Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Στόχος η συμφωνία-πακέτο

Νέα απόκρουση από το ΥΠΟΙΚ στις πιέσεις για προαπαιτούμενα152CEA04E340F282B9A49F42B1BE09D1

Σε νέα «απόκρουση» των πιέσεων των θεσμών για την ψήφιση προαπαιτούμενων μέτρων πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προχώρησαν, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Λίγη ώρα μετά τη νέα δήλωση της εκπρόσωπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα από τις Βρυξέλλες ότι «περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστούν από την πλευρά της Ελλάδας για να ξεκλειδώσει η πρώτη εκταμίευση», οι εν λόγω κύκλοι επανέλαβαν ότι θέμα προαπαιτούμενων δεν τίθεται. «Τα περί νέων προαπαιτούμενων δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Πάντως, σύμπτωση απόψεων Ελλάδος – Κομισιόν υπάρχει στο ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών συμφωνούν με την αναφορά της κ. Αντρέεβα ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης είναι εφικτή κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σχετικά πως οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς γίνονται στις διάφορες ομάδες εργασίας με εντατικούς ρυθμούς. «Δεν υπήρξε κανένα οργανωτικό πρόβλημα, οι συζητήσεις γίνονται στο χώρο διαμονής των θεσμών και όποτε χρειάστηκε εκπρόσωποι των θεσμών συναντήθηκαν με Έλληνες αξιωματούχους στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», υπογραμμίζουν σχετικά. Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής και των τεσσάρων θεσμών. Ο Ντέκλαν Κοστέλο της ΕΕ και ο Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESΜ είναι ήδη στην Αθήνα και θα ακολουθήσουν ο Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ. «Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους έως και την Παρασκευή και μόνο σε κάποια ειδική περίπτωση θα υπάρξει “follow up” το Σαββατοκύριακο» ανέφεραν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

«Γκρίζα σύννεφα» στις διαπραγματεύσεις φέρνουν τα νέα προαπαιτούμενα
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τα τρέχοντα μακροοικονομικά στοιχεία βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τα κλιμάκια της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM για την κατάρτιση του νέου προγράμματος της Ελλάδος. Παράλληλα, θα εξετάστηκαν και όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τις αποκρατικοποιήσεις, τις αγορές προϊόντων, το τραπεζικό σύστημα και το χρέος.
Τα κλιμάκια των θεσμών είχαν συζητήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Χουλιαράκης που ηγείται της ομάδας των Ελλήνων διαπραγματευτών είχε ήδη προπαρασκευαστικές συνεννοήσεις με κάποια από τα 54 χαμηλόβαθμα στελέχη των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις.
Τις πολιτικές κατευθύνσεις για την διαπραγμάτευση έδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Μετά την εν λόγω σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε πως εξετάσθηκαν οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα και διαβεβαίωσε πως θα εφαρμοσθεί κατά γράμμα η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.
Η κυβέρνηση αποβλέπει σε μια ταχεία διαπραγμάτευση προκειμένου έως τις 20 Αυγούστου να έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση από το νέο δάνειο του ESM από την οποία θα αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Η πρώτη αυτή δόση θα αξιοποιηθεί μερικώς και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου 1,5 – 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση εκτιμώμενου ύψους 5 δισ. ευρώ δεν απαιτείται να ληφθούν προαπαιτούμενα μέτρα (prior actions), καθώς αυτό δεν προβλέπεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.
Ωστόσο, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα κατά την ενημέρωση Τύπου στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε πως «περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας θα χρειαστούν προκειμένου γίνει δυνατή η πρώτη εκταμίευση από τον ESM».
Κατά πληροφορίες, αυτές οι παρεμβάσεις σχετίζονται με τις ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων, τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τιε αλλαγές στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, το δημοσιονομικό συμβούλιο, κ.α..
Πάντως, στην περίπτωση που έως τις 12 Αυγούστου δεν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας – θεσμών τότε θα εξετασθεί νέο δάνειο «γέφυρα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSΜ).