Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις

Η αριστερά του 21ου αιώνα, είναι ένα ανοιχτό εγχείρημα

Το «ναι» στη συμφωνία, ήταν μια δύσκολη απόφαση, παραδέχεται η βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, η οποία επέλεξε να στηρίξει ουσιαστικά την «πρώτη κυβέρνηση αριστεράς» του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

KENTRIKO 1

Η βουλευτής Πιερίας, σε συνέντευξή της στην «ΕΠΤΑ» αναφέρεται στο δημοψήφισμα, αλλά και στην επιλογή της κυβέρνησης να επιλέξει αντί της ρήξης την συμφωνία. 

Τονίζει ότι δυσκολεύτηκε να πει το «ναι» και πείστηκε όταν η πλευρά της «ρήξης» δεν παρουσίασε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα ή την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι ως πρόσωπο θα μπορούσε να δεχθεί τις συνέπειες μιας ρήξης, αλλά δεν μπορούσε να επιβάλλει με τη δική της ψήφο «μια επιλογή που δεν την ήθελε ο λαός».

Η κ. Σκούφα, κάνοντας αυτοκριτική, παραδέχεται ότι είναι διαφορετικά τα πράγματα όταν κυβερνάς, όπως επίσης ότι χρησιμοποιήθηκαν σκληροί όροι απέναντι στους βουλευτές των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις επιλογές τους. Σχολιάζοντας τη στάση των 39 συντρόφων της στη Βουλή, τονίζει πως δεν μπορείς να κυβερνάς μια χώρα μόνο με αντιπολιτευτικό λόγο…

 

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Ζαμαντζά

 

Ποιο ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την αποδοχή της συμφωνίας;

Ένα από τα κυρίαρχα συναισθήματα ήταν ότι η Μπέττυ η Σκούφα σαν ατομική επιλογή, θα πρέπει να πάει πίσω από το κάδρο, να ξεπεράσει τον εαυτό της και να σκεφτεί, το μεγάλο κάδρο της χώρας και των 12 εκατομμυρίων πολιτών.

 

Σ’ αυτό το κάδρο, σε ποιο σημείο τοποθετείς το «όχι» του 62%. Ήταν ένα καθαρό 62%; Ήξερε τι στήριζε ο ψηφοφόρος ή ο καθένας εννοούσε όπως ήθελε την επιλογή του;

Μετά το δημοψήφισμα, ήμουν έτοιμη για όλα. Δεν με ένοιαζε η κάθε προσωπική θυσία ή η ταλαιπωρία που θα έφερνε μια ρήξη με την Ευρώπη. Όμως, μετά από μια εβδομάδα, αισθάνθηκα ότι αυτήν την προσωπική επιλογή δεν μπορώ να την επιβάλλω. Δεν έχω καμιά δικαιοδοσία και δεν έχω τέτοια εξουσιοδότηση από το λαό. Δεν μπορούσα να επιβάλλω με την ψήφο μου «πραξικοπηματικά» μια επιλογή, που δεν την ήθελε ο λαός. Άλλο η προσωπική επιλογή, άλλο το προσωπικό αγωνιστικό φρόνημα. Εγώ δεν είχα το χρόνο να δω τις πρακτικές συνέπειες του «όχι» και της ρήξης. Δεν είχαμε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το «ναι» ή το «όχι», το χρόνο να δούμε τι σημαίνει «άτακτη χρεοκοπία» και τι σημαίνει «συντεταγμένη χρεοκοπία».

 

Ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος χρεοκοπία ή όχι, Ευρώ ή δραχμή;

Όχι βέβαια! Ο πρωθυπουργός, πολύ σωστά και προσεκτικά είχε ξεκαθαρίσει λέγοντας, ότι θέλει ένα δυνατό «όχι» προκειμένου να μπορέσει να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία, από αυτήν που του «σερβιρίστηκε» σε μορφή τελεσιγράφου, από τον Σόϊμπλε.

KENTRIKO 2

 

Τελικά το «όχι» βοήθησε τον πρωθυπουργό στις διαπραγματεύσεις;

Ναι πολύ. Τη δυναμική του «όχι», όσον αφορά στο εσωτερικό της Ευρώπης, ακόμη δεν μπορούμε να τη διακρίνουμε σε όλο της το μεγαλείο και αυτό διότι δεν έχει τελεσιδικήσει η κατάσταση στην Ευρώπη. Αυτό που προς το παρόν έχει κατορθωθεί, είναι να στριμωχτεί και ο Σόϊμπλε στο καβούκι του, όπως στριμώχτηκε και η Ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως πήρε μαζί της σ’ αυτήν τη μάχη τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου.

Επιμένω πως οι εξελίξεις στην Ευρώπη με προεξάρχοντα τον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι ραγδαίες, αρκεί ο Αλέξης Τσίπρας να επιμείνει στη σταθερή γραμμή της αναμόρφωσης της Ευρώπης. Πιστεύω ότι ο σοσιαλισμός, ο κομμουνισμός, το οποιοδήποτε εναλλακτικό σχέδιο μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν μπορεί να σταθεί σε μια μόνο χώρα. Χρειάζονται πραγματικές συμμαχίες οι οποίες δεν θα μένουν σε επίπεδο εξαγγελιών. Χρειάζονται σύμμαχοι που θα σε στηρίξουν οικονομικά και στρατιωτικά αν χρειαστεί.

 

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση, θεωρείται «τιμωρητική» για την Ελλάδα, συνιστά δε και ένα μήνυμα για άλλες χώρες που ενδεχομένως θα επιλέξουν κυβερνήσεις με πιο αριστερό πρόσημο…

Η συμφωνία δεν είναι τιμωρητική μόνο απέναντι στην Ελλάδα. Είναι τιμωρητική και απέναντι στους ίδιους τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης. Καλώ τον καθένα, να δει τα μέτρα που ψηφίσαμε πριν λίγες μέρες. Εκεί, υπάρχει μια μικρή βάση, που τουλάχιστον αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και σε δεινή οικονομική κατάσταση. Αναφέρω για παράδειγμα, ότι στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ περιλαμβάνονται ιατρικά είδη, αναπηρικά καροτσάκια, μαστογραφίες και ότι άλλο…

Θεωρώ ότι ο γερμανός συντηρητικός, που θέλει ουσιαστικά να ισοπεδώσει την Ελλάδα είτε οικονομικά, είτε πολιτικά, θα θέλει να το σκίσει, όπως πολλοί διατείνονται και στην Ελλάδα. Στην ίδια την δυσκολία των μέτρων, υπάρχει η παραδοχή ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και άρα θα πρέπει να στηριχθεί.