Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Κεντρώοι» εναντίον «δεξιάς πτέρυγας»

 

Εσωκομματικές τριβές στη ΝΔ για την ημερομηνία εκλογής προέδρου1

Δύο στρατόπεδα δημιουργούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση με τη δεξιά πτέρυγα να θέλει άμεση εκλογή αρχηγού και τους «κεντρώους» να παραταθεί η παραμονή του νυν Προέδρου. Την ίδια ώρα στελέχη της ΝΔ ζητούν από τον Μεϊμαράκη να μην γίνουν εσωκομματικές εκλογές

Ανεβαίνουν οι τόνοι στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ ενόψει της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της προσεχούς Παρασκευής που θα αποφανθεί εάν θα παραμείνει στην ηγεσία ο νυν πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης ή θα δρομολογηθούν διαδικασίες για την εκλογή νέου ηγέτη. Με φόντο τις διαφωνίες για τη στροφή προς τον μεσαίο χώρο που εξήγγειλε ο κ. Μεϊμαράκης με τη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στην ΕΡΤ, διαμορφώνονται ήδη δύο στρατόπεδα: από τη μια είναι κυρίως η δεξιά πτέρυγα του κόμματος με τους Μάκη Βορίδη και Αδωνη Γεωργιάδη, όπως και ορισμένα ακόμη επώνυμα στελέχη που εμφανίζονται να θέλουν την άμεση εκλογή διαδόχου και από την άλλη αντιπαρατάσσεται το μπλοκ των «καραμανλικών» και όσων θέλουν άνοιγμα της ΝΔ προς το Κέντρο, όπως οι Ν. Δένδιας, Ε. Στυλιανίδης, και αρκετών φιλελεύθερων, που υποστηρίζουν την παραμονή του νυν Προέδρου μέχρι το επόμενο τακτικό συνέδριο. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί η 30ή Αυγούστου ως η πιθανή ημερομηνία για στηθούν οι κάλπες που θα αναδείξουν τον επόμενο αρχηγό με την προβλεπόμενη από το ισχύον καταστατικό διαδικασία που δεν βρίσκει σύμφωνο τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος θα επιδιώξει την αλλαγή της σε τρόπον ώστε «να μην έχει δικαίωμα να ψηφίζει ο κάθε περαστικός που δίνει δύο ευρώ», αλλά ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται από αντιπροσώπους που θα ψηφίζονται από τα μέλη του κόμματος. Πηγές, ωστόσο, από τη Συγγρού επιμένουν ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία ημερομηνία και πάντως δύσκολα θα καταστεί δυνατή η εκλογή στις 30 Αυγούστου. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι σε κάθε περίπτωση, για να οριστεί χρονοδιάγραμμα θα πρέπει νωρίτερα να απορριφθεί η πρόταση Μεϊμαράκη για αλλαγή της διαδικασίας, κάτι που με τους υφιστάμενους συσχετισμούς δεν θεωρείται πολύ πιθανό, εκτός εάν ρίξει προς αυτή την κατεύθυνση όλο το βάρος του ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τον οποίο λέγεται ότι «δεν καλοβλέπει τις πρωτοβουλίες του διαδόχου του». Εν τω μεταξύ, η πιθανότητα να διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη, στις 30 Αυγούστου, νέου αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλεί αντιδράσεις από μια ευρεία γκάμα στελεχών του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, κατά πληροφορίες, προετοιμάζεται και θα εκδηλωθεί τις επόμενες ώρες πρωτοβουλία με στόχο να μεταπειστεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και να μην εισηγηθεί, όπως κυκλοφορεί, στην επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής την διεξαγωγή εκλογών την τελευταία Κυριακή του επόμενου μήνα.

Στελέχη της ΝΔ ζητούν από τον Μεϊμαράκη να μην γίνουν εσωκομματικές εκλογές Πρόεδροι νομαρχιακών επιτροπών, βουλευτές, ο πρόεδρος της νεολαίας και άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να παραταθεί η θητεία του νυν αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Η πιθανότητα να διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη, στις 30 Αυγούστου, νέου αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλεί αντιδράσεις από μια ευρεία γκάμα στελεχών του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, κατά πληροφορίες, προετοιμάζεται και ενδεχομένως να εκδηλωθεί τις επόμενες ώρες πρωτοβουλία με στόχο να μεταπειστεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και να μην εισηγηθεί, όπως κυκλοφορεί, στην επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής την διεξαγωγή εκλογών την τελευταία Κυριακή του επόμενου μήνα. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν η πρωτοβουλία να υποστηρίζεται από κομματικούς παράγοντες, όπως πρόεδροι νομαρχιακών επιτροπών, βουλευτές, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και η Εκτελεστική Γραμματεία της νεολαίας, καθώς και άλλα κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προτίθενται να επισκεφθούν τον κ. Μεϊμαράκη και να του ζητήσουν να αναβάλει την ψηφοφορία και να επιδιώξει τη «νομιμοποίηση» της προεδρίας κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.