Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Θεϊκή και…νόστιμη

Οδοιπορικό στην Πιερία

Αποστολή: Πάνος Γεωργιάδης Fb: Omorfa Taxidia2 Σε πείσμα των τραγικών στιγμών που ζει η χώρα, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας όχι μόνο είναι «μουδιασμένη», αλλά αντίθετα συνεχίζει τις προσπάθειες για την προβολή και ανάπτυξη της περιοχής ευθύνης της.

Έτσι πριν λίγες ημέρες διοργανώθηκε ένα ακόμη ενημερωτικό ταξίδι, με τη συνεργασία και βοήθεια τοπικών συλλόγων, ξενοδοχείων και επιχειρηματιών του τουρισμού και της γεωργικής μεταποίησης. Καλεσμένοι τους, δημοσιογράφοι ταξιδιωτικών εντύπων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Μαζί τους και τα Omorfa taxidia. Όπως δήλωσε στα Omorfa taxidia ο Επιστημονικός Συνεργάτη της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς : «Στόχος μας είναι να δώσουμε ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης στην Πιερία. Επιδιώκουμε να φύγουμε από το παλιά συνταγή που διαχώριζε την πρωτογενή παραγωγή από τον τουρισμό. Στοχεύουμε να «δέσουμε» αρμονικά αυτά τα δύο κομμάτια και να φτιάξουμε το νέο μοντέλο της «Αγροτικής και τουριστικής επιχειρηματικότητας», και συνεχίζει : « Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό, την υπεραξία των καταπληκτικών τοπικών αγροτικών προϊόντων και φυσικά να τα συνδυάσουμε με το μοναδικό τοπίο του Ολύμπου και των παραλιών μας. Σε αυτό το φόντο, θέλουμε ο επισκέπτης να δοκιμάσει τα υπέροχα προϊόντα της Πιερικής γης, θέλουμε να γεμίσει η καρδιά και η ψυχή του με εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις, θέλουμε να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει, να διασκεδάσει και να γίνει κοινωνός και διαφημιστής του τόπου μας.» Το πρόγραμμα περιελάμβανε περίπατο και γνωριμία με τη Λεπτοκαρυά, έναν αρκετά δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό για Έλληνες και ξένους, ενώ η επόμενη ημέρα είχε ανάβαση στο δυτική πλευρά του Ολύμπου και συγκεκριμένα την κορυφή Μπαρμπαλά σε υψόμετρο 1850 μέτρων. Μια πανέμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος και με εκπληκτική θέα προς Κατερίνη και Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε χάρη στη συγκινητική βοήθεια των μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Βροντούς Πιερίας.

3 Επιπλέον έγιναν επισκέψεις στις Αλυκές και τα θεραπευτικά λασπόλουτρα, σε σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος όπως η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας και ο Άγιος Νικόλαος στην Παλιά Βροντού, ενώ δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Κόρης οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να βουτήξουν και να δροσιστούν στις εντυπωσιακές βάθρες με τους καταρράκτες. Ο Βασίλης Δήμου Ειδικός Συνεργάτης Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού, σε ρόλο ξεναγού ανέπτυξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού όπως : η στρατηγική του θέση αφού βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Ελλάδας, αλλά και την απίστευτη εγγύτητα, μεταξύ βουνού με μεγάλο υψόμετρο και τη θάλασσα, τη βιοποικιλότητα των βουνών, τα αρχαία ή βυζαντινά μνημεία και παραδοσιακούς οικισμούς, τις δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων, την παραγωγή προϊόντων όπως τα εξαιρετικά ντόπια κρέατα, τυροκομικά, κρασί, φρούτα, βιολογικά προϊόντα κτλ. Μετά τη θεωρία ακολούθησε η πράξη. Οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει νοστιμότατες γαστρονομικές εκπλήξεις με προϊόντα και συνταγές από δίκοκκο σιτάρι (γνωστό ως ΖΕΑ), τα τοπικά ξακουστά μύδια και πολλά άλλα πιάτα φτιαγμένα αποκλειστικά από βιολογικά προϊόντα. Οι καλεσμένοι επίσης έκαναν και μια σύντομη επίσκεψη στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η οποία τους καλωσόρισε και τους ευχαρίστησε για τη παρουσία τους στην προβολή της Πιερίας.

5
Για την υλοποίηση του ενημερωτικού ταξιδιού, σημαντική ήταν και η βοήθεια: Των ξενoδoχείων Olympian Bay 4* στη Λεπτοκαρυά και Olympus Mediterranean 4* στο Λιτόχωρο για τη διαμονή των φιλοξενουμένων, του camping Olympios Zeus στην Πλάκα Λιτοχώρου, του ξενοδοχείου PoseidonPalace 4* και Nefeli στη Λεπτοκαρυά, της αγροτουριστικής μονάδας KOYKOS INN στο χωριό Κούκος, της επιχείρησης παραγωγής και τυποποίησης βιολογικών προϊόντων ΑΡΟΤΟΣ στον Καταχά και το καταφύγιο «Κρεβάτια» στον Όλυμπο, για την παροχή γευμάτων.