από όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβαν να αγορεύσουν λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του νομοσχεδίου ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας δεν μας εκφράζει, ούτε αποτελεί μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ρητώς και κατηγορηματικώς δηλώθηκε στη Βουλή από τους ίδιους ότι η ψήφιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ως προαπαιτουμένου για τη σύναψη της συμφωνίας με τους δανειστές γίνεται υπό το κράτος του εκβιασμού τους για άμεση χρεωκοπία της χώρας. Ρητώς και κατηγορηματικώς δηλώθηκε στη Βουλή από τους ίδιους ότι η φιλοσοφία του συγκεκριμένου σχεδίου δεν συναντάται με τη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ. Ρητώς και κατηγορηματικώς δηλώθηκε στη Βουλή από τους ίδιους ότι η διαπραγμάτευση πρόκειται να συνεχισθεί και μετά την ψήφισή του.

«Σε ό,τι αφορά εμένα», συνεχίζει ο κ. Τζαμακλής «Εγκαλούμαι, διότι δεν εκδήλωσα (προφανώς δι’ αρνητικής ψήφου) την αντίθεσή μου στο ψηφισθέν νομοσχέδιο. Είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι το σχέδιο νόμου ψηφίσθηκε από 45 εκ των 49 δικηγόρων βουλευτών της Βουλής. Από τους 45 που το ψήφισαν οι 9 ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία τα ξημερώματα της 23-7-2015, λόγω όσων είχαν προηγηθεί στην προηγούμενη ψηφοφορία της 15-7-2015 με τους 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να δώσουν θετική ψήφο, είχε επί της ουσίας χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση από πλευράς των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση αρνητικής ψήφου από δικηγόρους ή μη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ελλόχευε ο κίνδυνος ουσιαστικής απώλειας της κατ’ ελάχιστον δεδηλωμένης των 120 βουλευτών, που προβλέπει το Σύνταγμα. Σε περίπτωση ουσιαστικής απώλειας της κατ’ ελάχιστον δεδηλωμένης ελλόχευε ο κίνδυνος (που εξακολουθεί να ελλοχεύει) της μη ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους δανειστές. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της συμφωνίας η Ελλάδα χρεωκοπεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλος εναλλακτικός τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, που κληρονόμησε η παρούσα Κυβέρνηση. Στο δίλημμα αυτό πήρα την – κατά τη γνώμη μου – ορθή θέση και ψήφισα ΝΑΙ θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα δικά μου θέλω, την ιδιότητά μου ως μαχόμενου δικηγόρου, την ιδιότητά μου ως πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης με όσα τότε έπραξα ή παρέλειψα, την ιδιότητά μου ως μέλους του Τμήματος Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, την ιδιότητά μου ως συμμετέχοντος σε κινήματα αντίστασης.

Περαιτέρω, στο κείμενο του δελτίου τύπου αναφέρεται κατά λέξη ότι: «Άραγε, τί άλλαξε ξαφνικά; Η επίκληση της «σωτηρίας της χώρας» αποτελεί πλέον ασθενές ελαφρυντικό και μη πειστική δικαιολογία γι’ αυτόν που το επικαλείται, πολλώ δε μάλλον για τον ανωτέρω συνάδελφό μας ο οποίος εξακολουθεί να «βαρύνεται» με την ιδιότητα του μαχόμενου δικηγόρου, του πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, αλλά και με την ιδιότητα του «μέλους του τμήματος δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», ιδιότητες που δεν αποτινάσσονται με την ορκωμοσία του ως βουλευτή».

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο συντάκτης ή οι συντάκτες του κειμένου αναρωτώμενος(-οι) «τι άλλαξε ξαφνικά;» υπονοεί(-ούν) ότι ξαφνικά εγώ μεταλλάχθηκα από αντιμνημονιακός σε μνημονιακό, από κινηματικός σε παθητικό δέκτη αποφάσεων, από μαχόμενος και ενεργός συνδικαλιστικά δικηγόρος σε παθητικό ενεργούμενο και παθητικό δέκτη αποφάσεων του Πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυβέρνησης. Η υπονόηση αυτή καθίσταται προφανής από τα τεθέντα εισαγωγικά («…») στις λέξεις «σωτηρία της χώρας». Πιθανόν ο συντάκτης ή οι συντάκτες του κειμένου να γνωρίζει ή να γνωρίζουν κάτι, που εγώ ως μέλος του Κοινοβουλίου αγνοώ. Αυτό καταδεικνύει η κατηγορηματική του (τους) αναφορά στο ότι η επίκληση της «σωτηρίας της χώρας» αποτελεί πλέον ασθενές ελαφρυντικό και μη πειστική δικαιολογία γι’ αυτόν που το επικαλείται. (Το γεγονός ότι η ορολογία του κειμένου θυμίζει εντόνως δικαστική απόφαση το παρακάμπτω χωρίς σχολιασμό).