Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ

Αυτόματη διαδικασία απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο μέσω τραπεζώνΓια συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ
Αυτόματη διαδικασία απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο μέσω τραπεζικού συστήματος για συναλλαγές πάνω από ορισμένα όρια καθιερώνει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα ξεκινήσει να συζητείται σε λίγη ώρα στην Βουλή.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί σε συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή σε συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής, οι οποίες διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, θα δεσμεύεται από την τράπεζα και θα αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής.
Όπως ξεκαθαρίζεται, για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν θα χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή. Σε περίπτωση δε φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα θα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου.
Εάν το μέτρο καταδειχθεί αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της φοροκλοπής του ΦΠΑ δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να αναπροσαρμόσει τα όρια συναλλαγών σε χαμηλότερα επίπεδα.