Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

«Το ευρώ είναι το νέο Τείχος του Βερολίνου»

Λεπέν-Φάρατζ: «Kύριε Τσίπρα, βγάλτε την Ελλάδα από το ευρώ με το κεφάλι ψηλά»
Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάχθηκαν οι αρχηγοί των ευρωσκεπτικιστικών UKIP και του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής μετά τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη, λέγοντας πως το ευρώ «είναι ζουρλομανδύας λιτότητας».
Η Μαρίν Λεπέν του γαλλικού Εθνικού Μετώπου είπε πως «η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί την έξοδό της από αυτόν τον σιδερένιο ζουρλομανδύα που λέγεται ευρώ».
«Έχουμε αρκετές αποκλίσεις, αλλά εμάς μας ικανοποίησε το δημοψήφισμα» είπε η Λεπέν. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο, τον τρόμο, υπήρξαν πιέσεις εναντίον της κυβέρνησής σας» συνέχισε, ρωτώντας «ποιος όμως λαός θα αποδεχόταν για πέντε χρόνια αυτό που υπέστη ο ελληνικός λαός;».
«Το ευρώ και η λιτότητα είναι σιαμαία αδέρφια. Η Ελλάδα πρέπει να βγει ήρεμα, σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από αυτόν τον σιδερένιο ζουρλομανδύα που είναι το ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.
«Οι θεσμοί φοβούνται ότι θα δείξετε ότι θα είστε καλύτερα χωρίς το ευρώ παρά με το ευρώ» συνέχισε, λέγοντας πως «υπάρχει ακόμη χρόνος για να διαλυθεί το ευρώ».
Σε ανάλογο σκεπτικό, ο Νάιτζελ Φάρατζ του βρεατνικού UKIP χαρακτήρισε «γενναία την απόφαση της Ελλάδας» το δημοψήφισμα και, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, τον κάλεσε «να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ με το κεφάλι ψηλά».
Ο αρχηγός του βρετανικού UKIP υποστήριξε ότι «υπάρχει μία ασυμβίβαστη πολιτισμική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, μεταξύ του Βοορά και του Νότου».
«Το ευρωπαϊκό σχέδιο αρχίζει να πεθαίνει», διαπίστωσε ο Φάρατζ, «υπάρχει καινούριο Τείχος του Βερολίνου και λέγεται ευρώ».
«Θα ήταν τρέλα, κύριε, να συνεχίσετε σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα στάθηκε πολύ γενναία, και αυτοί οι άνθρωποι δεν θα σας δώσουν τίποτε παραπάνω» συνέχισε ο αρχηγός του UKIP. «Ειλικρινά, εάν έχετε το κουράγιο, πρέεπι να βγάλετε τον ελληνικό λαό από την Ευρωζώνη με το κεφάλι ψηλά» κατέληξε ο Νάιτζελ Φάρατζ.