Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

Προειδοποίησε ότι το μέλλον θα είναι δύσκολο

Ραχόι: Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕυρωζώνηΠροειδοποίησε ότι το μέλλον θα είναι δύσκολο

 

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε χθες, Κυριακή, την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, δηλώνοντας ταυτόχρονα πεπεισμένος πως το μέλλον στη ζώνη του ευρώ «δεν θα είναι εύκολο» όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης της ευρωζώνης και ελπίζω ότι θα παραμείνει» δήλωσε ο Ραχόι σε ομιλία του σε συνέδριο που οργανώθηκε από το FAES, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης.

Ο ισπανός πρωθυπουργός υπενθύμισε, όπως έχει κάνει και με άλλες ευκαιρίες, ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από την ευρωπαϊκή στήριξη, από οικονομικές αρωγές που αντιπροσωπεύουν 200 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με τον ίδιο, και επέμεινε στο γεγονός ότι «η Ευρώπη ήταν ανέκαθεν αλληλέγγυα και θα παραμείνει».

«Όμως το ευρώ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μια λέσχη α λα καρτ, υπάρχουν προδιαγραφές και κανόνες που έχουν στόχο να εξασφαλίσουν την επιβίωσή του» δήλωσε.

«Το μέλλον δεν θα είναι εύκολο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» πρόσθεσε.

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι βασισμένη στην υπευθυνότητα όλων και χωρίς τη δεύτερη, η πρώτη δεν μπορεί να υπάρξει» τόνισε ο Ραχόι, ο οποίος υποστήριξε πως η ισπανική οικονομία είναι επαρκώς σταθερή ώστε να μπορεί να υποστεί μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα μπορεί αναμφίβολα να αγγίξει την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως πολύ λιγότερο απ” ό,τι αν δεν είχαμε κάνει τις μεταρρυθμίσεις» που επιβλήθηκαν μετά το 2008, σημείωσε ο ισπανός πρωθυπουργός.