Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Άλλη ήταν η δέσμευσή σας

Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης προς Χάρη ΤζαμακλήP1080086

 

Να αναλάβει δράση καλεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης, εκδηλώνοντας την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση της Δικαιοσύνης»

Την έκπληξή του εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης, για τη θετική στάση που κράτησε στο προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο, ο βουλευτής Πιερίας (και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου) Χάρης Τζαμακλής, καλώντας τον να αναλάβει πρωτοβουλίες, πριν τεθεί σε ισχύ ένας νόμος που «επιβραβεύει την αδηφαγία των τραπεζών.»

Σε ανοιχτή επιστολή τους, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαράλαμπος Μπρουσκέλης και ο Γ. Γραμματέας Γεώργιος Μπαλάτος, αναφέρουν πως η δικηγορική κοινότητα της περιοχής μας, θα περίμενε τουλάχιστον από τον πρώην Πρόεδρο κι ενεργό μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, νυν βουλευτή Πιερίας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χαρίλαο Τζαμακλή, να εκδηλώσει την αντίθεσή του στο σχετικό νομοσχέδιο. Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, υπενθυμίζει ότι ο κ. Τζαμακλής είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική του παρουσία ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου, ότι θα εκφράσει την αντίθεσή του στο νόμο, «αντίθεση όχι προς όφελος των δικηγόρων αλλά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, η οποία εξάλλου σε παρελθόντα χρόνο στήριξε την δράση που ανέπτυξε ο ως άνω συνάδελφος στα πλαίσια του κινήματος “κόντρα στο ρεύμα”, “δεν πληρώνω” (διόδια) και αλλού». Όπως τονίζει ο κ. Μπρουσκέλης, η πλειοψηφία των δικηγόρων της Κατερίνης βάσισαν τις ελπίδες τους και υποστήριξαν τις δράσεις «του συναδέλφου βουλευτή» ο οποίος από τη θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης διατράνωνε την πλήρη αντίθεσή του στις νομοθετικές πρωτοβουλίες προηγούμενων Κυβερνήσεων που αφορούσαν και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά και τον Κώδικα Δικηγόρων αναφορικά με την ίδρυση πολυμετοχικών δικηγορικών εταιριών. «Άραγε, τί άλλαξε ξαφνικά;», διερωτάται ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, υπενθυμίζοντας πως η επίκληση της «σωτηρίας της χώρας» αποτελεί πλέον ασθενές ελαφρυντικό και μη πειστική δικαιολογία γι’ αυτόν που το επικαλείται, «πολλώ δε μάλλον για τον ανωτέρω συνάδελφό μας ο οποίος εξακολουθεί να “βαρύνεται” με την ιδιότητα του μαχόμενου δικηγόρου, του πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, αλλά και με την ιδιότητα του “μέλους του τμήματος δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.”, ιδιότητες που δεν αποτινάσσονται με την ορκωμοσία του ως βουλευτή.» Και συνεχίζει η ανοικτή επιστολή: «Θα περιμέναμε, ως Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης από τον πρώην Πρόεδρό του να έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε στο διάστημα που παρήλθε από την ανάληψη των καθηκόντων του ως βουλευτή, να είχε ήδη εισηγηθεί –και με λοιπούς βουλευτές- τις κατάλληλες τροποποιήσεις του Κώδικα.» Όπως διευκρινίζεται, ο Δικηγορικός κόσμος της Κατερίνης «ξεπερνώντας την αρχική έκπληξη και αμηχανία που προκάλεσε η θετική στάση του συναδέλφου βουλευτή απέναντι στα ψηφισθέντα μέτρα», τον καλεί να αναλάβει από τώρα δράση και πρωτοβουλίες, ώστε πριν την έναρξη της ισχύος του ψηφισθέντος νομοθετήματος (1 Γενάρη 2016), να εισηγηθεί σχετικώς στη Βουλή, ώστε αυτή να υιοθετήσει τις λύσεις που υπάρχουν και έχουν ήδη προταθεί από την Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και τον Πρόεδρό της Βασίλη Αλεξανδρή, για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Που διαφωνεί ο νομικός κόσμος Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα τέλη του προηγούμενου έτους, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, είχε επιχειρήσει κι εκείνη να εισάγει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή προκαλώντας την αντίδραση των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας. Οι δικηγόροι (αλλά και όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί), έχουν δύο σημαντικές διαφωνίες ως προς το νομοθέτημα που πλέον θα ισχύει από την 1η Γενάρη 2016. Η πρώτη βασική διαφωνία έχει να κάνει με τις αλλαγές στην Τακτική Διαδικασία ενώπιον των πρωτοβαθμίων δικαστηρίων, όπου υιοθετείται ένα «πρότυπο δίκης» που στηρίζεται στην έγγραφη διαδικασία, στην έγγραφη διεξαγωγή των αποδείξεων, καταργώντας την προφορική εξέταση. Η «βουβή» συζήτηση, υποστηρίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης μπορεί να λάβει χώρα και χωρίς την παρουσία των διαδίκων ή των πληρεξουσίων δικηγόρων, περιορίζοντας τον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου που συνηγορεί στο δικαστήριο, αλλά και καταστρατηγώντας την έννοια του φυσικού δικαστή. Μεγάλη αντίδραση των δικηγόρων της χώρας, προκαλούν και οι αλλαγές του νόμου σε σχέση με την αναγκαστική εκτέλεση. Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν, υποστηρίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης, έχουν ως αιτιολογικό έρεισμα την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την «πληρέστερη ικανοποίηση της αξίωσης του δανειστή». Όμως η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος της ορθότητας, της ουσιαστικής απονομής δικαιοσύνης και ειδικά σε βάρος των δικαιωμάτων του οφειλέτη σε μία περίοδο βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης. Σημειώνεται η κατάργηση βασικών ενδίκων μέσων για την προσβολή των πράξεων της προδικασίας και της κυρίας διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης. Όλα αυτά επιβάλλονται υπέρ μιας μερίδας δανειστών και δη των Τραπεζών, οι απαιτήσεις των οποίων πλέον ικανοποιούνται προνομιακά έναντι των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και του ίδιου του Ελληνικού Δημοσίου. Επιβραβεύεται κατ` αυτό τον τρόπο η αδηφαγία των Τραπεζών, οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν με ιδιαιτέρως ενοχλητικό τρόπο πίεζαν τους πελάτες τους για να λάβουν στεγαστικά και άλλα δάνεια. Ορθά επισημαίνεται από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας κ. Βασίλη Αλεξανδρή ότι εγείρεται και θέμα αντισυνταγματικότητας του Νόμου καθώς, όπως διαλαμβάνεται στην έκθεση του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την εφαρμογή των οικείων διατάξεων θα προκύψει οικονομική ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και των ασφαλιστικών Οργανισμών που υπάγονται στο Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η ζημία αυτή κατά τρόπο αναπόφευκτο θα πρέπει να μετακυλιστεί στους φορολογούμενους πολίτες με ισοδύναμη αύξηση φορολογίας.