Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ανοίγει η «στρόφιγγα» της ΕΚΤ

Αύξηση του ορίου του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ

Το Eurogroup ενέκρινε επί της αρχής το ελληνικό πρόγραμμα από τον ESM, τονίζοντας πως «έγινε το πρώτο βήμα».

Αύξηση του ορίου του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ, καθώς οι συνθήκες στην Ελλάδα επιτρέπουν πλέον αυτή την απόφαση, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στις θετικές εξελίξεις που δικαιολογούν την αύξηση του ELA ανέφερε και τη ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική Βουλή.

Το θέμα του ELA θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, με τον Μ.Ντράγκι να τονίζει ότι σε συνεργασία με την ΤτΕ, η κεντρική ευρωτράπεζα παρακολουθει στενά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Οι κινήσεις αυτές της ΕΚΤ και οι δηλώσεις του Μ.Ντράγκι δείχνουν ότι η τραπεζική αργία βαίνει προς το τέλος της, με ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τράπεζες να ξαναλειτουργήσουν από την Δευτέρα. Αυτό βέβαια δεν θα συνοδευθεί με αυτόματη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που αναμένεται να παραμείνουν μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί πλήρως. Ενδεικτική η δήλωση του ίδιου του Ντράγκι, που σημείωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στην Ελλάδα. Τα capital controls θα πρέπει να αρθούν με τρόπο ώστε να αποφευχθεί το bank run, υπογράμμισε. Ερωτηθείς για το θέμα του Grexit τόνισε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και ασφαλώς θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη μεγάλη έκθεση του ευρωσυστήματος στην χώρα. Η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες έχει αυξηθεί κατά 13,2 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο επισήμανε ο Μ.Ντράγκι, συμπληρώνοντας ότι πλέον το ευρωσύστημα είναι απολύτως εκτεθειμένο στην Ελλάδα. Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το τι πρέπει να γίνει δεν θα μπορούσε να λείπει από τη βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε για το ελληνικό ζήτημα ο Μ.Ντράγκι. Αδιαμφισβήτητα το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί, επισήμανε. Το θέμα, συνέχισε, είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ανακούφισης χρέους για τη χώρα.

Το Eurogroup ενέκρινε επί της αρχής το ελληνικό πρόγραμμα από τον ESM «Καταλήξαμε στην απόφαση για την κατ΄αρχήν χορήγηση τριετούς δανείου στήριξης από τον ESM στην Ελλάδα, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των σχετικών εθνικών διαδικασιών» αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Eurogroup, που καλωσορίζει την υπερψήφιση από τη Βουλή των πρώτων προαπαιτούμενων από τους πιστωτές μέτρων. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι θεσμοί θα επιφορτιστούν με το έργο της ταχείας διαπραγμάτευσης ενός Μνημονίου Κατανόησης, προστίθεται. Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν ταχέως τη δεύτερη δέσμη μέτρων έως τις 22 Ιουλίου, όπως προβλέπεται στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης και να επικαιροποιήσουν τη νομοθεσία που σχετίζεται με την πρώτη δέσμη μέτρων.

Η ανακοίνωση του Eurogroup
«Το Eurogroup χαιρετίζει την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων του συνόλου των δεσμεύσεων που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.
» Στη βάση της θετικής αξιολόγησης των θεσμών, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρχές έχουν εφαρμόσει την πρώτη δέσμη των τεσσάρων μέτρων εγκαίρως και με συνολικά ικανοποιητικό τρόπο και επιβεβαίωσε ότι η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης έχει περιληφθεί στο προοίμιο του εφαρμοστικού νόμου που υιοθετήθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, καταλήξαμε σήμερα στην απόφαση για την κατ” αρχήν χορήγηση τριετούς δανείου στήριξης από τον ESM στην Ελλάδα, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των σχετικών εθνικών διαδικασιών.»
» Με την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και την επίσημη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM που αναμένεται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, οι Θεσμοί θα επιφορτιστούν με το έργο της άμεσης διαπραγμάτευσης ενός Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding – MoU), περιγράφοντας αναλυτικά τους όρους πολιτικής που θα συνοδεύουν την οικονομική συνδρομή.»
» Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν ταχέως τη δεύτερη δέσμη μέτρων έως τις 22 Ιουλίου, όπως προβλέπεται στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης και να επικαιροποιήσουν τη νομοθεσία που σχετίζεται με την πρώτη δέσμη μέτρων ώστε να συνάδει με τις συστάσεις που έγιναν από τους Θεσμούς στην έκθεση συμμόρφωσης».