Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Συνομιλία εντός ΕΛΚ

Γιούνκερ: Στα 60 εκατ. ευρώ η διαφορά πριν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσειςΣυνομιλία εντός ΕΛΚ

 

Νέα διάσταση στο θέμα του πώς υπήρξε κατάρρευση των συζητήσεων με τους πιστωτές και την ευρωζώνη στο Eurogroup της 27ης Ιουνίου και ακολούθως στην απόφαση για δημοψήφισμα, η οποία εν πολλοίς οδήγησε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες δίνει αναφορά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μιλώντας σε μέλη του ΕΛΚ είπε ότι οι δύο πλευρές τα «έσπασαν» για μολις 60 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να δήλωσε πως «η Ελλάδα και η Ευρώπη ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία. Τις δύο πλευρές χώριζαν μόλις 60 εκατ. ευρώ».

Στην ενημέρωση των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Γιούνκερ φέρεται να  άσκησε σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι αρνήθηκαν την συμφωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γιούνκερ αποκάλυψε πως ο Βαρουφάκης οδήγησε τους διαπραγματευτές έξω από την αίθουσα, ενώ βρίσκονταν πολύ κοντά στη συμφωνία.

Κατά τον ίδιο οι Τσίπρας και Βαρουφάκης άλλαζαν συνεχώς τους όρους της διαπραγμάτευσης και ήταν απρόθυμοι να κάνουν μια συμφωνία, όσο κι αν υποχωρούσαν οι διαπραγματευτές.

Τέλος, το Politico υποστηρίζει πως ο Πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι έχει σχέδιο για τη Δευτέρα ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Πιθανή επικράτηση του “Όχι” σημαίνει ότι η Ελλάδα αφήνει το ευρώ» φέρεται να τόνισε.