Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις

Νέα πρόταση συμφωνίας

Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

 

Νέο διετές πρόγραμμα-μνημόνιο 29 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ ζητά η κυβέρνηση, η οποία όμως εμμένει στο «όχι» της Κυριακής

 

«Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε χθες διετή συμφωνία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους» ανακοίνωσε το Μαξίμου. 

 

Με τη νέα αυτή πρόταση -που αφήνει εκτός το ΔΝΤ- αποδεικνύει ότι παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ από χθες το πρωί επιμένουν οι πληροφορίες για νέα κινητικότητα με νέο γύρο συνομιλιών Αθήνας και Βρυξελλών και τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Ζ. Γιούνκερ, Μ. Ντράγκι της ΕΚΤ, και τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς.

«Η κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ, και αυτό θα είναι και το μήνυμα του όχι στο δημοψήφισμα», προστίθεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου, που επαναλαμβάνει τη θέση του ότι το δημοψήφισμα δεν αποτελεί το τέλος, αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό.

Μια θέση πάντως που υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες αμφισβητούν δηλώνοντας με όλους τους τρόπους ότι η επικράτηση του όχι στο δημοψήφισμα δυσχεραίνει κατά πολύ τις διαπραγματεύσεις εάν δεν τις σταματά.

Η νέα πρόταση δε της Αθήνας που ουσιαστικά ζητά σύναψη συμφωνίας για νέο πρόγραμμα μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς το ΔΝΤ, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη θέση του Βερολίνου και των χωρών-δορυφόρων του όχι θεωρούν αδιανόητη μια συμφωνία με την Ελλάδα χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ.

 

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος, αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.»

» Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.»

» Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».

 

Ψυχρή (;) υποδοχή της ελληνικής πρότασης από την Ευρώπη

Ψυχρή έως αρνητική φέρεται ότι ήταν η πρώτη αντίδραση των δανειστών στη νέα ελληνική πρόταση. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, χωρίς να λένε (στην Ε.Ε.) ότι πρόκειται για μια ιδέα «φτου κι απ” την αρχή» που υπεβλήθη από την ελληνική κυβέρνηση μόνο και μόνο για να παρουσιαστεί επικοινωνιακά στην ελληνική κοινή γνώμη ότι προσπαθούν ακόμη για επίτευξη συμφωνίας, πηγές των δανειστών τονίζουν ότι για να υλοποιηθούν οι νέες ελληνικές ιδέες απαιτείται νέο μνημόνιο.

«Ο ESM έχει κανόνες και η χρηματική βοήθεια που δίνει είναι υπό όρους, άρα απαιτείται νέο μνημόνιο και καινούρια μέτρα», απαντούν στελέχη των θεσμών.

 

maksimou

Η πρόταση της Ελληνικής πλευράς προς τον πρόεδρο του Eurogroup και όπως αυτή διέρρευσε χθες το απόγευμα, αναφέρει:

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β” εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

- δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,

- η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,

- το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,

- ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.