Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ο Γιάνης είχε… σχέδιο!

 Υποκλοπή των ΑΦΜ (με ηλεκτρονική εισβολή) και «νέα δραχμή» φέρεται να σχεδίαζε ο ΒαρουφάκηςF52FA8A72B5B812CC883541142C354EB

Την αντίδραση Ν.Δ. Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, προκαλεί η αποκάλυψη του σχεδίου του πρώην Υπουργού Οικονομικών με το οποίο θα οδηγούσε τη χώρα εκτός ευρώ

Ενα λεπτομερές plan B είχε αναλάβει, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, να εκπονήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είχε στόχο να δημιουργήσει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, «που θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, ο άκρως ενδιαφέρων διάλογος με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds έγινε στις 16 Ιουλίου, με συντονιστή τον βαρώνο Νόρμαν Λάμοντ, γνωστό πολιτικό των βρετανών Συντηρητικών και πρώην υπουργό Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τζον Μέιτζορ, στο πλαίσιο διεθνούς φόρουμ που ασχολείται με αναλύσεις. Από την έναρξη της συζήτησης, ο κ. Βαρουφάκης ενημερώνεται σαφώς ότι «αυτή η συνομιλία καταγράφεται». Παρ” όλα αυτά, ο τέως υπουργός Οικονομικών περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το εναλλακτικό σχέδιό του, το οποίο προέβλεπε υποκλοπή των ΑΦΜ, από έναν παιδικό του φίλο που είχε διορίσει στο υπουργείο για να παρακάμψει την κ. Σαββαΐδου, και ηλεκτρονική εισβολή (χάκινγκ) στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Όταν μετά από σχετική έκκλησή του οι συμμετέχοντες τον διαβεβαιώνουν ότι όσα τους εκμυστηρεύεται στη συζήτηση δεν θα βγουν παραέξω, εκείνος απαντάει γελώντας: «Και αν το κάνουν, θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω». Η εφημερίδα δημοσιεύει αποσπάσματα από τις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων φέρεται να είπε ότι μικρή ομάδα ατόμων σχεδίαζε να δημιουργήσει «μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με κάθε ΑΦΜ, χωρίς να το πούμε σε κανέναν, ώστε να έχουμε αυτό το σύστημα σε λειτουργία υπό άκρα μυστικότητα. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο»

Αντιδράσεις από ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ
Εξηγήσεις για το Plan B που φέρεται να είχε εκπονήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης -και το οποίο ανάμεσα σε άλλα φέρεται να περιλάμβανε χάκινγκ στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, υποκλοπή των ΑΦΜ και «νέα δραχμή»- ζητούν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Καθημερινή ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε στόχο να δημιουργήσει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, «που θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή», η Νέα Δημοκρατία ζητά να πραγματοποιηθεί έρευνα σε βάθος, ενώ το ΠΑΣΟΚ καλεί τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τον λαό για τους σχεδιασμούς αυτούς.
Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει: «Οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον πολιτικό, οικονομικό και ηθικό ζήτημα για την κυβέρνηση το οποίο θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος για τη διακρίβωση των όποιων ευθυνών».
Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει πειστικά στον ελληνικό λαό στα εξής ερωτήματα: «Τι ακριβώς έγινε τους πρώτους 6 μήνες της διακυβέρνησης;
Ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης; Τι ετοίμαζαν ως εναλλακτική λύση, ποιος την είχε χρεωθεί και ποιος την παρακολουθούσε; Πότε κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε στην ουσία εναλλακτική και ότι ένα Grexit θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη χώρα;»
Η ΝΔ ζητά, επίσης, διευκρινίσεις για τα εξής θέματα: «Αληθεύει ότι συγκεκριμένη ομάδα του υπουργείου Οικονομικών είχε αναλάβει να εκπονήσει το εφεδρικό σχέδιο; Αληθεύει ότι σχεδίαζαν να εφορμήσουν στο εθνικό Νομισματοκοπείο και ότι πράγματι ετοίμαζαν παράλληλο νόμισμα με υποκλοπή των ΑΦΜ όλων των φορολογουμένων; Αληθεύει ότι ετοίμαζαν έκδοση IOUs (υποσχετικές πληρωμής του δημοσίου) ως το πρώτο βήμα προς το Grexit;»
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για ερωτήματα που χρήζουν πειστικής απάντησης προς τον ελληνικό λαό και σημειώνει ότι η ΝΔ θα πραγματοποιήσει αύριο, Δευτέρα, ειδική σύσκεψη για τα ζητήματα αυτά και για τον τρόπο «με τον οποίο θα συμβάλει ώστε να χυθεί άπλετο φως στην σκοτεινή αυτή ιστορία».
«Δεν δημιουργείται έλλειμμα μόνο στην οικονομία, αλλά πρώτα απ’ όλα στην ίδια τη Δημοκρατία μέσα στη χώρα, καθώς και έλλειμμα αξιοπιστίας προς τα έξω» καταλήγει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, το Ποτάμι, αναφέρει ότι «διαβάζοντας το σχέδιο Βαρουφάκη για την επιστροφή στη δραχμή, δεν ξέρεις αν πρέπει να οργιστείς ή να γελάσεις».
«Ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, «έπαιζε» τον μαύρο hacker, σχεδίαζε κλοπές ΑΦΜ, έστηνε δηλαδή το κράτος της δραχμής λέγοντας ψέματα στους πολίτες ότι αγωνιζόταν για μια συμφωνία με την Ευρώπη» σημειώνει το Ποτάμι.
Παράλληλα, καλεί τον πρωθυπουργό να πει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό «αν όλα αυτά τα παρακρατικά είχαν την έγκρισή του και γιατί τα ανέχτηκε».
«Με τα hacking του Βαρουφάκη από τη μια, τα ριφιφί του Λαφαζάνη στο Νομισματοκοπείο από την άλλη, αναρωτιέσαι αν έχεις να κάνεις με ερασιτέχνες υπουργούς ή ερασιτέχνες σεναριογράφους αστυνομικών ταινιών. Με τέτοιες «προσωπικότητες» δεν είναι να απορεί κανείς πώς φθάσαμε εδώ. Μάλλον πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που δεν μας συνέβησαν χειρότερα» καταλήγει το Ποτάμι.
Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι με εντολή Τσίπρα και εκτέλεση Βαρουφάκη, υπήρξε ένας εφιαλτικός σχεδιασμός, καθώς και ενδεχόμενη συνέργεια σε ποινικά κολάσιμες πράξεις σχετικά με το νόμισμα και την οικονομία της χώρας, με αδίστακτες μεθοδεύσεις».
«Μπροστά τους τα σχέδια Λαφαζάνη για εισβολή στο Νομισματοκοπείο ωχριούν. Αναμένουμε την επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης, αλλά και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης» σημειώνει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί πια να σιωπά, ούτε να κρύβεται πίσω από πράξεις ή παραλείψεις Υπουργών και συνεργατών του, τους οποίους λίγους μήνες πριν τους χαρακτήριζε «σημαντικό κεφάλαιο» της διαπραγμάτευσης» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Οφείλει να απαντήσει ευθέως και με ειλικρίνεια στην ερώτηση της πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά και να ενημερώσει τη Βουλή και το λαό, για το ποιοι ήταν οι σχεδιασμοί αυτοί, αν υπήρξαν πράγματι προπαρασκευαστικές πράξεις, αν είχε αρχίσει να εκτελείται το εν λόγω σχέδιο και τελικά με ποίου εντολή αυτό εκπονήθηκε. Οφείλει, τέλος, να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα, γιατί οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια» καταλήγει η ανακοίνωση.