Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

Προβληματισμός και στην άμεση γειτονιά

Ανησυχία στη Βουλγαρία για επιπτώσεις από την ελληνική κρίσηΠροβληματισμός και στην άμεση γειτονιά
Και η Σόφια προβληματίζεται για το ενδεχόμενο επιπτώσεων στην οικονομία της από ενδεχόμενη επιδείνωση της ελληνικής κρίσης, δεδομένων των στενών οικονομικών σχέσεών της με το νότο.
Η κάμψη στις συναλλαγές, το ενδεχόμενο επιστροφής εργαζομένων από την Ελλάδα αλλά και το ενδεχόμενο δυσκολιών στη χρηματοδότηση κοινών έργων είναι οι κύριοι λόγοι ανησυχίας.
Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα και η τέταρτη αγορά στην οποία η Βουλγαρία εξάγει προϊόντα.
«Η ελληνική κρίση θα έχει επιπτώσεις στη Βουλγαρία, καθώς έχουμε εμπορικές συναλλαγές, ενώ πολλοί Βούλγαροι εργάζονται στην Ελλάδα. Εάν αυτοί επιστρέψουν, τότε, το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μεγκλένα Κούνεβα.
Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η βουλγαρική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων, η Βουλγαρία έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενεργοποίηση πλαίσιου υποστήριξης για τη δημιουργία νέων θέσεων έργασίας στην οικονομία της.
Παράλληλα, η κ. Κούνεβα, εξέφρασε την ανησυχία της, για την οικονομική ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση κατασκευής κοινών έργων, όπως ο κόμβος διακίνησης φυσικού αερίου.