Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Διαδρομή γνωριμίας

Υψηλάντειος αγώνας δρόμου 2015logo αγώνα (1)

Στις 13 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί ο Υψηλάντεις αγώνας δρόμου, που διοργανώνει κάθε χρόνο στην Νέα Τραπεζούντα ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος της περιοχής και φέτος διεξάγεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη στήριξη του ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας «Ζευς»

Η απόσταση που θα διανύσουν οι συμμετέχοντες, είναι 10 χλμ (τρέξιμο αγωνιστικού χαρακτήρα), αλλά και 4,5 χλμ (περπάτημα μη αγωνιστικού χαρακτήρα), ενώ οι συμμετοχές δεν θα ξεπεράσουν τις 200 με προτεραιότητα στον αγώνα δρόμου. Ως αφετηρία και τερματισμός ορίζεται η κεντρική πλατεία Νέας Τραπεζούντας. Το τερέν περιλαμβάνει άσφαλτο (κυρίως) και χαλίκι. Η διαδρομή είναι ευχάριστη αλλά και ιδιαίτερα απαιτητική καθώς συμπεριλαμβάνει συχνές υψομετρικές αυξομειώσεις. Η υψομετρική διαφορά του αγώνα ανέρχεται σε +155 μέτρα. Συγκεκριμένα: τα πρώτα 2,5 χιλιόμετρα είναι ελαφρώς κατηφορικά έως πολύ κατηφορικά και παρέχουν στους συμμετέχοντες δρομείς την ευκαιρία μιας καλής προθέρμανσης. Μετά, και έως τα 3,2 χλμ ακολουθεί μία μάλλον απότομη ανηφόρα και οι αθλητές κατευθύνονται προς την Σεβαστή. Από τα 3,2 έως 6,7 χλμ (κατεύθυνση προς Κορινό και Κάτω Άγιο Ιωάννη) η διαδρομή είναι επίπεδη και κατηφορική και οι αθλητές κινούνται έχοντας μία πανέμορφη θέα του Ολύμπου. Πριν την είσοδο των αθλητών στον Κάτω Άγιο Ιωάννη τους περιμένει μία δύσκολη αλλά σύντομη ανηφόρα 250 μ. Μετά την ανηφόρα αυτήν οι αθλητές κινούνται περιφερειακά του Κάτω Άγιου Ιωάννη και έως το 8,8 χλμ η διαδρομή είναι κατηφορική και επίπεδη. Οι αθλητές θα πρέπει να αποθηκεύσουν δυνάμεις για τα τελευταία 1200 μ (αφήνοντας τον Κάτω Άγιο Ιωάννη και κατευθυνόμενοι προς στην Νέα Τραπεζούντα), καθώς αυτά είναι συνεχόμενη ανηφόρα! Τα τελευταία 150 μ προς την κεντρική πλατεία Νέας Τραπεζούντας είναι επίπεδα.

Περιγραφή περιπατητικής διαδρομής Η διαδρομή δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Ως αφετηρία και τερματισμός ορίζεται η κεντρική πλατεία Νέας Τραπεζούντας. Το τερέν περιλαμβάνει αποκλειστικά άσφαλτο. Η διαδρομή είναι ευχάριστη, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τους αγώνες δρόμου και να γνωρίσουν τα χωριά του Κάτω Αγίου Ιωάννη και της Νέας Τραπεζούντας. Συγκεκριμένα: τα πρώτα 2 χλμ της διαδρομής είναι κατηφορικά. Ακολουθούν 500 μ χωρίς υψομετρικές διαφορές και μία απότομη ανηφόρα 250 μ πριν την είσοδο των περιπατητών στον Κάτω Άγιο Ιωάννη. Οι περιπατητές εισέρχονται στον Κάτω Άγιο Ιωάννη και διασχίζουν τον κεντρικό δρόμο του χωριού πριν πάρουν την ανηφόρα μήκους 1 χλμ που θα τους οδηγήσει στην κεντρική πλατεία της Νέας Τραπεζούντας για να τερματίσουν. Το κόστος συμμετοχής, ορίζεται στα 5 ευρώ (είτε για τον αγώνα δρόμου, είτε για την περιπατητική διαδρομή). Το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί με την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται έως και μία ώρα πριν την εκκίνηση στην πλατεία του χωριού για την παραλαβή των αριθμών τους. Αν και η διαδρομή δεν θα έχει ιδιαίτερη κίνηση, σε όλο το μήκος της, θα επιτηρείται από μοτοσικλετιστές του Μοτοσικλετικού Αθλητικού Συλλόγου Κατερίνης (ΜΑΟΚ), καθώς και από εθελοντές του συλλόγου. Ο αγώνας θα καλυφθεί υγειονομικά από το Σώμα εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του ΕΕΣ. Επίσης, η διαδρομή θα διαφυλάσσεται, σε κομβικά σημεία της, από το Αστυνομικό Τμήμα της Περιφέρειας Κατερίνης. Η χρονομέτρηση των αθλητών και η έκδοση των αποτελεσμάτων είναι υπό την εποπτεία της οργανωτικής επιτροπής. Δεν θα χρονομετρηθούν οι συμμετέχοντες στην περιπατητική διαδρομή και δεν θα γίνουν βραβεύσεις, καθώς η διαδρομή δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα.

Παροχές Χρονομέτρηση (όχι ηλεκτρονική), καπελάκι με το λογότυπο της διοργάνωσης, μπάρα δημητριακών καρπών, φρούτα, ατομικό φιαλίδιο κρασιού, ατομικό ποντιακό γεύμα, πρωτότυπο μετάλλιο, αναμνηστικό δίπλωμα. Στους τρεις πρώτους άνδρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης του αγώνα δρόμου θα δοθούν ειδικά έπαθλα – αναμνηστικά της επιτυχίας τους. Θα βραβευθεί σε ειδική απονομή ο γηραιότερος/-η συμμετέχων – συμμετέχουσα στον αγώνα δρόμου. Παραδοσιακά, ο τελευταίος τερματίσας θα παραλάβει το μετάλλιο του από τον νικητή του αγώνα κάνοντας πράξη «ευ αγωνίζεσθαι» και στέλνοντας το μήνυμα ότι όλοι είμαστε το ίδιο νικητές στην άθληση. Σταθμός υδροδοσίας θα υπάρχει λίγο μετά το 5ο χιλιόμετρο του αγώνα δρόμου. Στην περιπατητική διαδρομή δεν θα υπάρξει σταθμός υδροδοσίας και οι συμμετέχοντες σε αυτήν θα πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους τις ανάγκες τους σε υγρά. Η χιλιομετρική ένδειξη θα είναι ανά χιλιόμετρο. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ποντιακό γλέντι για όσους επιθυμούν να επιδείξουν τις χορευτικές τους ικανότητες!

Κατάθεση δηλώσεων συμμετοχής-προθεσμία Λόγω του γεγονότος ότι η περιπατητική διαδρομή διοργανώνεται για πρώτη φορά, οι συμμετοχές θα περιοριστούν αυστηρά στις 200 και για τις δύο διαδρομές. Θα δοθεί προτεραιότητα στον αγώνα δρόμου. Εφόσον ικανοποιηθούν οι συμμετοχές στον αγώνα δρόμου, τότε θα δοθούν νούμερα και για την περιπατητική διαδρομή. Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής ορίζεται η Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2015. Περιορισμένη κατάθεση δηλώσεων συμμετοχής θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και κατά την ημέρα του αγώνα αφού η οργανωτική επιτροπή εξετάσει τις ακυρώσεις που θα υπάρξουν. Σε κάθε περίπτωση οι συμμετοχές δεν θα ξεπεράσουν τις 200. Οι διοργανωτές παρακαλούν για την έγκαιρη αποστολή των δηλώσεων συμμετοχής για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αγώνα με επιτυχία. Οι σύλλογοι δρομέων ενθαρρύνονται να στείλουν ομαδικά τις συμμετοχές τους. Η αποστολή των δηλώσεων συμμετοχής γίνεται με email στο ipsilantios@gmail.com ή με αποστολή fax στο 2351091291. Στις δηλώσεις συμμετοχής (δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμα) θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται τα εξής στοιχεία των αθλητών: Διαδρομή στην οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν (αγώνας δρόμου ή περιπατητική διαδρομή), Ονοματεπώνυμο, Ημερομηνία γέννησης, Τόπος διαμονής, Σύλλογος, Τηλέφωνο επικοινωνίας, Υπογραφή. Ο κάθε αθλητής θα πρέπει να βεβαιώνει ότι τρέχει με δική του ευθύνη και έχει εξεταστεί πρόσφατα από ιατρό. Δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα δρόμου έχουν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες, άνω των 18 ετών. Η συμμετοχή σε άτομα κάτω των 18 δεν θα επιτραπεί. Για την περιπατητική διαδρομή δεν υπάρχουν όρια ηλικίας.