Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

Προειδοποιήσεις σε Κογκρέσο

Ο Ομπάμα χαιρετίζει τη συμφωνία με το Ιράν που κάνει πιο ασφαλή τον κόσμοΠροειδοποιήσεις σε Κογκρέσο
Με ενθουσιασμό χαιρέτισε ο αμερικανός πρόεδρος τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, «μία συμφωνία που κόβει κάθε δρόμο για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων και κάνει πιο ασφαλείς τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο».
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των επιτυχών διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για μία ευκαιρία που έπρεπε να αδράξει η Ομάδα των Εξι και προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε νομοθεσία επιχειρήσει να σταθεί εμπόδιο στην επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας.
«Βάση της συμφωνίας υπήρξε η διαπίστωση και όχι η εμπιστοσύνη», υπογράμμισε ο Ομπάμα, για να εξηγήσει ευθύς αμέσως – στους Ρεπουμπλικανούς – ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να απορριφθεί, θα ήταν «ανεύθυνη». «Για να το θέσω πιο απλά: ανυπαρξία συμφωνίας σημαίνει ευκαιρία για περισσότερους πολέμους στη Μέση Ανατολή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Οι ΗΠΑ με τους διεθνείς εταίρους πέτυχαν κάτι το οποίο εμπόδιζε η εχθρότητα δεκαετιών: μία μακροπρόθεσμη, ολοκληρωμένη συμφωνία με το Ιράν, η οποία θα εμποδίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», τόνισε ο Ομπάμα. «Ας μη διαπραγματευτούμε ποτέ από φόβο. Αλλά ας μη φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε», πρόσθεσε εξαίροντας την αμερικανική διπλωματία, που «μπορεί να κάνει την πραγματική, ουσιαστική αλλαγή».
Σε κάθε περίπτωση, απαντώντας κυρίως στους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι από την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία, το 2008, τον επικρίνουν για την προσπάθεια προσέγγισης με τους παραδοσιακούς εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεν ισοδυναμεί με απουσία ελέγχων ούτε ασφαλώς επιλύει όλες τις διαφορές.
Η Ουάσινγκτον, επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος, θα ελέγχει τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης και βεβαίως οι κυρώσεις που αφορούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα ζητήματα στο Ιράν θα παραμείνουν.