Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ήταν κακό το κλίμα…

ΙΟΒΕ: Σε χαμηλά επίπεδα διετίας το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο

iobeΗ έρευνα του Ινστιτούτου, ολοκληρώθηκε πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και δεν «καταγράφει» κλίμα από την εφαρμογή του ελέγχου κεφαλαίων

Κατακόρυφη πτώση των προσδοκιών για την πορεία της βιομηχανίας, του τομέα των υπηρεσιών, των κατασκευών και του λιανεμπορίου στην Ελλάδα κατέγραψε τον Ιούνιο η Έρευνα Οικονομική Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία αποτύπωσε και τη επιδείνωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, o Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώθηκε εκ νέου τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις 90,7 από 91,4 μονάδες το Μάιο, στη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν περιλαμβάνει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, καθώς η συλλογή των πρωτογενών στοιχείων ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου. Η δε αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών, σε όλους σχεδόν τους τομείς, αλλά και της νέας υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Είναι φανερό ότι η αβεβαιότητα η οποία κυριαρχούσε όλο τον προηγούμενο μήνα συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και τις προσδοκίες. «Οι πολύ πρόσφατες δυσμενείς και ακραίες εξελίξεις στην οικονομία με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και την έλλειψη συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές αναμένεται να έχουν εντονότατες αρνητικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα το επόμενο διάστημα», αναφέρει το ΙΟΒΕ. -Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώθηκαν τον Ιούνιο, ενώ βελτιώθηκε εκ νέου ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση. -Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες έχασαν έδαφος, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μειώνεται ελαφρά και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται. -Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι προβλέψεις τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση περιορίσθηκαν, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκε ελαφρά. -Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινήθηκαν πτωτικά, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει αποκλιμάκωση. -Στις Κατασκευές, καταγράφηκε επιδείνωση στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, ενώ στην προβλεπόμενη απασχόληση σημειώθηκε μικρή άνοδος στο αρνητικό ισοζύγιο.

Ν. Παππάς: Οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν έχουμε συμφωνία Εν τω μεταξύ την δραματική παραδοχή ότι οι τράπεζες θα ξανανοίξουν μόνο όταν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, έκανε ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας και ίσως ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Οι τράπεζες θα ξανανοίξουν αμέσως μόλις υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, είπε ο κ. Παππάς σε δημοσιογράφους σύμφωνα με το Reuters και μετέφερε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πολύ σύντομα μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι το τραπεζικό σύστημα θα επιστρέψει στην ομαλότητα «την στιγμή που θα έχουμε ένα καθαρό αποτέλεσμα». Επαναλαμβάνοντας ότι κατά την άποψή του το τραπεζικό σύστημα θα επιστρέψει στην κανονικότητα όταν επιτευχθεί συμφωνία, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν θα εξέταζε ποτέ ένα κούρεμα στις καταθέσεις των πολιτών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σακελαρίδης: Το «όχι» επανεκκινεί την διαπραγμάτευση
Το «όχι» στην πρόταση των δανειστών επανεκκινεί τη διαπραγμάτευση τη Δευτέρα, σημειώνει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος σημειώνει ακόμη πως κάποιοι θεώρησαν απαραίτητο να κλείσουν οι τράπεζες, επειδή η κυβέρνηση πρότεινε να φορολογηθούν οι πλούσιοι αντί να περικοπούν οι συντάξεις.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρει: «Η ελληνική κυβέρνηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έδωσε σκληρή μάχη για να μην μειωθούν οι συντάξεις. Πέντε χρόνια μνημονίων οδήγησαν σε περικοπές συντάξεων ύψους 14 δις, τα οποία από ότι φαίνεται δεν ήταν αρκετά για τους δανειστές και την τρόικα εσωτερικού. Ήθελαν κι άλλα!
» Και επειδή η κυβέρνηση αντιπρότεινε να φορολογηθούν οι πλούσιοι αντί να περικοπούν οι συντάξεις, κάποιοι θεώρησαν απαραίτητο να κλείσουν τις τράπεζες.
» Όσο περνούν οι μέρες όμως, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Όλο και περισσότεροι σπάνε τον φόβο, κλείνουν τα αυτιά τους στην πρωτοφανή προπαγάνδα, δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς.
» Το “όχι” στην πρόταση των δανειστών επανεκκινεί τη διαπραγμάτευση τη Δευτέρα. Με βάση την ενότητα του ελληνικού λαού και την απόρριψη των τελεσιγράφων, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους τα συμφέροντα ενός λαού που δοκιμάζεται καθημερινά εδώ και 5 χρόνια».