Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις Αθήνας-θεσμώνth

Από χθες ξεκίνησαν οι συζητήσεις των κλιμακίων των ΕΕ, ΕΚΤ, ESΜ και ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα σύμφωνα με όσα δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Η κ. Αντρέεβα ανέφερε πως γίνεται πρόοδος βήμα προς βήμα για την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου προγράμματος της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την έλευση των κλιμακίων στην Αθήνα η εκπρόσωπος της Κομισιόν αποκάλυψε ότι «ομάδες των δανειστών είναι ήδη στην Αθήνα, και η δουλειά ξεκινά άμεσα, καθώς μιλάμε. Η δουλειά ξεκίνησε, που σημαίνει ότι οι θεσμοί μιλούν με τις ελληνικές αρχές». Δεδομένου ότι οι πληροφορίες ήθελαν τις διαπραγματεύσεις να ξεκινούν σήμερα, η κυρία Αντρέεβα δέχθηκε διευκρινιστική ερώτηση για να επαναλάβει ότι οι συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει ήδη από σήμερα, Δευτέρα. Η ίδια ανέφερε πως όλοι οι επικεφαλής των θεσμών θα είναι ως την Τετάρτη στην Αθήνα, κρατώντας μικρή επιφύλαξη για την εκπρόσωπο του ΔΝΤ (Ντέλια Βελκουλέσκου). Ερωτηθείσα για το εάν θα απαιτηθεί τρίτη δέσμη μέτρων (προαπαιτούμενων) προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα στη συνομολόγηση του νέου δανείου από τον ESM η κυρία Αντρέεβα επικαλέστηκε το κείμενο της Συνόδου Κορυφής του ευρώ, το οποίο έκανε αναφορά μόνο στα προαπαιτούμενα της 16ης και 22ας Ιουλίου. Όπως πάντως ξεκαθάρισε θα απαιτηθεί να θεσμοθετηθούν κάποιες μεταρρυθμίσεις πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον ESM.

Σύγχυση σχετικά με τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων Ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι τουλάχιστον οι σκληροπυρηνικοί της ευρωζώνης ζητούν και τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων από την Αθήνα πριν την έγκριση της συμφωνίας με τον ESM για νέο δάνειο, προκειμένου να έχουν περισσότερα όπλα στη φαρέτρα τους όταν θα επιχειρήσουν να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλια τους. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ούτε σχετικό αίτημα από τους δανειστές. Για το ίδιο θέμα το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «όσον αφορά τα δημοσιεύματα περί προαπαιτούμενων (prior actions) σημειώνεται ότι ούτε στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής (12/07/2015), ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου υπάρχει η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων». Να απομακρύνει από το τραπέζι οποιαδήποτε συζήτηση για υιοθέτηση τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων από την Ελλάδα επιχειρεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνίες του με ξένους ηγέτες. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι τρίτη μη προγραμματισμένη ψηφοφορία μπορεί να σταθεί η αφορμή για τον κλονισμό βουλευτών που μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει θετικά και να προκαλέσει νέες απώλειες, εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων χωρίς καν να έχει επικυρωθεί η συμφωνία. Τους προβληματισμούς αυτούς του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να κατανοεί και να μοιράζεται ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που συνομίλησε με τον έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα και δεσμεύτηκε να μιλήσει προσωπικά στη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για να της εξηγήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν αυτές οι εκτός προγράμματος αξιώσεις.

Στην ΤτΕ σήμερα οι θεσμοί
Το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος στελέχη της κεντρικής τράπεζας με τα αρμόδια κλιμάκια των ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ και ESM.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επιδιώκει την άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών, ώστε ο προσδιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και η κάλυψη τους να έχουν γίνει πριν από το τέλος του 2015.
Ο κ. Στουρνάρας τάσσεται κατηγορηματικά κατά της εμπλοκής των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέση που πλέον υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες, αλλά και ανώτατα στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εξυγίανσης (SSM).
Στη βάση αυτή επιδιώκει οι αυξήσεις κεφαλαίου να ολοκληρωθούν πριν την 1η Ιανουαρίου του 2016, οπότε θα ενεργοποιηθεί πανευρωπαϊκά η Κοινοτική Οδηγία για το «bail in».
Η πρώτη φάση του προσδιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και κατά πληροφορίες θα ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου για να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Κατά το AQR θα διερευνηθεί το πόσο έχουν αυξηθεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα αποτιμηθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.
Μετά την ολοκλήρωση του AQR θα ακολουθήσει η άσκηση προσομοίωσης (stress test) που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 25 Οκτωβρίου. Για την ολοκλήρωση του τεστ αντοχής θα πρέπει να έχει υπάρξει μεταξύ των θεσμών συμφωνία για το μακροοικονομικό σενάριο της περιόδου 2015-2018.
Η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει αποστάσεις από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στο θέμα της προκαταβολής των 10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ζητούν τη χορήγηση προκαταβολής -όπως έγινε το 2012- καθώς κάτι τέτοιο θα βελτίωνε σημαντικά τα επίπεδα ρευστότητάς τους.
Κατά πληροφορίες η ΕΚΤ έχει γνωστοποιήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος πως αυτό δεν είναι εφικτό και πως τα ομόλογα του ESM για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών ύψους 25 δισ. ευρώ θα δοθούν όλα μαζί και αφού έχουν προηγηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.