Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

Για σταδιακή άρση των κυρώσεων

Στον ΟΗΕ το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος μετά τη συμφωνία με το ΙράνΓια σταδιακή άρση των κυρώσεων
Τις πρώτες προβλέψεις για άρση κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, μαζί με τον μηχανισμό άμεσης επαναφοράς τους αν χρειαστεί, περιέχει το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ μετά την ιστορική συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Το προσχέδιο υποβλήθηκε από τις ΗΠΑ. Στο προσχέδιο, ο μηχανισμός «φρένο» προβλέπεται για τουλάχιστον δέκα χρόνια – η επιδίωξη φαίνεται ότι είναι για συνολικά 15 χρόνια. H ψηφοφορία επί του ψηφίσματος ενδέχεται να γίνει ακόμη και την ερχόμενη Τετάρτη.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, γνωσή του οποίου επικαλείται το Associated Press, κανένα από τα επτά προηγούμενα ψηφίσματα για το Ιράν, με τα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις, «δεν θα εφαρμοστεί» μετά από δέκα χρόνια, αφού το Συμβούλιο θα έχει «ολοκληρώσει την εξέταση του ζητήματος των πυρηνικών του Ιράν».
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο από την αμερικανική πλευρά, επιδίωξη είναι στο τέλος της δεκαετούς περιόδου να υπάρξει παράταση για άλλα πέντε χρόνια.
Ο μηχανισμός «φρένο», που θα ενεργοποιείται όταν υπάρχει η υποψία πως η Τεχεράνη δεν τηρεί τη συμφωνία και θα επαναφέρει άμεσα μέτρα κυρώσεων σε βάρος της, ήταν κεντρικός για την αποδοχή της συμφωνίας τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ όσο και της Γαλλίας.
Ουάσινγκτον και Παρίσι έχουν υπογραμμίσει τη σημασία του μηχανισμού ως δικλείδα ασφαλείας, με ιδιαίτερα την αμερικανική κυβέρνηση να επιμένει στο ζήτημα για να κάμψει τις επιφυλάξεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.