Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα / Τοπικά Νέα

Ζητήσαμε δάνειο από τη Ρωσία;

Ερώτηση 17 βουλευτών της Ν.Δ. στον πρωθυπουργόvouli2

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μεταξύ αυτών και ο κ. Κουκοδήμος), επικαλούνται πληροφορίες που έφερε στο φως της δημοσιότητας, Κυριακάτικη εφημερίδα.

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατέθεσαν 17 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, σχετικά με το αν αληθεύει δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων από την Ρωσική Ομοσπονδία, προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήρχε συγκεκριμένος σχεδιασμός της κυβέρνησης ύστερα από τις επαφές με την ρωσική κυβέρνηση και την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Ρωσία, ενώ αυτήν ακριβώς την λογική εξυπηρετούσε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα.
Όμως, τελικά ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, κατά το δημοσίευμα, προτίμησε να «ανταλλάξει» την στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση με την ανοχή της Δύσης στην εξαγγελία ενός άλλου δημοψηφίσματος, στην Ανατολική Ουκρανία και με ερώτημα την απόσχισή της, αντί να χορηγήσει το δάνειο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Τσίπρας σχεδίαζε από τις αρχές του 2014 να «ποντάρει» στη Μόσχα για να προετοιμάσει ένα στιβαρό και αξιόπιστο σχέδιο για την επιστροφή στη δραχμή.
Οι κ.κ. Καμμένος, Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Παππάς, Λαφαζάνης κ.ά. γνώριζαν τις βασικές πτυχές του πρωθυπουργικού σχεδιασμού. Όλοι εκτιμούσαν πως οι Γερμανοί, μόλις θα συνειδητοποιούσαν ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να «σπάσει το γυαλί» της ευρωζώνης, θα υποτάσσονταν στο ελληνικό αίτημα για μια μεγάλη διαγραφή του χρέους. Και κάπως έτσι ο κ. Τσίπρας θα άλλαζε και την Ευρώπη, όπως πίστευε.
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα, πορεύθηκε με αυτή τη βεβαιότητα από πέρυσι και ως πριν από λίγες ημέρες. Γι” αυτό και απέρριψε πολλές προτάσεις συμφωνίας, πολύ πιο συμφέρουσες. Ήθελε το μέγιστο. Όπως εμμέσως ομολόγησε στην τελευταία συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Πρωθυπουργός γνώριζε πως η εισαγωγή εθνικού νομίσματος δεν νοείται χωρίς το κράτος να διαθέτει ισχυρά συναλλαγματικά διαθέσιμα. Ζήτησε λοιπόν από τη Μόσχα ένα δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων που θα το αξιοποιούσε για να υποστηριχθεί η δραχμή. Εν τω μεταξύ το μοντέλο της απόσχισης της Σλοβακίας από την Τσεχοσλοβακία στις αρχές του 1993 και η εισαγωγή της σλοβακικής κορόνας είναι ένα από τα πρότυπα αλλαγής νομίσματος που μελέτησαν ορισμένοι τεχνοκράτες – εντός και εκτός του υπουργείου Οικονομικών.
Η Μόσχα δεν απέρριψε το αίτημα, αλλά άρχισε να συζητεί αορίστως για 5 δισ. δολάρια ως «προκαταβολή» για τον αγωγό South Stream. Αιτήματα για δάνεια σε δολάριο στάλθηκαν παράλληλα στο Ιράν και στην Κίνα, αλλά καμία από τις δύο χώρες δεν υπέκυψε στον πειρασμό, αφού δεν θα είχαν κανένα όφελος αν συνέπρατταν σε ένα πλήγμα προς την ευρωζώνη. Μέσα στον «ενθουσιασμό του πρωτάρη», περίσσεψαν τα αστραφτερά χαμόγελα και ουδείς υποψιάστηκε τη σκληρότητα των διεθνών σχέσεων.