Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Κέντρο υγείας Λιτοχώρου

Την ποιοτική διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι. Αυτοί που ευσυνείδητα εργάζονται, τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτόν τον καιρό ολόκληρη η κοινωνία, αλλά και οι δημόσιες δομές. Το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας υπηρεσίας (με την ευρύτερη έννοια του όρου), όπου με τα μέσα που παρέχονται (χωρίς να εξετάζεται αν είναι πολλά ή λίγα) στη διεύθυνση και το προσωπικό του, προσφέρει με το παραπάνω στον πολίτη, στον τομέα της υγείας, αλλά και της πρόληψης.

1Το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου (ΚΥΛ) ξεκίνησε να λειτουργεί το 1987 και έφτασε να παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερα από 100.000 ανθρώπους ετησίως. Εξυπηρετεί έναν μεγάλο δήμο (που το καλοκαίρι ο πληθυσμός του πολλαπλασιάζεται λόγω των επισκεπτών), ενώ «στελεχώνει» και έχει την ευθύνη για 13 Περιφερειακά Ιατρεία και εκτός των ορίων του Δήμου Δίου Ολύμπου. Από το προσωπικό που έχει στη δύναμη του το ΚΥΛ, στελεχώνει και λειτουργεί τα ιατρεία σε Παραλία Κατερίνης, Αγ. Δημήτριο, Σβορώνο, Ολυμπιακή Ακτή, Ανδρομάχη, Νεοκαισάρεια, Λόφο, Μηλιά, Φωτεινά, Ρητίνη, Ελατοχώρι, Αρωνά, Κάτω Αγιάννη και άλλες περιοχές εκτός του πολεοδομικού ιστού της Κατερίνης. Παράλληλα, δέχεται μεγάλο όγκο ασθενών από τις περιοχές της βόρειας Λάρισας, αφού η πρόσβαση προς αυτό είναι πιο εύκολη. Χαρακτηριστικό, ότι παρέχει υπηρεσίες, σε πάνω από 2.500 διαβητικούς της ευρύτερης περιοχής Η συνολική του δύναμη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν ξεπερνάει τα 32 άτομα (22 ιατροί και 10 νοσηλευτές)

Εκτός από τη στελέχωση των 13 Περιφερειακών Ιατρείων, στο Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου, λειτουργούν σειρά τμημάτων όπως παιδιατρικό, τακτικό ιατρείο παρακολούθησης, επειγόντων περιστατικών, παθολογικό χειρουργικό, οδοντιατρικό, μαιευτικό-γυναικολογικό (το οποίο αποτελεί και δυναμικό κομμάτι του ΚΥΛ, παρέχοντας μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής εγκύου ανώδυνου τοκετού), ιατρείο παρακολούθησης διαβητικών ασθενών, ιατρείο διακοπής καπνίσματος, ενώ διαθέτει μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, καθώς και θάλαμο βραχείας νοσηλείας.

2
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ζαφειρία Σεκέρη, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, έδωσε βαρύτητα στην προληπτική ιατρική και στην ενημέρωση. Από το 2001 το ΚΥΛ με εξορμήσεις σε χωριά ευθύνης του, διενεργεί δωρεάν «τεστ ΠΑΠ» στις γυναίκες πρωτοπορώντας. Αυτήν την πρακτική της προληπτικής εξέτασης των γυναικών, ήρθε το 2011 η ΥΠΕ με πρόγραμμα του αρμόδιου υπουργείου να την εφαρμόσει και σε άλλες περιοχές της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στις γυναίκες.
Η σημαντική δουλειά που γίνεται στον τομέα παροχής υγείας από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας, έφερε και σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτή με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την εκπαίδευση τελειοφοίτων ιατρικής στο υποχρεωτικό μάθημα της Κλινικής Άσκησης στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας.
Παράλληλα στελέχη του ΚΥΛ έχουν αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις και επαίνους. Από το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Forum Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, απέσπασαν έπαινο για τη συμμετοχή τους στην εργασία «Ηλεκτρονικός εκφοβισμός σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: τα αποτελέσματα μιας πολύκεντρης, σύγχρονης μελέτης στη Βόρεια Ελλάδα» Από το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, απέσπασε βραβείο «καλύτερης αναρτημένης ανακοίνωσης».
Όπως ανέφερε η κ. Σεκέρη, (η οποία έχει δυο ανακοινώσεις σε παγκόσμια συνέδρια, εννέα ανακοινώσεις σε Διεθνή Συνέδρια, εικοσιδύο ανακοινώσεις σε Ελληνικά συνέδρια και με διεθνή συμμετοχή, αλλά και επτά δημοσιεύσεις σε ξένα έγκριτα ιατρικά παγκοσμίως περιοδικά) καμία διάκριση δεν είναι τυχαία. Αν υπάρχει μυστικό, αυτό είναι ότι όλο το προσωπικό ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό, λειτουργεί σαν μια ομάδα προσπαθώντας για το καλύτερο, όσος κόπος κι αν απαιτείται.
Η συνεισφορά στην υγεία των πολιτών είναι πολυεπίπεδη για το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου.

3
Στις δραστηριότητες που έχει εντάξει στην καθημερινότητά του είναι:
-Η πρόληψη χρονίων νοσημάτων με εργαστηριακούς ελέγχους στον πληθυσμό
-Ο Εμβολιασμός στα σχολεία στην περιοχή ευθύνης του
-Ο Εμβολιασμός ενηλίκων
-Η Αγωγή υγείας στα σχολεία με ομιλίες και δράσεις για το κάπνισμα, το AIDS, το θηλασμό, τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο κ.α.
-Εξορμήσεις στην Κοινότητα κατά τακτά χρονικά διαστήματα για λήψη test pap και εκμάθηση αυτοεξέτασης μαστού
-Μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής στις εγκύους, ανώδυνου τοκετού, οικογενειακό προγραμματισμό

-Ιατρείο διακοπής καπνίσματος4

-Εκπαίδευση των Διαβητικών και του οικογενειακού περιβάλλοντος στη διαχείριση του διαβήτη και των επιπλοκών του
-Εκπαίδευση ειδικευόμενων ιατρών Γενικής Ιατρικής
-Συνεργασία με την ιατρική σχολή του ΑΠΘ για την εκπαίδευση εκτοετών φοιτητών ιατρικής
Μαθήματα στους ειδικευόμενους γιατρούς Γεν. ιατρικής στο Κ.Υ., στους ιατρούς και το προσωπικό
-Ομιλίες στο κοινό με διάφορα θέματα ιατρικού ενδιαφέροντος
-Εκπόνηση εργασιών του Ιατρικού προσωπικού σε διάφορα ιατρικά θέματα και παρουσίασή τους σε ιατρικά επιστημονικά συνέδρια, καθώς και συμμετοχή του ιατρικού προσωπικού σε διάφορα επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά όπως το Linneus που αφορούσε στην βελτίωση της ποιότητα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας κ.α.