Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Πάγωσε (ακόμη) και το ΕΣΠΑ

Απόστολος Τζιζικώστας:tzitzikostas

Οι ανάδοχοι των έργων σταματούν τις εργασίες ο ένας μετά τον άλλον, λόγω της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα, ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Τους κινδύνους από την παύση πληρωμών στις χρηματοδοτήσεις των έργων του ΕΣΠΑ επισήμανε με παρέμβασή του στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως οι ανάδοχοι των έργων σταματούν ο ένας μετά τον άλλο. «Η αντοχή μας έχει εξαντληθεί», είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
«Εδώ και πέντε μήνες η κυβέρνηση στο όνομα αρχικά της διαπραγμάτευσης και ακολούθως στο όνομα της νομισματικής και τραπεζικής κρίσης έχει παγώσει τις χρηματοδοτήσεις για τα έργα του ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα σε πολλά από αυτά είτε οι ανάδοχοι να έχουν σταματήσει να τα υλοποιούν, είτε οι ρυθμοί υλοποίησής τους να είναι απελπιστικά αργοί», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ανέφερε πως παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις από πλευράς Περιφέρειας, η κυβέρνηση «δυστυχώς ακόμα» δεν έχει λύσει το πρόβλημα. Μόνο για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είπε ο κ. Τζιτζικώστας, έχουμε να λαμβάνουμε περισσότερα από σαράντα εκατομμύρια ευρώ, για έργα τα οποία έχουν ήδη εκτελεστεί και δυστυχώς είμαστε πλέον έξω από τα όρια της αντοχής μας.
«Ήδη είναι σταματημένα όλα τα μεγάλα έργα και πριν από δέκα μέρες σταμάτησε ακόμη και η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου της Λαχαναγοράς. Υπάρχουν καθημερινά απολύσεις εργαζομένων, αυξάνεται η ανεργία και τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως επεσήμανε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αυτό που επείγει είναι να αποκατασταθεί άμεσα η ροή χρηματοδότησης των έργων, έτσι ώστε να ξαναρχίσει η υλοποίησή τους, να σταματήσουν οι απολύσεις εργαζομένων από τα εργοτάξια και να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τα έργα μέσα στα χρονοδιαγράμματά τους».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ακόμη ότι οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας έχουν για το συγκεκριμένο ζήτημα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη την ερχόμενη Πέμπτη με την ελπίδα να βρεθεί λύση στο μείζον αυτό θέμα.