Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Χωρίς «παράπονα» ο σχεδιασμός

Απάντηση του αν. Υπ. Ναυτιλίας για τα προβλήματα στη λειτουργία Λιμενικών Αρχών της Κεντρικής Μακεδονίαςlimeniko722014

 

Το υπουργείο αλλά και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-ΕΛ.ΑΚΤ έχει εποπτεία και γνώση των όποιων πραγματικών ζητημάτων έχουν προκύψει στη λειτουργία των Λιμενικών Αρχών και Υπηρεσιών της Κεντρικής Μακεδονίας και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, απαντά σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο Κ. Κουκοδήμος, ο αρμόδιος υπουργός, τονίζοντας πως με βάση αυτήν την εποπτεία και γνώση τα παρακολουθεί, τα αξιολογεί και σχεδιάζει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Πριν λίγους μήνες, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, είχαν καταθέσει ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Δρίτσα, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Σώμα και οι Υπηρεσίες του στην Περιφέρεια, κυρίως τους θερινούς μήνες, όταν η κίνηση είναι αυξημένη στις ακτές της Πιερίας και της Χαλκιδικής.
Την ερώτηση, συνυπέγραψε και ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, ενώ στην απάντησή του, ο κ. Δρίτσας ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος-ΕΛΑΚΤ στις Λιμενικές Αρχές Κεντρικής Μακεδονίας και γενικότερα Βορείου Ελλάδος, έχουν διατεθεί σε μόνιμη βάση 39 πλωτά μέσα διαφόρων τύπων και κατηγοριών, καθώς και 59 χερσαία μέσα διαφόρων κατηγοριών.
Τα διατιθέμενα επιχειρησιακά μέσα εκτελούν περιπολίες, στους χώρους αρμοδιότητας τους σε ολόκληρη την περιοχή δικαιοδοσίας των εν λόγω λιμενικών αρχών, εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία και τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ενώ καθόλο το 24ωρο βρίσκονται σε ετοιμότητα προς αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και εντάσσονται στον προγραμματισμό περιπολιών επιτήρησης θαλασσίων συνόρων.
Προς ενίσχυση της περιοχής αυτής, όταν οι επιχειρησιακές ανάγκες το επιβάλλουν, πραγματοποιείται ενίσχυση των περιπολιών με μετασταθμεύσεις-διαθέσεις περιπολικών πλοίων/σκαφών καθώς και εναερίων μέσων από την Κεντρική Υπηρεσία και άλλες λιμενικές αρχές της χώρας, κατόπιν διαταγής από αρμόδια υπηρεσία.
Επιπρόσθετα, γνωρίζετε ότι από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έχουν αναληφθεί κατάλληλες ενέργειες υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό όλων των επιχειρησιακών μέσων, από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ώστε μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών έγκρισης πιστώσεων, προμήθειας τους και παραλαβής τους, να κατανεμηθούν προς κάλυψη αναγκών των Λιμενικών Αρχών της χώρας.
Όσον αφορά τη λειτουργία της Επισκευαστικής Βάσης Θεσσαλονίκης, πρόκειται να εκδοθεί σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την στελέχωσή της από εξειδικευμένο προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων, το οποίο θα μπορεί να ανταπεξέλθει στον κρίσιμο ρόλο της.
Τέλος, όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των στελεχών Λιμενικού Σώματος στην Κεντρική Μακεδονία, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές, ειδικά στην εν λόγω περιοχή δεν έχουν αναφερθεί στην Υπηρεσία σχετικά παράπονα, ενώ η διαδικασία ελέγχου των δαπανών γίνεται άμεσα από την αρμόδια Υπηρεσία.
Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα που όντως υπάρχουν σε ο,τι αφορά την απρόσκοπτη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και τις οικογένειες τους, σχεδιάζουμε να τα αντιμετωπίσουμε με νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ρυθμιστούν θέματα λειτουργίας του Ελεγκτηρίου Δαπανών», καταλήγει ο αρμόδιος υπουργός.