Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα / Τοπικά Νέα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Η μοναδική αποδεκτή πορεία για την Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή

tee-tkmΗ Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, στη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίασή της εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

 

Βρισκόμαστε σε ένα από τα κρισιμότερα σταυροδρόμια στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, μπροστά στο ισχυρότατο δίλημμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, το οποίο δυστυχώς δεν έχει διατυπωθεί με πλήρη σαφήνεια, παρότι είναι απόλυτα καθοριστικό για το μέλλον.

Την ερχόμενη Κυριακή εκατομμύρια Έλληνες πολίτες θα κληθούν να διαμορφώσουν το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της  χώρας με το «ναι» ή το «όχι» τους και η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα που θα καθορίσει την πορεία της Ελλάδας, σε βάθος πολλών δεκαετιών, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοθεί χωρίς πλήρη συναίσθηση του πραγματικού ερωτήματος που τίθεται στο δημοψήφισμα, χωρίς πλήρη γνώση και συνειδητοποίηση των επιπτώσεων τόσο του «ναι», όσο και του «όχι».

Παρότι αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί από πλευράς της κυβέρνησης, το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί ότι το πραγματικό δίλημμα της 5ης Ιουλίου είναι αν επιλέγουμε την παραμονή στην ευρωζώνη ή την έξοδό μας από αυτή. Η άποψη αυτή δεν εκπορεύεται από κάποια διάθεση τρομολαγνείας, κινδυνολογίας και διασποράς πανικού αλλά από την κοινή λογική και γνώση.

Το σίγουρο είναι ότι όποια και αν είναι η «ετυμηγορία» του ελληνικού λαού, στο σημείο όπου έχουμε φτάσει δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Όποια και αν είναι η απάντηση, θα «πονέσει». Το ζήτημα είναι η μακροχρόνια επιρροή της και η επίπτωσή της στο προφίλ της Ελλάδας ως χώρας, στις συμμαχίες και την αναπτυξιακή προοπτική της.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ πιστεύει ότι «ΝΑΙ» σημαίνει παραμονή στην ευρωζώνη και μια πραγματικά σκληρή πραγματικότητα για εκατομμύρια Έλληνες στα επόμενα χρόνια. Αν όμως η συμφωνία που θα φέρει αυτό το «ΝΑΙ» συνοδευτεί επιτέλους από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις -για τη δημιουργία παραγωγικού κράτους, την πάταξη της γραφειοκρατίας, τη φορολογία, τη λειτουργία των αγορών και το ασφαλιστικό σύστημα- τότε η Ελλάδα συνεχίζει την ευρωπαϊκή πορεία της και παραμένει στην ομάδα χωρών όπου ανήκει γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά: στην Ευρώπη. Παράλληλα, σε λίγα  χρόνια από σήμερα θα είναι μια χώρα που θα λειτουργεί υγιώς και θα διαθέτει πλέον αναπτυξιακή δυναμική βασισμένη στην πραγματική αγορά και όχι κατά κύριο λόγο σε κοινοτικά κονδύλια.

Στον αντίποδα και παρότι η κυβέρνηση δεν το διευκρινίζει, το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί ότι το «όχι» πιθανότατα σημαίνει έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή ή μετάβαση σε κάποιο άλλο νόμισμα. Είναι πλήρως κατανοητό ότι η αρνητική απάντηση στο δίλημμα του δημοψηφίσματος ενδεχομένως έρχεται αυτονόητη στους εκατομμύρια άνεργους Έλληνες, που παρότι στην «αγκαλιά» της Ευρώπης έχουν υποφέρει τα πάνδεινα στην εξαετία της κρίσης, παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση χωρίς να ευθύνονται ατομικά για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και δεν έχουν τίποτα να χάσουν πια.

Αν πρόκειται όμως ως λαός να επιλέξουμε το «όχι» πρέπει να έχουμε πλήρη συναίσθηση του τι σημαίνει. Μια Ελλάδα της δραχμής σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον θα είναι μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα από αυτή που γνωρίσαμε, είτε με δραχμή είτε με ευρώ. Για λόγους όχι μόνο οικονομικούς αλλά και κοινωνικούς και πολιτισμικούς. Γιατί θα είναι μια Ελλάδα έξω από τον φυσικό της χώρο, την Ευρώπη. Μια Ελλάδα με ένα νόμισμα του οποίου η ισοτιμία έναντι του ευρώ αναμένεται να κατακρημνιστεί, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός θα καλπάζει, μια φτωχή Ελλάδα, που ενδεχομένως θα αναγκαστεί να ξεπουλάει πολύτιμους πόρους για να επιβιώσει, που θα παλεύει καθημερινά για την ενεργειακή της αυτάρκεια, την ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη  και τη λειτουργία των όποιων βιομηχανιών απομείνουν, που θα αδυνατεί να εισάγει πρώτες ύλες για την παρασκευή των προϊόντων της και που θα γίνει συνολικά πιο ευάλωτη απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται.

Με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης που καλούμαστε να αναλάβουμε ως λαός, το ΤΕΕ/ΤΚΜ καλεί όλους τους Έλληνες να ψηφίσουν χωρίς φόβο και πάθη, αφού ενημερωθούν πλήρως και διεξοδικά για το τι σημαίνει η απόφασή τους. Σεβόμενο κάθε διαφορετική άποψη για το θέμα, το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί ότι η μοναδική αποδεκτή πορεία για την Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή και άρα ότι το «ΝΑΙ» πρέπει να επικρατήσει στο  δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ/ΤΚΜ